Tutkimuslaitos: Euroopan maiden tulisi hakea Isisiin liittyneet kansalaisensa pois Lähi-idästä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkimuslaitos: Euroopan maiden tulisi hakea Isisiin liittyneet kansalaisensa pois Lähi-idästä

Soufanin mukaan vastuun välttely ainoastaan ruokkii radikalisoitumisen ja ekstremismin sykliä.

Ihmisiä al-Holin leirillä Syyriassa 1. huhtikuuta 2019.

8.7.2019 6:50

Kansainvälisiin turvallisuusuhkiin erikoistunut tutkimuslaitos Soufan arvioi, että Euroopan maiden kannattaisi hakea äärijärjestö Isisiin liittyneet kansalaisensa pois Lähi-idästä, koska siten torjuttaisiin terrorismia parhaiten.

Esimerkiksi Syyriassa al-Holin leirillä on kymmeniä suomalaisia ”Isis-naisia” ja näiden lapsia, joiden tilanteesta on käyty kotimaassa kiivasta keskustelua. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on huomauttanut, ettei ihmisiä voi pitää ikuisesti niissä olosuhteissa.

Irak on luvannut järjestää oikeudenkäynnit Syyriassa pidätetyille vierastaistelijoille, mutta Ranska ja monet muut Euroopan maat ovat tuominneet Irakin langettamat kuolemantuomiot. Toisaalta nämä maat ovat olleet haluttomia ottamaan omia kansalaisiaan takaisin.

Soufanin analyysin mukaan se, että Euroopan maat välttelevät vastuuta Irakiin ja Syyriaan matkustaneiden kansalaistensa ottamisessa takaisin, ainoastaan ruokkii radikalisoitumisen ja ekstremismin sykliä.

– Euroopan jatkuva haluttomuus ottaa takaisin kansalaisiaan ja järjestää heille reilut oikeudenkäynnit on ristiriidassa eurooppalaisten ihmisoikeusarvojen kanssa, laitos myös toteaa.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kuvattiin Genevessä 5. heinäkuuta 2019.

Soufanin mukaan reilujen oikeudenkäyntien tarjoaminen kotimaissa ja rikoksiin syyllistymättömien epäiltyjen terroristien kunnollinen sopeuttaminen yhteiskuntaan olisi kannattava investointi.

– Muutoin palaajat ja heidän perheensä marginalisoidaan jälleen, mikä voisi johtaa väkivaltaisten ideologioiden jatkuvaan tukemiseen kotimaahan tai muualle asettumisen jälkeen.

Bachelet on aiemmin todennut, että erityisesti lapset ovat kärsineet oikeuksiensa räikeästä loukkaamisesta.

– Mukaan lukien myös he, jotka Isis on saattanut aivopestä tai rekrytoida tekemään väkivaltaa. Ensimmäisenä asiana tulisi olla heidän kuntoutuksensa, suojelunsa ja heidän etujensa turvaaminen, hän sanoi.

Poliittisen tahdon puute palautuksiin johtuu muun muassa julkisen reaktion ja mahdollisten terrori-iskujen pelosta. Lisäksi on selvää, että henkilöitä olisi vaikea tuomita oikeudessa ulkomailla tapahtuneista rikoksista.

Soufan huomauttaa, että esimerkiksi Ruotsin ehdottaman kansainvälisen tuomioistuimen perustaminen taas olisi monimutkaista, kallista ja byrokraattista.

Laitoksen analyysistä kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Isis-taistelijoiden vaimoja al-Holin leirillä 3. kesäkuuta 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?