M/S Romanticin mysteerinainen Kalifornian hurjan järistyksen kourissa – Mia Siren kertoo, miten maantie muuttui hetkessä tutusta täysin toiseksi

Julkaistu:

Helsinkiläinen Mia Siren kuvailee Kaliforniassa perjantaina sattuneen 7,1 magnitudin maanjäristyksen voimaa hurjaksi.
Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiota on viime päivinä koetellut kaksi poikkeuksellisen voimakasta maanjäristystä. Torstaina maa järisi ensin 6,4 magnitudin voimalla, järistyksen keskuksen sijoittuessa Mojaven autiomaahan Searlesin laakson alueelle.

Perjantai-iltana samalle alueelle iski toinen, 7,1 magnitudin järistys, joka oli edellistä peräti kahdeksan kertaa voimakkaampi. Jälkimmäisen järistyksen keskus sijoittui Mojaven autiomaahan vajaan 30 000 asukkaan Ridgecrestin kaupungin ja Searlesin laakson välille.


Kaliforniassa on parhaillaan myös lukuisia suomalaismatkailijoita, ja heistä yksi sattui olemaan perjantaina autollaan lähes maanjäristyksen keskipisteessä sen tapahtuessa. Kyseessä on helsinkiläinen Mia Siren, jonka moni tv:n katselija muistaa keväällä suureen suosioon nousseen M/S Romantic -sarjan ”mysteerinaisena”.
– Olen juuri täällä ytimessä Mojaven aavikolla, ystävänsä kanssa lomareissussa oleva Siren kertoo IS:lle puhelimitse Kaliforniasta.


Siren kertoo, kuinka oli aikonut ystävänsä kanssa kääntyä perjantaina valtatieltä kohti Kuolemanlaakson kansallispuistoa, mutta suunnitelma muuttui kuitenkin sattumalta juuri ennen maanjäristystä. Ja hyvä niin, koska kyseisellä reitillä kivivyöryjen alle jäämisen riski olisi ollut järistyksen aikana suuri.

– Oli aikamoinen sattuma, että juuri sillä hetkellä päätettiin, että mennäänkin etsimään joku motelli ja yövytään siellä. Ajattelimme, että nyt liippasi läheltä, koska jos olisimme ajaneet sinne, olisi saattanut tulla kivivyöryjä niskaan.


”Auto meinasi lähteä tieltä”

Maanjäristyksen tapahtuessa Siren ja hänen ystävänsä olivat edelleen tien päällä autossa. Siren kuvailee 7,1 magnitudin järistystä hurjaksi.

– Voima oli niin suuri, että auto meinasi lähteä tieltä. Se oli niin hurjaa, että ratista sai pitää täysillä kiinni. Luulimme, että tiessä olisi halkeamia, ja siirryimme ajamaan reunaan.


Siren vertaa maanjäristyksen aiheuttamaa keinutusta voimakkaaseen aallokkoon merellä. Aluksi hän luuli, että aavikolla tavallinen, voimakas tuulenpuuska oli syynä ohjaamisen vaikeutumiseen.

Myös tiellä liikkuvat rekat näyttivät olevan vaikeuksissa.

– Sen jälkeen vastaan alkoi tulla hirveästi ambulansseja ja paloautoja. Kun tuli pimeää ja alettiin päästä asutuksen lähelle, kaikkialla oli punaista valoa. Minulle sanottiin, että ne olivat hätävalot, joku varajärjestelmä, koska sähköt olivat poikki kaikkialta. Oli uskomaton näky, kun kaikki kaupungin valot olivat vaihtuneet punaisiksi.


Jälkijäristyksiä minuutin välein

Siren todisti myös ensimmäistä isoa järistystä torstaina. Tuolloin hän oli vuoristossa Topangan kanjonin seudulla, Los Angelesin länsipuolella.

– Olimme korkealla vuorella, ja koko talo alkoi heilua. Ajattelin vaan, että onpas jännää. Silloin ei vielä tajuttu, kuinka kova se järistys oli. Paikallisissa uutisissa on näkynyt, kuinka ihmiset olivat hädissään ja talot tärisivät Los Angelesissa asti.
CNN:n mukaan jo ensimmäistä isoa järistystä seurasi noin 1400 pienempää jälkijäristystä. Isomman järistyksen jälkeen vastaavia on ilmennyt kanavan mukaan keskimäärin minuutin välein osavaltion eteläosissa.


Siren ei ole jälkijäristyksiä liiemmin havainnut. Sen sijaan ennen torstain ensimmäistä järistystä tapahtui jotakin erikoista, joka saattaa viitata maan tärisseen jo ennen sitä.

– Kun olimme siellä Topangan kanjonissa, niin yhtäkkiä ystävältä lähti jalat alta kesken kaiken. Minua taas pyörrytti hirveästi pyörrytti ennen sitä ensimmäistä maanjäristystä. Nyt ollaan tajuttu, että ehkä syynä olivat jonkinlaisia ensimmäiset vavahdukset. Luulen, että samalla tavalla eläimetkin vaistoavat järistyksen olevan tulossa, Siren miettii.

”Ollaan täällä jännän äärellä”

Sirenin mukaan etenkin nuoremmat paikalliset ovat olleet melko peloissaan, vaikka eivät sitä suoraan ehkä näytäkään. Sirenille viestitelleet amerikkalaiset ystävät ovat olleet todella huolissaan.

– He ovat tajunneet, kuinka erikoista tämä on. Tämä oli isoin järinä yli 20 vuoteen, ja he ovat sanoneet, ettei tämä ole todellakaan normaalia.


Sireniä itseään ei ole liiemmin pelottanut, vaikka muut ovat olleet paikoitellen liki paniikissa toisen ison järistyksen jälkeen. Sirenin ja hänen ystävänsä matka jatkuu hiljalleen kohti Las Vegasia, ja se kulkee perjantain järistyksen keskipisteen yli.

– Nyt meillä on jännät paikat. Tänään suunnitelmissa on ajaa juuri Kuolemanlaakson, Alue 51:n ja Las Vegasin suuntaan. Ollaan täällä jännän äärellä paikoissa, joissa tiet saattavat aueta. Tosin sitten on kyllä jo iso sattuma kyseessä, jos sellaista osuu kohdalle.

Kaiken varalta Siren ystävineen on pitänyt huolta siitä, että puhelimissa ja muissa laitteissa riittää varmasti virtaa. Se onkin viisasta, sillä Kalifornian viranomaiset ovat varoitelleet jälkijäristysten vaarallisuudesta.

Ainakaan toistaiseksi kummankaan maanjäristyksen ei tiedetä vaatineen kuolonuhreja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt