Myrkkytoukkien vitsaus iski Eurooppaan – ihmisiä jopa silmä­leikkauksiin koukku­päisten poltin­karvojen vuoksi

Julkaistu:

Suomessa vastaavasta invaasiosta ei toistaiseksi ole vaaraa, kertoo perhostutkijain seuran puheenjohtaja Reima Leinonen.
Eri puolilla Eurooppaa kärsitään parhaillaan tammikulkurinirkon toukkien invaasioista, kertoo muun muassa BBC. Tilanne on monilla alueilla ongelmallinen, sillä nirkkoihin kuuluvan yöperhoslajin toukat saattavat aiheuttaa paitsi tuhoja puustolle, myös erilaisia oireita ihmisille sekä lemmikkieläimille.

BBC:n mukaan toukkien voimakkaan leviämisen taustalla on leuto talvi ja lämmin kevät.


Noin 2–3 senttimetrin mittaiset toukat oleilevat päivisin tammipuiden latvustoissa ja liikkuvat pitkinä ”kulkueina” enimmäkseen yöaikaan. Ne herkuttelevat nuorilla lehdillä, mikä on tuhoisaa puiden kannalta.

Jokaisessa täysikasvuisessa toukassa on jopa 700 000 poltinkarvaa, jotka voivat levitä tuulen mukana. Ne sisältävät thaumetopoeiiniksi kutsuttua myrkyllistä proteiinia sekä muurahaishappoa, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle ihottumaa, silmien ärsytystä, yskää tai allergisia reaktioita.

Lisäksi poltinkarvoissa on ihoon takertuva koukku, joka tekee niiden välttelystä vielä haastavampaa. Myös tammikulkurinirkon (Thaumetopoea processionea) pesiin koskemisessa on omat vaaransa myrkyllisyyden vuoksi.

Sarveiskalvoihin takertuneita poltinkarvoja poistettu silmäleikkauksissa

Esimerkiksi Belgian Louvainissa palomiehet joutuivat tuhoamaan pesiä alueella, jossa oli määrä järjestää rock-konsertti. Erityisen paha tilanne on Saksassa, jossa tammikulkurinirkon toukat olivat vielä takavuosina jokseenkin harvinainen näky, jota tavattiin lähinnä eristyksissä olevilla metsäalueilla.

Guardianin mukaan yöperhosen pesiä on tänä vuonna tavattu suurina määrinä ympäri Saksaa. Pahiten toukkien invaasiosta on kärsitty Brandenburgin, Saksi-Anhaltin, Baden-Württembergin, Baijerin sekä Nordrhein-Westfalenin osavaltion kaupungeissa.


Vaikka toukkien aiheuttamat oireet jäävät useimmiten lieviksi, esimerkiksi Münsterin kaupungissa kuusi ihmistä on joutunut silmäleikkauksiin, joissa on poistettu sarveiskalvoihin juuttuneita poltinkarvoja. Mülheimissa puolestaan yhdeksän lasta päätyi sairaalaan viime kuussa sen jälkeen, kun he olivat saaneet toukista oireita vietettyään liikuntapäivää ulkona.

Frankfurtissa toukkia vastaan on taisteltu helikoptereista tehtyjen myrkytysten avulla, ja Hampurin lähellä jouduttiin pesien tuhoamisen vuoksi sulkemaan kolmeksi päiväksi myös osia A1-moottoritiestä.

– Kaikkialla on kamalaa. Olisi hienoa, jos sataisi, niin ainakin kaikki puiden lehdillä ja ilmassa olevat karvat huuhtoutuisivat pois, Issumin kunnan virkamies Thomas Schwolow kertoi paikallislehti Rheinische Postille.


BBC:n mukaan Saksassa on jouduttu sulkemaan myös joitakin kouluja ja puistoja toukkainvaasion vuoksi. Dortmundissa sijaitseva puusto oli suljettuna viikkoja, kun lähes 500 puun havaittiin joutuneen toukkien kohteeksi.

Erikoisryhmät ja palokunnat hävittävät toukkien pesiä puista suojavarusteisiin pukeutuneena tulella sekä suurten imureiden avulla.

Suomeen leviämisestä ei toistaiseksi vaaraa

Toukkien leviäminen on aiheuttanut ongelmia myös Hollannissa, Luxemburgissa, Espanjan pohjoisosissa sekä Ranskassa, etenkin Korsikan saarella. Hollannissa on noussut viraalihitiksi paikallisen tv-aseman julkaisema video, jolla 69-vuotias nainen tuhoaa toukkia kuumailmapistoolilla lähietäisyydeltä äkäisenä näytellen niille keskisormea.

– Peittoan nuo paskiaiset, naisen kuullaan sanovan videolla.

Myöskään Britannia ei ole säästynyt toukilta, joiden uskotaan saapuneen maahan ensimmäisen kerran vuonna 2005 Manner-Euroopasta tuotujen puiden mukana. Maassa painittiin ongelman kanssa jo viime vuonna, mutta tänä vuonna jopa kuningatar Elisabetin puutarhan kerrotaan joutuneen toukkavitsauksen uhriksi Windsorissa.

Express-lehti kertoi viime kuussa, kuinka puutarhan hoitajat ovat joutuneet varoittamaan yleisöä toukkien aiheuttamista vaaroista.


Suomessa tammikulkurinirkoista ei ole toistaiseksi tehty havaintoja. Etelä-Ruotsin alueella niitä on tiettävästi nähty satunnaisesti takavuosina.

– Meillä ei niitä ole vielä. Varmaankin ilmasto on vielä sellainen, erityisesti talvet, Suomen perhostutkijain seuran puheenjohtaja Reima Leinonen kertoo IS:lle.

– Kyllä ne periaatteessa ehkä voisivat menestyäkin jo jollakin tapaa, mutta toistaiseksi nuo olosuhteet ovat sellaiset, että ainakaan vielä ei ole mitään ongelmaa. Eivätkä ne nyt ihan vieressäkään vielä ole, Leinonen jatkaa.

Muualla Euroopassa toukkavitsauksesta joudutaan kärsimään todennäköisesti heinäkuun loppuun saakka, jolloin kotelovaiheen läpi käyneet toukat ovat muuntuneet aikuisiksi perhosiksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt