Kalifornian maanjäristys keskeytti Jennyn ja Noran iltauinnin – ”oltiin ihan että mitä tapahtuu”

Julkaistu:

Kaliforniaan iski viime yönä voimakkain maanjäristys 25 vuoteen. ”Tuulikello heilui ihan mukavaa tahtia”, kuvailee hollolalainen Jenny Kantola maanjäristystä.
19-vuotiaat ystävykset Jenny Kantola ja Nora Söderlund olivat Kaliforniassa iltauinnilla ystäviensä uima-altaassa, kun maanjäristys iski.

7,1 magnitudin järistys perjantai–lauantaiyönä on voimakkain Kaliforniassa 25 vuoteen.

– Tutut tulivat yhtäkkiä ulos ja olivat että äkkiä pois altaasta. Me oltiin ihan että mitä tapahtuu, Jenny kertoo.

– Tuntui tärinää ja keinunnan tyylistä. Vieressä oli sellainen pieni allas, jonka vesi keinui ja aaltoili selvästi. Tuulikello heilui ihan mukavaa tahtia.

Kello oli paikallista aikaa noin 20.20, Suomen aikaa 6.20. Nuoret naiset nousivat altaan viereen, kuten tutut neuvoivat. Paikalliset tietävät tarkkaan, mitä tehdä järistyksen sattuessa.

– Jos yöllä herätään, niin että tuntuu, niin sängyn alle ekaksi ja kun ei enää tunnu niin talosta ulos. Jos ei sängyn alle pääse niin oviaukkojen alle, koska ne ovat tukevampia, Jenny kertoo.

Naiset lomailevat vuoristoisessa Murrietassa Los Angelesin ja San Diegon välillä. Torstaisen ja viimeöisen järistyksen keskus oli Ridgecrestissä Los Angelesin pohjoispuolella. Matkaa Murrietasta on noin 300 kilometriä.

Tunnelmat ovat jännittyneet, ja he seuraavat jatkuvasti uutisia. Torstaista 6,4 magnitudin järistystä naiset eivät itse tunteneet eivätkä nähneet aineellisia vahinkoja.

– On vähän jännittyneet fiilikset, että tuleeko vielä kovempia järistyksiä vai oliko se tässä.
  • Katso videolta, miten maanjäristys näkyi Kalifornian Palm Desertissä sijaitsevassa ravintolassa:

Jälkijäristyksiä on CNN:n mukaan mitattu jo yli 1 400.

Kalifornia sijaitsee Tyynenmeren ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen rajalla San Andreaksen siirrosvyöhykkeellä. Laatat liikkuvat eri nopeuksilla, mikä synnyttää paljon maanjäristyksiä. Suurin osa niistä on pieniä, mutta paikalliset pelkäävät, että suurjäristys, ”the big one” on tulossa.