Toimittajien onnistui päästä sukellus­vene­miesten salaisiin hautajaisiin – yksi lause herätti huomion: ”He estivät maailman­laajuisen katastrofin”

Sukellusveneturmassa kuolleiden meriupseerien tarkoin varjelluista hautajaisista Pietarissa on tihkunut julki muutamia yksityiskohtia. Sotilasprofessori Petteri Lalu arvioi IS:lle muistopuheen katastrofi-viittausta.

7.7.2019 15:04

Barentsinmeren sukellusveneturmassa kuolleet 14 meriupseeria haudattiin lauantaina Pietarissa tarkkojen turvatoimien vallitessa.

Tavallisella yleisöllä ja medialla ei ollut vapaata pääsyä hautausmaalle, sillä Venäjän viranomaisten mukaan hautajaisiin otti osaa monia sellaisia ihmisiä, joiden henkilöllisyyden ei haluta paljastuvan.

Tästä huolimatta muutamat venäläismediat ovat kuitenkin julkaisseet varsin yksityiskohtaisia kuvauksia hautajaisten kulusta ja siellä pidetyistä puheista.

Jotkut valtiollisten tv-kanavien toimittajat olivat paikalla virallisesti kutsuttuina, mutta paikalle oli päässyt myös riippumattomia venäläistoimittajia ilman kameroita muiden hautajaisvieraiden joukkoon sulautuneina. Kun viralliset seremoniat olivat ohi ja osa hautajaisvieraista oli jo poistunut, paikalle päästettiin mediaa vapaasti.

Suurinta huomiota Venäjän mediassa on herättänyt sitaatti, jonka lausui uutissivusto Fontankan mukaan laivaston komentajan apulainen, kommodori Sergei Pavlov. Pavlov vastasi hautajaisten järjestelyistä ja hän sanoi Fontankan mukaan sanatarkasti näin:

– He jakoivat yhdessä yhteisen kohtalon, oman henkensä uhalla he pelastivat toveriensa hengen, pelastivat aluksen eivätkä sallineet planeetan mittakaavaa olevan katastrofin tapahtumista.

Pavlovin sitaatin loppuosan voi yhtä hyvin kääntää suomeksi hieman vapaammin myös seuraavasti:

– He estivät maailmanlaajuisen katastrofin.

Pavlov ei avannut lauseensa merkitystä sen enempää eikä ainakaan toistaiseksi myöskään Venäjän mediaan ole ilmestynyt analyysiä siitä, mitä hän lauseellaan tarkoitti.

Poliisit ja kansalliskaartilaiset vartioivat Pietarissa Serafimovin hautausmaan ympärillä lauantaina, ettei suuri yleisö päässyt paikalle meriupseereiden hautajaisiin.

Moni hautajaisiin saapunut henkilö ei halunnut kasvojaan kuvattavan.

Hautajaisissa puhui myös Venäjän varapuolustusministeri, kenraalieversti Andrei Kartapolov. Myös hän viittasi kuolleiden merimiesten urhoollisuuteen ja rinnasti heidän tekonsa aiempiin venäläisten sukellusveneupseereiden sankaritekoihin.

– Oman henkensä hinnalla he pelastivat muiden hengen ja estivät aluksen tuhoutumisen. He noudattivat ankaraa merellistä lakia ja sulkivat luukun kiinni. Näin voivat toimia vain todelliset sankarit, vain venäläiset merimiehet, Kartapolov sanoi.

– Venäjän laivasto muistaa komentajakapteeni Haslavskin ja kapteeniluutnantit Tshudinovin ja Polikarpovin, jotka jo kaukaisella 1970-luvulla sammuttivat vaurioituneen ydinreaktorin sukellusvene K-8:lla. Muistamme kapteeniluutnantit Zahartshukin, Kirilovin ja Avdejevin, jotka vuonna 1976 sulkivat aluksen vaurioituneen osaston vesitiiviin oven (ydinsukellusvene) K-47:llä ja varmistivat oman henkensä hinnalla aluksen elinkelpoisuuden, Kartapolov jatkoi.

Kartapolovin puheen perusteella voi päätellä, että Pavlovin viittaus ”planeetan mittakaavaa olevan katastrofin” estämiseen viittaisi mahdollisesti juuri siihen, että miehistö pystyi estämään aluksen ydinreaktorin tuhoutumisen.

Hautajaisten päätteeksi kaikki 14 kumpua oli peitetty kukkasilla.

Surija kosketti komentajakapteeni Vladimir Suhinitshevin valokuvaa, joka oli tuotu hänen hautapaikalleen.

BBC:n venäjänkielisen palvelun mukaan kaikki 14 arkkua olivat hautajaisissa avoimina, kuten ortodoksiseen tyyliin kuuluu.

Toimittaja Ivan Tshesnokovin mukaan kuolleiden kasvot muistuttivat pikemminkin naamioita, sillä niissä oli suuri määrä värivoidetta ja puuteria. Joidenkin ruumiiden leuassa näkyi ompeleiden jälkiä.

Tshesnokov kuvailee jutussaan kysyneensä arkkujen lähellä seisoneelta univormupukuiselta merimieheltä, mitä kuolleiden kasvoille on tapahtunut.

– Tulipalo ja vesi, mies oli vastannut hiljaa.

IS tavoitti BBC:n jutun kirjoittaneen toimittajan, joka kertoi kuulleensa myös Pavlovin sanat ”planeetan mittakaavaa olevan katastrofin estämisestä”.

– Kuulin sanat, mutta en ole varma, kuinka vakavissaan hän sanoi niin. On mahdollista, että he todellakin estivät sellaisen tai on mahdollista, että ne olivat vain kauniita sanoja. On vaikeaa arvioida, koska tietoa on niin vähän, Tshesnokov sanoi.

Haudoille asetettiin väliaikaiset puiset ristit. Myöhemmin paikalle tulee pysyvä muistomerkki. Uudet haudat sijaitsevat lähellä Kurskin ydinsukellusveneen turman uhrien muistomerkkiä vuodelta 2000.

Seppeleissäkin oli käytetty Venäjän lipun värejä.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu arvioi niin ikään IS:lle, että viittaus planetaarisen katastrofin estämiseen saattoi olla osittain pelkkää retoriikkaa.

– Arvioin, että kyseessä on enemmän puhujan retorinen tehokeino vainajien urhoollisuuden korostamiseksi kuin viittaus todelliseen estettyyn planetaariseen uhkaan, Lalu sanoi.

Sukellusveneiden ydinreaktorit ovat pieniä ja niiden tyyppi on sellainen, ettei maailmanlaajuinen saastuminen ole kovin todennäköistä. Lalun mukaan kannattaa myös muistaa, että maailmalla on jo tapahtunut useita ydinsukellusveneiden turmia, jotka eivät ole kuitenkaan johtaneet mihinkään ”planetaarisiin katastrofeihin”.

– Ydinsukellusveneiden reaktorit eivät ole epävakaita Tshernobyl-tyyppisiä. Uponneiden ydinsukellusveneiden reaktorien sijaan vaarallisemmiksi ympäristölle on arvioitu vuodot ydinasemateriaaleista, erityisesti plutoniumista. Ei ole kuitenkaan tiedossa, että tässä Venäjän turma-aluksessa olisi ollut ydinasemateriaalia, Lalu sanoi.

Venäjän viranomaiset eivät ole vahvistaneet julkisuuteen edes sitä, mikä turma-alus oli tyypiltään. Venäjän mediassa sitä on kutsuttu yleisesti Losharikiksi, joka tunnetaan myös koodeilla AS-12 tai AS-31.

Venäjän tiedetään kehittelevän parhaillaan myös uutta merenalaista aseistusta ja uusia aluksia, joten ainakin teoriassa on mahdollista, että kyseessä olisi ollut jokin muu alustyyppi tai aseiden valmistukseen liittyvä koe.

Venäjän mediassa on spekuloitu esimerkiksi sillä, oliko aluksen miehistö etsimässä aiemmissa ohjuskokeissa kateisiin joutunutta Poseidon-torpedoa.

Venäjä on kertonut kehitelleensä tekoälyn ohjaamaa vedenalaista asetta, joka voi kuljettaa ydinräjähteen huomaamatta mille tahansa rannikolle. Asejärjestelmä on nimeltään Poseidon, ja se on saanut lännessä kutsumanimen ”tuomiopäivän torpedo”.

– Poseidon-torpedon ”pelastaminen” on yksi monista mahdollisista teorioista, mutta mielestäni se on sieltä epäuskottavimmista päästä. Oletus Losharikista turma-aluksena on sen sijaan varsin uskottava. Mahdollista, tosin vailla näyttöä on, että kyse olisi voinut olla jostain muusta aluksesta, Lalu arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?