Hale ja Rjabkov keskustelivat Helsingissä aiheista, jotka hiertävät USA:n ja Venäjän suhteita – erityisesti yksi asia vaikeuttaa vuoropuhelun etenemistä

Julkaistu:

Keskiviikon tapaaminen Helsingissä vahvisti jälleen kerran, kuinka monimutkainen tilanne Venäjän ja Yhdysvaltain välillä vallitsee.
Yhdysvaltain apulaisulkoministeri David Hale tapasi keskiviikkona venäläisen kollegansa Sergei Rjabkovin Helsingissä.

Tapaamisen päätteeksi osapuolet kertoivat neuvottelujen lopputuloksista.

Valkoinen talo kertoi tiedotteessaan, että Washington olisi sitoutunut kehittämään yhteistyötä Venäjän kanssa, mutta erityisesti Moskovan "kielteiset toimet" haittaavat kahdenvälisten suhteiden edistymistä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Morgan Ortegus kertoi, että Hale ja Rjabkov keskustelivat Venäjän ja Yhdysvaltojen välisistä suhteista ja alueellisten haasteiden vaikutuksesta Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.

Venäjän apulaisulkoministeri Rjabkov puolestaan kertoi venäläiselle uutistoimisto TASS:ille, että päivän puheenaiheena olivat aihepiirit, jotka hiertävät Washingtonin ja Moskovan välejä.

Rjabkov sanoi, että yhdeksi teemaksi tapaamisessa nousi Yhdysvaltain Venäjältä takavarikoiman omaisuuden tilanne.

Hale ja Rjabkov keskustelivat myös Washingtonin ja Moskovan näkemyksistä Iranin ja Venezuelan tilanteiden ympärillä, Syyriasta ja Korean niemimaan tilanteesta, Afganistanista ja terrorismin torjumisesta.

– Ja monista muista asioista, joissa meillä on erittäin suuria näkemyseroja Yhdysvaltojen kanssa, joita tämänpäiväiset neuvottelut vain vahvistivat, Rjabkov sanoi.

Rjabkov tarkensi, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä on täysin päinvastaiset pyrkimykset esimerkiksi Iranin ja koko Persianlahden alueella.

Myös Yhdysvaltojen jatkuvat syytökset Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin aiheuttivat kitkaa neuvotteluissa.

Hän sanoi, että Helsingin tapaamisen tarkoitus oli tutkia, miten vuoropuhelu Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä sujuu nykyisessä tilanteessa.

Rjabkovin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen dialogi sujuu hyvin, joidenkin aihealueiden ympärillä, mutta yleisesti välit ovat tulehtuneet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt