Lääkäri kertoo: Viisi mahdollista syytä, miksi Merkel tärisee

rac

Julkaistu:

Neuroimmunologian professori ja osastonylilääkäri Pentti Tienari sanoo, että koko vartalon tärinäkohtaus voi johtua muun muassa lääkkeistä tai väsymyksestä. Parkinsonia hän ei pidä todennäköisenä.
Angela Merkel, 64, tärisi silmin nähden Antti Rinteen vieressä Berliinissä, kun johtajat kuuntelivat kansallislauluja sotilasparaatissa. Kyseessä oli kolmas kerta kuukauden sisään, kun Saksan liittokansleri vapisi edustustehtävissä.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka silmiinpistävästi Merkel vapisi keskiviikkona Antti Rinteen vierellä.

Merkel tärisi muutaman minuutin jalkojaan myöten, mutta lähti sitten näyttämään Rinteelle tietä punaisella matolla, jolloin tilanne vaikutti normalisoituvan.
Pentti Tienari, HUSin neurologian klinikan osastonylilääkäri ja Helsingin yliopiston neuroimmunologian professori kertoo yleisellä tasolla, että tärinä voi kertoa monesta seikasta väsymyksestä ikäviin harvinaisiin tauteihin.

1) Kahvikuppineuroosi

– Yksi yleisimmistä syistä on niin sanottu kahvikuppineuroosi. Se tarkoittaa sympaattisen hermoston yhtäkkistä voimakasta aktivaatiota, joka voi johtua esimerkiksi siitä, että on juonut paljon kahvia tai käyttää astmalääkkeitä, yskänlääkkeitä tai jännittää kovasti.

– Aika moni ihminen on kokenut sen, että jos kuivana juo kahvia vähän liikaa, niin siitähän voi tulla vapinaoiretta.


2) Ortostaattinen vapina

– Kyseessä on ilmiö joka tulee, kun ihminen on aivan paikallaan, niin kuin Angela Merkel on ollut.

– Kun ihminen on pitkään paikallaan, niin tavallaan saman asennon ylläpitäminen vaikeutuu.

Vanheneminen, unenpuutos ja matala verensokeri lisäävät ortostaattisen tärinän yleisyyttä. Duodecimin mukaan oire häviää usein kävellessä.

3) Parkinsonin tauti

– Sitähän on spekuloitu, että onko tämä alkavaa Parkinsonia.

Saksan mediassa Parkinsonin mahdollisuutta on väläytelty, ja lääkärit ovat julkisuudessa kehottaneet liittokansleria menemään kattaviin magneettikuvauksiin.

– Siihen ei kovin hyvin sovi, että on tärinää kokovartalon alueella. Parkinsonin taudissa vapina ilmenee kohtauksinakin, mutta silloin se yleensä on yhdessä raajassa, niin ettei esimerkiksi pysty kävelemään toisella jalalla, Tienari arvioi.

4) Joukko harvinaisia tauteja

– On joukko harvinaissairauksia, joihin liittyy vapinaa, joita en halua niitä edes nimetä, koska ne kuulostavat niin vaarallisilta.

– Olen nähnyt sellaisia henkilöitä, joilla on aivoverenkierron häiriöitä. Mutta se on silloin toispuoleista, ja tämä vaikuttaa molemminpuoliselta.

5) Lääkkeiden sivuvaikutus

– On pidettävä mielessä, että onko hänellä ollut joku lääke, joka on provosoinut tärinää esiin.

Merkel: ”Voin hyvin”

Angela Merkel kommentoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kohtaustaan pikaisesti toimittajille. Hän kertoi voivansa hyvin, mutta olevansa Ukrainan presidentin kanssa katsoneensa sotilasparaatin ”työstövaiheessa”.

Kun hän kesäkuussa vapisi ensimmäisen kerran Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierellä, pistettiin kohtaus helteen ja nestevajauksen piikkiin.

– Se voi hyvin johtaa siihen. Jos kuka tahansa meistä kuivuu, niin meidän sympaattinen hermosto aktivoituu niin, että meidän sydämen pulssi nousee ja kaikki adrenaliinin vaikutukset kiihtyy. Se voi aiheuttaa sympaattisen hermoston aktivaation kautta vapinan, kommentoi Tienari.

Keskiviikkona lämpötila Berliinissä oli noin 18 astetta.

Toisen kerran tärinä yllätti Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin vierellä sisätiloissa. Merkel kommentoi tapausta niukalti.

– Ei ole mitään ihmeempää kerrottavaa, voin oikein hyvin, vastasi Merkel asiasta G20-kokouksessa Japanissa.

Angela Merkel on hallinnut Saksaa liittokanslerina vuodesta 2005. Hän luopui kristillisdemokraattien puheenjohtajuudesta joulukuussa. Maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi monena vuotena valittu Merkel on ilmoittanut, ettei pyri uudelle liittokanslerin kaudelle 2021 vaalien yhteydessä.