Buzzfeed: Salvinin avustaja suhmuroi venäläistä öljyrahaa Legalle laittomaksi vaalirahaksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Italia
Suhmurointi käsitti kymmenien miljoonien arvosta vaalirahaa.
Italian sisäministerin ja äärioikeistolaisen Lega-puolueen johtajan Matteo Salvinin läheinen avustaja Gianluca Savoini kävi viime syksynä neuvotteluja venäläisen öljyrahan kierrättämiseksi laittomasti vaalirahaksi Legalle, kertoo uutissivusto Buzzfeed News.

Sivusto perustaa tiedon saamaansa nauhoitukseen Moskovassa viime lokakuussa käydyistä keskusteluista, jotka se on myös julkaissut.

Runsaan tunnin mittaisella nauhalla keskustelee Savoinin lisäksi kaksi italialaista ja kolme venäläistä miestä. Venäläismiehiä ei ole tunnistettu äänistä. Salvini itse oli samaan aikaan Moskovassa, mutta ei osallistunut tapaamiseen. Keskusteluista kuitenkin viitataan Salvinin edellispäiväiseen tapaamiseen Venäjän apulaispääministerin Dmitri Kozakin kanssa.

Neuvotteluissa keskusteltiin noin 60 miljoonan euron suhmuroimisesta Legalle vaalirahaksi lähinnä EU-vaaleihin, mutta ei ole tietoa, saiko Lega koskaan rahoja. Savoini kuitenkin sanoo nauhoituksessa, että hänellä on ”hyvä fiilis” sopimuksen aikaansaamisesta.

Salvini kiistänyt kaiken

Rahat oli tarkoitus kierrättää runsaan 1,3 miljardin euron arvoisessa öljykaupassa venäläiseltä öljy-yhtiöltä italialaiselle öljy-yhtiölle Enille. Keskusteluihin osallistuneet venäläismiehet vaativat itselleen provisiota järjestelystä, minkä Savoini hyväksyi.

Salvini on aiemmin kiistänyt saaneensa koskaan ulkomaalaista vaalirahaa. Salvini ja Savoini ovat aiemmin kiistäneet koko tapaamisen venäläismiesten kanssa. Nauhoituksessa Savoini vannottaa muita pysymään hiljaa käydyistä keskusteluista.

Salvini ja Savoini kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Buzzfeedille.

Italian silloisen lain mukaan maksimisumma ulkomailta saadulle vaalirahoitukselle oli satatuhatta euroa. Sittemmin tämäkin porsaanreikä on tukittu.