Miljonääri Jeffrey Epsteiniä epäillään alaikäisten tyttöjen seksikaupasta – tunnetaan presidenttien ja kuninkaallisten kaverina - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miljonääri Jeffrey Epsteiniä epäillään alaikäisten tyttöjen seksikaupasta – tunnetaan presidenttien ja kuninkaallisten kaverina

Jeffrey Epsteiniin on kohdistunut alaikäisten tyttöjen hyväksikäyttöön liittyviä syytöksiä ja epäilyjä jo kahdella vuosikymmenellä.

Jeffrey Epsteinin, 66, epäillään käyttäneen alaikäisiä hyväkseen muun muassa Floridassa sijaitsevalla asunnollaan.­

7.7.2019 22:42

Vaikutusvaltaisista ystävistään tunnettu yhdysvaltalainen miljonääri ja rahoittaja Jeffrey Epstein, 66, pidätettiin myöhään lauantai-iltana epäiltynä alaikäisiin tyttöihin liittyvästä seksikaupasta. New Jerseyssä sijaitsevalla Teterboron lentoasemalla tehdystä pidätyksestä uutisoi ensin nimettömiin liittovaltion viranomaislähteisiin nojaten Daily Beast ja sen jälkeen myös useat muut tiedotusvälineet.

Reutersin mukaan Epsteinin on määrä astua oikeuden eteen New Yorkissa maanantaina. Asianajajansa Jack Goldbergerin mukaan hän aikoo kiistää syytteet.

Epstein poliisin julkaisemassa pidätyskuvassa, jonka ottamisen ajankohdasta ei ole tietoa.­

Yksi lähteistä kertoi uutistoimisto AP:lle, että Epsteiniä ollaan syyttämässä kymmenien alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä Floridassa ja New Yorkissa sijaitsevilla asunnoillaan vuosina 2002–2005.

Epsteinin väitetään myös maksaneen tytöille hieronnasta sekä siitä, että he etsivät hänelle uusia hyväksikäytettäviä alaikäisiä esimerkiksi ostoskeskuksista. Hänen toimintaansa on kuvailtu muun muassa ”seksuaaliseksi pyramidijärjestelmäksi”.

Pääsi ”ranteen näpäytyksellä” 12 vuotta sitten

Poliitikkojen ja kuninkaallisten seurassa viihtyvä entinen sijoitusrahaston johtaja Epstein on ollut aiemminkin vastaavien epäilyjen kohteena. Vuonna 2007 hän tunnusti oikeudessa syyllistyneensä alaikäisten seksikauppaa koskeviin rikoksiin.

Tunnustuksensa ansiosta hän sai lievennetyn 13 kuukauden vankeustuomion, jonka aikana hänen sallittiin muun muassa työskennellä kuutena päivänä viikossa toimistollaan Floridan Palm Beachilla. Viime helmikuussa floridalainen tuomari kyseenalaisti Epsteinin syyttäjien kanssa tekemän sopimuksen linjaamalla, että syyttäjät olivat rikkoneet uhrien oikeuksia koskevia lakeja.

Tuomarin mukaan Epsteinin yli 30 epäillylle uhrille ei oltu kerrottu sopimuksesta, eikä heillä näin ollen ollut mahdollisuutta vastustaa sitä. Oikeusministeriö päätti kuitenkin viime kuussa, että tämä ei riittänyt syyksi kumota sopimusta.

Kuvassa Jeffrey Epsteinin Floridan Palm Beachilla sijaitseva talo, jossa osan rikoksista epäillään tapahtuneen.­

Yksi sopimusta tekemässä olleista syyttäjistä oli Yhdysvaltain nykyinen työministeri Alex Acosta, jota kongressin demokraatit hiillostivat viime keväänä asiasta. Ennen sopimuksen solmimista Epstein oli saamassa liittovaltiotason syytteet kymmenien alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä vuosina 1999–2007.

Lisäksi häntä oltiin syyttämässä toisten henkilöiden ohjaamisesta vastaaviin tekoihin sekä henkilökunnan ohjeistamisesta tuomaan hänelle alaikäisiä tyttöjä. Epstein väitti tuolloin seksuaalisten tekojen olleen vapaaehtoisia sekä uskoneensa tyttöjen olleen 18-vuotiaita niiden tapahtuessa.

Lievää tuomiota luonnehdittiin aikanaan yhdysvaltalaismediassa muun muassa ”ranteelle näpäyttämiseksi” sekä ”yhdeksi Yhdysvaltain historian armollisimmista seksirikolliselle annetuista tuomioista”.

Vaikutusvaltainen ystäväpiiri

Tiedotusvälineiden mukaan uusiin syytteisiin liittyy uusia uhreja sekä uusia todistajia, jotka ovat puhuneet asiasta viranomaisille New Yorkissa viime kuukausien aikana.

Helmikuussa 2000 nykyinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, hänen nykyinen puolisonsa Melania Trump sekä brittiseurapiireihin kuuluva Ghislaine Maxwell poseerasivat yhteiskuvassa Jeffrey Epsteinin kanssa. Kuva otettiin Trumpin Floridan Palm Beachilla omistamalla Mar-a-Lago-klubilla.­

Epsteinin vaikutusvaltaiseen ystäväpiiriin tiedetään kuuluvan tai kuuluneen useita merkkihenkilöitä kuten Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton, nykyinen presidentti Donald Trump sekä Britannian kuningashuoneeseen kuuluva prinssi Andrew.

Muita Epsteinin ystäviksi nimettyjä kuuluisuuksia ovat muun muassa näyttelijä Kevin Spacey, koomikko Chris Tucker, entinen valtiovarainministeri Larry Summers sekä kiinteistösijoittaja Mort Zuckerman.

Vox-verkkosivuston mukaan Epsteinin vaikutusvaltaiset ystävät ovat suojassa mahdollisilta syytteiltä, sillä vuoden 2007 sopimuksessa taattiin immuniteetti ”kaikille mahdollisille muille salaliiton jäsenille”. Sivuston mukaan heillä tuskin on halua myöskään ryhtyä yhteistyöhön syyttäjien kanssa tai puolustamaan Epsteiniä tulevassa oikeudenkäynnissä.

”Hän halusi niin paljon tyttöjä kuin pystyisin saamaan”

Nuorimpien uhrien on kerrottu olleen 13–14-vuotiaita. Epsteinin ystäväpiirissä on takavuosina jopa vitsailtu tämän mieltymyksestä nuoriin tyttöihin.

– On jopa sanottu, että hän pitää kauniista naisista yhtä paljon kuin minä, ja monet heistä ovat nuoremmasta päästä, Trump sanoi New York Magazinelle vuonna 2002.

Miami Herald kertoi viime vuoden lopulla löytäneensä noin 80 naista, jotka ovat kertoneet joutuneensa Epsteinin hyväksikäyttämiksi, ja lehden mukaan moni seikka viittaa siihen, että heitä on ollut vielä paljon enemmän.

– Hän sanoi minulle haluavansa niin nuoria kuin vain voisin löytää. Hän halusi niin paljon tyttöjä kuin pystyisin saamaan. Se ei ollut koskaan tarpeeksi, kertoi lehdelle Courtney Wild, joka omien sanojensa mukaan ”rekrytoi” aiemmin tyttöjä Epsteiniä varten.

Jos Epstein tuomitaan oikeudessa syylliseksi, hän saattaa päätyä Daily Beastin mukaan vankilaan enimmillään 45 vuodeksi. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun miljonääri joutuu kohtaamaan vakavampia seurauksia rikoksista, joihin hänen on väitetty syyllistyneen jo vuosikymmenien ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?