Karri, 31, poreili rauhassa perjantaina, kun allas äkkiä alkoi vatkata – ”Mietin, että mitä siinä minun kokiksessa oli”

Julkaistu:

Jääskeläinen ehti pohtia, että mitäköhän hänen nauttimassaan kokiksessa oli, ennen kuin tajusi, mistä on kyse.
Kaliforniassa, Los Angelesin eteläpuolella sijaitsevassa Huntington Beachissa asuva Karri Jääskeläinen, 31, oli eilen rauhassa porealtaassa perjantai-iltaa viettämässä.

Aurinko oli jo laskenut mailleen, kun Jääskeläinen tunsi, että poreallas alkoi vatkata. Samalla porealtaan vesi alkoi läikkyä laidoista yli.

Jääskeläinen nousi seisomaan, mutta ei ollut pysyä pystyssä. Vielä tässä vaiheessa hän ei tajunnut, mitä oikeastaan oli tapahtumassa.

– Ajattelin, että johan on perjantai käynnissä, että miten tässä näin pääsi huomaamatta käymään. Kun nousin pystyyn ja tasapainon kanssa oli ongelmia, ajattelin, että nyt on kyllä sirkus päällä.

Pian naapureita alkoi tulla pihalle ja Jääskeläinen tajusi, että kyseessä oli maanjäristys. Hän alkoi kuunnella naapureiden kanssa, alkavatko tsunamista varoittavat sireenit soida kaupungissa.


Jääskeläinen asuu aivan maailman suurimman valtameren, Tyynenmeren rannalla.

– Sireenit eivät kuitenkaan alkaneet soida. Olisimme kyllä kuulleet ne, Jääskeläinen kertoo.

Sen jälkeen alkoi pieni jännitys, joka itse asiassa jatkuu edelleen lauantaiaamuna paikallista aikaa. Jääskeläinen kertoo lukeneensa Los Angeles Times -lehdestä, että koettua maanjäristystä suuremmalle jälkijäristykselle on noin 10 prosentin mahdollisuus.

Järistyksessä oli kyse 7,1 magnitudin maanjäristyksestä, jonka keskus oli vajaa 200 kilometriä Jääskeläisen sijainnista pohjoiseen. Kyseessä oli voimakkain maanjäristys Kaliforniassa 25 vuoteen.

Kaliforniassa on jo pitkään odotettu todella isoa maanjäristystä. Asiantuntijat ovat laskeneet, että se voi tapahtua koska vain seuraavan 200 vuoden aikana.

Hypoteettinen iso maanjäristys on niin ikoninen, että se on saanut jo nimenkin, The Big One, eli ”Se iso”. Jääskeläinen kuitenkin sanoo, että The Big One ei pelota häntä sen suuremmin kuin muitakaan paikallisia.

– Pelko on oikeastaan hassu sana. Täällä oli vähän sellainen hassu tunnelma eilen, ihan kuin ihmiset olisivat olleet vähän innoissaan tai jotain. Kalifornialainen elämäntyyli on niin rento, että eipä sitä kauheasti kauhisteltu.

– Ei pelota, että Big One tulee. Ja jos tulee, niin täällä on kyllä varauduttu siihen. Tosin nämä meidän rantahökkelit tulee kyllä alas ihan saman tien.


Eilisestä maanjäristyksestä ei syntynyt aineellisia vahinkoja Huntington Beachin alueella.

– Naapurilla oli puhelin porealtaan reunalla. Se kyllä kastui, Jääskeläinen toteaa.
Kokemus ei pitänyt miestä hereillä koko yötä. Jälkijäristyksiäkään hän ei ole tuntenut.

– Se oli niin kuin railakkaalla Tukholman risteilyllä se tilanne. Mietin, että hetkinen, nyt on perjantai, että mitähän siinä minun kokiksessa oli. Olen menossa hyppäämään laskuvarjoa seuraavana päivänä, että miten tässä pääsikin näin käymään.

Laskuvarjohyppykin näyttäisi onnistuvan, sanoo Jääskeläinen, kun kello on paikallista aikaa noin 11 aamulla.

– Olipa hyvä, kun herätit. Tästä voisi pikku hiljaa lähteä, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt