Suomalaisdiplomaatti kehaisi USA:n apulaisulkoministeriä: ”Hale on maltillinen ja rakentava henkilö” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisdiplomaatti kehaisi USA:n apulaisulkoministeriä: ”Hale on maltillinen ja rakentava henkilö”

Ulkoministeriön poliittisen osaston osastopäällikkö Mikko Kinnunen kuvaili epävirallista tapaamista David Halen kanssa sekä miellyttäväksi että hyödylliseksi Suomen ja Euroopan kannalta.

10.7.2019 15:38

Suomessa parhaillaan vierailulla oleva Yhdysvaltain apulaisulkoministeri David Hale tapasi keskiviikkona aamupäivällä Euroopan unionin poliittisia päälliköitä Helsingissä.

Suomesta tapaamiseen osallistui ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Mikko Kinnunen.

Kinnusen mukaan Halen vierailu Helsinkiin oli suunnitteilla jo pitkään, sillä vastaava tapaaminen Yhdysvaltain edustajan kanssa järjestetään yleensä kulloisenkin EU-puheenjohtajuuskauden alussa. Viime hetkellä Halen ohjelmaan tuli kuitenkin lisäyksenä se, että hän tapaa Helsingissä myös Venäjän varaulkoministerin Sergei Rjabkovin.

– Yhdysvallat ja Venäjä huomasivat, että nyt heillä on tilaisuus järjestää tällainen kahdenvälinen tapaaminen samalla kertaa Helsingissä, Kinnunen kuvaili.

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Mikko Kinnunen kuvaili David Halen tapaamista miellyttäväksi, vaikka erimielisyydetkin olivat tulleet esille.

Kinnusen mukaan Halen ja EU:n poliittisten päälliköiden käymien keskustelujen yksityiskohdista ei voi kertoa julkisuuteen, sillä kyseessä olivat epäviralliset neuvottelut.

– Yhdysvaltain kanssa keskustellaan tyypillisesti erilaisista ajankohtaisista kysymyksistä hyvin laajalla skaalalla. Voidaan puhua Euroopan turvallisuudesta, transatlanttisista suhteista ja eri maihin liittyvistä asioista, kuten Ukrainasta, Iranista, Kiinasta ja Venäjästä, hän luetteli.

Tapaaminen järjestettiin Finlandia-talolla, jossa kokoustavat parhaillaan kaikkien EU-maiden poliittiset päälliköt. He ovat tyypillisesti maidensa ulkoministeriön korkeimpia poliittisia virkamiehiä.

Kinnunen viestitti kuitenkin olevansa tyytyväinen Halen tapaan lähestyä asioita. Keskusteluissa kävi hänen mukaansa ilmi, että yhä edelleen Yhdysvalloilla ja Euroopalla on enemmän yhdistäviä kuin erottavia seikkoja.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että David Hale on maltillinen ja rakentava henkilö.

– Vaikka on olemassa tunnettuja erimielisyyksiä – tai pitäisikö sanoa pikemminkin erinäköisyyksiä – niin silti asioita käsiteltiin hyvin miellyttävällä tavalla, Kinnunen kuvaili.

Yhdysvaltain apulaisulkoministeri David Hale jatkaa Helsingistä matkaansa Viroon.

Presidentti Donald Trumpin aikana Yhdysvaltain ja Euroopan suhteet ovat olleet koetuksella monella eri tavoin.

Trump on muun muassa kyseenalaistanut Yhdysvaltain sitoutumisen Euroopan puolustamiseen. Trump on vaatinut Euroopan Nato-maita maksamaan enemmän Naton budjettiin, mutta varoittanut samalla seurauksista, mikäli Euroopan unioni tiivistää omaa puolustusyhteistyötään sulkemalla Yhdysvallat ulkopuolelle.

Yhdysvallat on uhkaillut myös Euroopan unionia korotetuilla tullimaksuilla. Venäjältä Saksaan rakennettavaa Nord Stream 2 -kaasuputkea Yhdysvallat vastustaa niin ikään ja on uhannut säätää pakotteita, jotka koskisivat mahdollisesti myös putken rakentamiseen osallistuvia eurooppalaisyrityksiä.

Kinnunen ei ryhtynyt yksilöimään erikseen mitään Yhdysvaltoihin liittyviä jännitteitä, mutta myönsi niiden tulleen keskusteluissa esille.

– Kaikki tällainen epävirallinen keskustelu on hyvin hyödyllistä. Kun on mahdollisuus laajaan keskusteluun, voi verrata, mitä tuntemuksia ja herkkyyksiä eri aiheisiin liittyy, Kinnunen muotoili.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov on käynyt Suomessa aiemminkin. Kuva on syyskuulta 2017, jolloin Rjabkov tapasi Mäntyniemessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Keskiviikkona iltapäivällä Hale tapaa Helsingissä venäläisen virkaveljensä, varaulkoministeri Sergei Rjabkovin. Tässä tapaamisessa Suomella on rooli vain kokouspaikan ja -puitteiden järjestäjänä.

Etukäteen Yhdysvaltain ulkoministeriö viestitti, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat aikeissa aloittaa laajat kahdenväliset strategiset neuvottelut useista eri aihealueista. Näiden neuvottelujen pohjustaminen alkaa nimenomaan nyt Helsingissä Halen ja Rjabkovin tapaamisella.

– Yhdysvallat ja Venäjä tiedottavat itse Halen ja Rajbkovin tapaamisten tuloksista, mikäli he haluavat niistä jotain kertoa. Ulkoministeriöllä ei ole siinä enää roolia, Kinnunen kertoi.

Valtiosihteeri Matti Anttosella on kahdenväliset tapaamiset sekä apulaisulkoministeri David Halen että varaulkoministeri Sergei Rjabkovin kanssa.

David Hale tapasi keskiviikkona Helsingissä myös valtiosihteeri Matti Anttosen.

Myöhemmin päivällä Anttosen on määrä tavata kahdenvälisesti myös Sergei Rjabkov. Muita suomalaistapaamisia heidän ohjelmaansa ei kuulu tällä kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?