Mies loikkasi Etelä-Koreasta Pohjois-Koreaan – haluaa toteuttaa edesmenneiden vanhempiensa toiveen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mies loikkasi Etelä-Koreasta Pohjois-Koreaan – haluaa toteuttaa edesmenneiden vanhempiensa toiveen

Pohjoiskorealaisen median mukaan eteläkorealainen loikkari sai lämpimän vastaanoton.

Pohjoiskorealaisen median mukaan eteläkorealainen loikkari sai lämpimän vastaanoton.

Julkaistu: 9.7.2019 0:35

Choe In-gukin isä oli Etelä-Korean entinen ulkoministeri, joka loikkasi vaimoineen Pohjois-Koreaan vuonna 1986.

Pohjois-Korean valtion uutissivusto Uriminzokkiri on kertonut eteläkorealaisen Choe In-gukin, 73, saapuneen lauantaina Pjongjangiin tarkoituksenaan ”omistaa loppuelämänsä Korean yhdistymiselle johtaja Kim Jong-unin ohjauksessa”. Sivusto julkaisi myös kuvia, joissa Choe luki lausuntoaan ja vastaanotti hänelle ojennettuja kukkia Pjongjangin lentoasemalla.

Pohjois-Korean kansalaisia loikkaa Etelä-Koreaan enemmän tai vähemmän säännöllisesti, mutta toiseen suuntaan tapahtuvat loikkaukset ovat olleet äärimmäisen harvinaisia. Choe kertoi Uriminzokkirille päättäneensä asettua pysyvästi Pohjois-Koreaan, jotta voisi kunnioittaa vanhempiensa toiveita ja omistautua siellä asuen Koreoiden yhdistymiselle.

Choen isä Choe Tok-sin toimi Etelä-Korean ulkoministerinä 1960-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä hän muutti Yhdysvaltoihin ja ryhtyi kritisoimaan ankarasti sotilaskomentaja Park Chung-heen tuolloin johtamaa Etelä-Korean hallitusta.

Vuonna 1986 vanhempi Choe nousi otsikoihin loikkaamalla Pohjois-Koreaan puolisonsa Ryu Mi-yongin kanssa. Viisi lastaan pariskunta jätti Etelä-Korean puolelle.

Pari nousi uudessa kotimaassaan nopeasti poliittiseen eliittiin, ja Choen kuollessa vuonna 1989 Ryu peri tämän aseman uskonnollisen lahkon johtajana sekä muita tämän hoidossa olleita tehtäviä. Kun Ryu kuoli 95-vuotiaana vuonna 2016, hänelle järjestettiin Pohjois-Koreassa julkiset hautajaiset.

Perheellä oli ollut suhteita Pohjois-Korean hallintoon jo ennen Choe In-gukin vanhempien muuttoa maahan. Hänen isoisänsä tiedetään toimineen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin isoisän Kim Il-sungin mentorina, kun Koreassa taisteltiin maata ennen toisen maailmansodan päättymistä hallinneita japanilaisia vastaan.

Ei erityislupaa matkustamiseen

Pohjois-Korean odotetaan käyttävän Choen loikkausta propagandassaan väittäen, että elämä on parempaa kahta Koreaa vuosikymmeniä jakaneen rajan pohjoispuolella.

Etelä-Korean median mukaan Choe lensi Pjongjangiin Kiinan kautta Pohjois-Korean myöntämän viisumin turvin.

Etelä-Korean yhdistymisministeriön mukaan Choella ei ollut pohjoiseen matkustamiseen tarvittavaa viranomaisten erityislupaa. Maan turvallisuuslakien mukaan Pohjois-Koreaan salaa matkustamisesta voi saada enimmillään 10 vuoden vankeustuomion.

Ministeriön mukaan mies on kuitenkin matkustanut Pohjois-Koreaan 12 kertaa vuoden 2001 jälkeen. Choe kävi pohjoisessa muun muassa äitinsä hautajaisissa.

Etelä-Korean viranomaiset ovat kertoneet nyt selvittävänsä Choen matkan yksityiskohtia.

Choesta itsestään tiedetään varsin vähän. Etelään häneltä jäivät vaimo ja tytär.

Miehen kerrotaan olleen jäsenenä Etelä-Koreassa toimivassa Chondo-kirkossa ja työskennelleen sen organisaatiossa, joka keskittyy Koreoiden välisiin suhteisiin. Kirkon edustajan Na Han-yubin mukaan Choe puhui harvoin henkilökohtaisista asioistaan.

Nalla ei ollut tietoa Choen loikkaamisen motiiveista, mutta hän vahvisti, että Uriminzokkirin julkaisemissa kuvissa on sama mies.

Guardian, BBC, Time

Tuoreimmat osastosta