Näin miljonääri-investointipankkiirin ”seksuaalinen pyramidihuijaus” toimi – nuorin uhreista vain 14-vuotias

rac

Julkaistu:

Jeffrey Epstein saattaa joutua tilille teoistaan yli vuosikymmenen vanhasta sopimuksesta huolimatta – samoin kuin vaikutusvaltaiset ystävänsä.
Lauantaina pidätetyn miljonääri-investointipankkiiri Jeffrey Epsteinin toimia on kuvattu ”seksuaaliseksi pyramidihuijaukseksi”.

Yhdysvaltalainen Epstein pidätettiin epäiltynä seksikaupasta ja hyväksikäytöstä, jonka uhreina oli kymmeniä alaikäisiä tyttöjä vuosien 2002–2005 aikana.

Epstein sai uhreikseen joutuneet nuoret tytöt tuomaan luokseen lisää tyttöjä ja loi siten laajan verkoston alaikäisiä uhreja.

Osa tytöistä oli köyhistä perheistä ja erityisen haavoittuvassa asemassa. Nuorimmat heistä olivat vain 14-vuotiaita.

Epstein tiesi tyttöjen alaikäisyydestä, sillä osa heistä kertoi miehelle ikänsä.

Mukana toiminnassa oli ainakin kolme hänen työntekijäänsä.

Epsteinin toimintatapa kuvataan 14-sivuisessa syytekirjelmässä.

Epstein kutsui tytöt kiinteistöihinsä New Yorkin Manhattanilla ja Floridan Palm Beachillä. Joskus hän soitti tytöille itse, joskus hänen alaisensa järjestivät tapaamiset.

Miehen itsensä mukaan kyse oli vain hieronnan antamisesta.

Uhrin saapuessa Epsteinin asunnolle New Yorkissa hänet saatettiin yleensä huoneeseen, jossa oli hierontapöytä. Siellä joko Epstein tai joku hänen avustajistaan pyysi tyttöä riisuutumaan osittain tai kokonaan ennen hierontaa.

Hieronnan edetessä Epstein masturboi ja pyysi uhria koskettelemaan itseään. Hän kourit tyttöjä ja kosketteli heidän sukuelimiään. Joidenkin uhriensa kanssa oli myös sukupuoliyhteydessä.

Epstein matkusti usein New Yorkista tilalleen Palm Beachille. Ennen Epsteinin saapumista hänen alaisensa varmisti, että tyttöjä oli saatavilla.

Siellä tapahtumat etenivät saman kaavan mukaan.


Epstein maksoi uhreilleen joka tapaamisesta joitakin satoja dollareita ja lupasi auttaa näitä pääsemään korkeakouluun tai muotialalle.

Hän myös pyysi osaa uhreistaan houkuttelemaan luokseen lisää tyttöjä. Osa tekikin niin.

Epstein maksoi näille satoja dollareita myös uuden tytön esittelemisestä.

– Hän sanoi, että halusi niin nuoria tyttöjä kuin vain löytäisin, eräs heistä kertoo The Miami Heraldille.


66-vuotias Epstein on jo aiemmin tuomittu vastaavista teoista samalla ajanjaksolla.

Vuonna 2007 hän tunnusti oikeudessa syyllistyneensä alaikäisten seksikauppaa koskeviin rikoksiin. Tehtyään sopimuksen syyttäjän kanssa hän sai lievennetyn, vain 13 kuukauden vankeustuomion.

Rangaistuksen suorittamisen aikana Epsteinin sallittiin muun muassa työskennellä kuutena päivänä viikossa toimistollaan Palm Beachilla.

Sopimusta on pidetty ääriesimerkkinä siitä, kuinka vähällä varakas ja vaikutusvaltainen mies voi Yhdysvaltain oikeusjärjestelmässä päästä.


Epsteinin puolustuksen mukaan koko asia on käsitelty jo runsas vuosikymmen sitten. Syyttäjällä vaikuttaa kuitenkin olevan uutta näyttöä.

Vuoden 2007 sopimus ei myöskään sido syyttäjiä muualla kuin Floridassa, sillä sopimusosapuolena oli Floridan syyttäjäviranomainen.

Tapausta käsittelee New Yorkin syyttäjän korruptionvastainen yksikkö eikä seksuaalirikoksiin erikoistunut yksikkö, mikä on herättänyt ihmetystä.

Lisäksi liittovaltion poliisi FBI pyytää yhteydenottoja Epsteinin mahdollisilta muilta uhreilta.

Kun viranomaiset nyt selvittävät uudelleen Espteiniin kohdistuvia epäilyjä, esiin voi nousta tunnettuja nimiä. Myös joidenkin Epsteinin vaikutusvaltaisten ystävien on näet epäilty syyllistyneen hyväksikäyttöön hänen kiinteistöissään.

Epsteinille lievän rangaistuksen vuonna 2007 mahdollistaneessa sopimuksessa taattiin immuniteetti ”kaikille mahdollisille muille salaliiton jäsenille”. Siksi mahdollisesti rikoksiin syyllistyneet Epsteinin ystävät eivät joutuneet oikeuden eteen.

Tällä kertaa Epsteinia uhkaa jopa 45 vuoden vankeus. Vastineeksi kevyemmästä tuomiosta hän saattaa paljastaa tietoja ystäviensä teoista, entinen liittovaltion syyttäjä Mimi Rocah kirjoittaa The Daily Beast -lehdessä.

Epsteinin ystäväpiiriin kuuluu poliitikkoja, kuninkaallisia ja muita julkisuuden henkilöitä. Hän on kutsunut vaikutusvaltaista tuttavapiiriään ”kokoelmaksi”.

Investointipankkiirin ystäviin lukeutuvat muun muassa Donald Trump ja Bill Clinton.

Lähteet: Time, The Miami Herald, The Washington Post, Vox