Vatikaanin arkkipiispaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta Ranskassa – kääpiövaltio purki nuntiuksen koskemattomuuden

Vatikaani on päättänyt purkaa sitä Pariisissa edustavan arkkipiispan diplomaattisen koskemattomuuden.

Vatikaani on päättänyt purkaa sitä Pariisissa edustaneen arkkipiispa Luigi Venturan diplomaattisen koskemattomuuden.

Ranskan syyttäjä on nostanut neljä syytettä seksuaalisesta ahdistelusta italialaislähtöistä katolisen kirkon arkkipiispaa 74-vuotiasta Luigi Venturaa vastaan, Ranskan ulkoministeriö tiedotti maanantaina.

Ainakin yksi syytteistä koskee Pariisin kaupungintalolla sattunutta työntekijän ahdistelua.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan syyttäjät pyysivät jo maaliskuussa Vatikaania purkamaan diplomaatin koskemattomuuden.

Apostolisen nuntiuksen, eli arkkipiispan asema on samanlainen kuin suurlähettiläällä. Käytännössä häntä suojelee siis diplomaattinen koskemattomuus, eikä häntä vastaan ole voitu aiemmin nostaa syytettä.

Tiedottajan mukaan Ranskan ulkoministeriö sai Vatikaanilta vahvistuksen Venturan diplomaattisen koskemattomuuden purkamisesta viime viikon lopulla saapuneella kirjeellä.

Helmikuussa Ranskan syyttäjät paljastivat tutkivansa arkkipiispaa kaupungintalossa tapahtuneen epäillyn seksuaalisen ahdistelun vuoksi. Epäillyn teon kerrottiin tapahtuneen pormestarin Anne Hidalgon uudenvuoden puheen aikana. Venturan epäillään koskettaneen miehen pakaraa pormestarin puheen aikana.

Myös muut kaupungin työntekijät raportoivat, että joku tarttui heitä toistuvasti takaapäin.

Kaupungintalo teki valituksen Venturan edesottamuksista 24. tammikuuta.

Sittemmin myös kahden muun ihmisen on kerrottu raportoineen tapahtumista, joihin liittyi käsiin ja pakaroihin tai reisiin koskemista.

Ventura on toiminut Vatikaanin arkkipiispana Pariisissa vuodesta 2009.

Aiemmin hän on työskennellyt myös Brasiliassa, Boliviassa ja Isossa-Britanniassa ennen kuin hänet nimitettiin apostoliseksi nuntiukseksi. Hän on edustanut Vatikaania muun muassa Afrikassa, Chilessä ja Kanadassa.

Tutkinnan aikana Ottawasta on tullut kantelu mieheltä, jonka mukaan Ventura ahdisteli häntä vuonna 2008.

Katolinen kirkko on kärsinyt toistuvista seksuaalista hyväksikäyttöä koskevista kohuista, jotka ovat vahingoittaneet luottamusta kirkkoon muun muassa Yhdysvalloissa, Chilessä, Australiassa ja Irlannissa.

Vatikaanin tiedottaja Alessandro Gisotti kutsui päätöstä diplomaattisen koskemattomuuden purkamista ”ylimääräiseksi eleeksi”, joka vahvistaa paavin halukkuutta tehdä yhteistyötä Ranskan oikeusviranomaisten kanssa.

Helmikuussa paavi Franciscus järjesti Vatikaanissa konferenssin, jossa keskusteltiin alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä papiston keskuudessa.

Paavi lupasi, että roomalaiskatolinen kirkko ”ei säästelisi" hyväksikäyttäjiä osoittaakseen, että se ei peitä tai aliarvioi hyväksikäyttöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?