Kaliforniaa ravistellut maanjäristys nostatti pelon jättijäristyksestä – ”the big one” voisi aiheuttaa tsunameja ja tuhoa suurkaupungeissa

Julkaistu:

Kaliforniaa ravistellut voimakkain maanjäristys 20 vuoteen.
Kaliforniassa säikähdettiin kunnolla kun Los Angelesin pohjoispuolella tapahtui ankarin maanjäristys liki 20 vuoteen. Torstai-iltana Suomen aikaa tapahtuneen magnitudi 6,4:n järistyksen keskus sijaitsi lähellä Ridgecrestia, 182 kilometriä Los Angelesista koilliseen.

Järistys sai Los Angelesissa rakennukset huojumaan useiden sekuntien ajan. Useat asukkaat huomauttivat, että järistys kesti tällä kertaa pidempään verrattuna useimpiin järistyksiin, joita Kaliforniassa tapahtuu jatkuvasti.

– Olen asunut Los Angelesissa koko ikäni. Tämä oli pisin järistys, minkä olen koskaan kokenut. Se ei tuntunut tempoilevalta, vaan pehmeämmältä ja vierivältä. Mutta se oli pitkä. Ensimmäistä kertaa koskaan pelästyin, että ”onko tämä nyt se the big one?”, twiittasi elokuvaohjaaja Ava DuVernay.

”The big onella” eli ”isolla” DuVernay tarkoitti kalifornialaisia jatkuvassa pelossa pitävää jättijäristystä, joka aiheuttaisi valtavia vahinkoja Yhdysvaltain väkiluvultaan suurimmassa, 40 miljoonan asukkaan osavaltiossa.


”The big onen” pelätään voivan olla voimakkuudeltaan jopa 9,0 ja pystyvän aiheuttamaan tsunameja sekä runtelemaan pahoin suurkaupunkeja. San Andreasin siirrosvyöhykkeellä sijaitsevat muun muassa San Franciscon ja Los Angelesin suurkaupungit. Pelkästään Los Angelesin metropolialueella asuu 18 miljoonaa ihmistä.

Asiantuntijoiden mukaan jättijäristys voi iskeä koska tahansa tulevan 200 vuoden aikana.

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä torstaina tapahtunut järistys katkoi sähkölinjoja ja aiheutti vaurioita rakennuksille, mutta kenenkään ei kerrottu kuolleen. Loukkaantuneet saivat lieviä vammoja. Disneylandissa suljettiin huvilaitteita joksikin aikaa.


Eniten järistys koetteli pientä Ridgecrestin aavikkokaupunkia. Järistys aiheutti pari tulipaloa ja lisäksi kaupungissa evakuoitiin sairaala sen seiniin tulleiden halkeamien vuoksi. Kaupoissa tuli sotkua, kun pullot ja pakkaukset putosivat hyllyiltä ja rikkoutuivat.

– Olen mopannut yli 75 litraa viiniä lattioilta ja lisäksi olutta ja virvoitusjuomia sekä kylmäkaapin, joka kaatui. Vahingot ovat useita tuhansia dollareita, kertoi kauppias James Wilhorn.

Järistyksen keskuksen luona sijaitsee Yhdysvaltain laivaston China Laken räjähdekoealue, jossa aiheutui ”huomattavia vahinkoja”, kerrottiin AFP:lle.


Los Angelesin lisäksi järistyksen raportoitiin tuntuneen pohjoisessa Fresnossa saakka, idässä Las Vegasissa, sekä etelässä Meksikon rajalla. Alueilla asuu yhteensä noin 20 miljoonaa ihmistä.

Etelä-Kaliforniassa oli perjantaihin mennessä mitattu satoja jälkijäristyksiä, joista ainakin 160 oli voimakkuudeltaan vähintään 2,5.

– Luvassa on vielä paljon jälkijäristyksiä ja osa niistä tulee olemaan isompia kuin 3, jollaisia olemme toistaiseksi havainneet, kertoi Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen seismologi Lucy Jones.


Jonesin mukaan on yli 50 prosentin mahdollisuus siihen, että vielä ensi viikolla koetaan toinen iso, noin magnitudi 5:n järistys.

– On noin yhden mahdollisuus kahdestakymmenestä, että alueella tapahtuu jopa suurempi järistys lähipäivinä, sillä emme ole vielä nähneet ketjun suurinta maanjäristystä.

Jones kuitenkin huomautti, että torstain järistys ei liity San Andreasin siirrokseen.

– Se tapahtui alueella, jossa on useita lyhyitä siirroksia, mutta ei yhtään pitkää.


Torstain järistys oli voimakkain Etelä-Kaliforniassa mitattu sitten vuoden 1999, jolloin syrjäseudulla Mojaven aavikolla tapahtui magnitudi 7,1:n järistys.

Vain neljä vuotta aiemmin, 1994 iski magnitudi 6,6:n järistys Los Angelesiin aiheuttaen 57 ihmisen kuoleman, vammoja 7 000 ihmiselle sekä 25 miljardin dollarin vahingot.

Lähteet: CNN, Reuters, Los Angeles Times

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt