Siskot luulivat lopettaneensa vakavasti loukkaantuneen ”veljensä” hoidon – miehen kuoleman jälkeen paljastui sekaannus sairaalassa

Julkaistu:

Viranomaiset erehtyivät sairaalassa olleen miehen henkilöllisyydestä, miehen sukulaiset sanovat. Poliisi tutkii tapausta.
Yhdysvaltojen Chicagossa poliisi tutkii tapausta, jossa sairaalaan joutunut mies tunnistettiin virheellisesti. Tunnistamisen seurauksena toukokuussa kuolleen miehen rinnalla oli viimeiseen asti väärä perhe, BBC kertoo.

Tapahtumat saivat alkunsa huhtikuussa, kun kadulta löydettiin tajuttomana alaston mies, joka oli saanut vammoja kasvoihinsa. Mies kiidätettiin Mercy-sairaalaan ja poliisi tunnisti miehen toukokuussa valokuvien perusteella Alfonso Bennettiksi. Sairaalasta soitettiin Bennettin siskot paikalle.

Naiset katsoivat sairaalasängyssä maannutta miestä ja sanoivat, etteivät tunnistaneet miestä veljekseen.

– He vain sanoivat, että poliisi oli tunnistanut tämän miehen veljeksemme, Brenda Bennett-Johnson sanoi tapauksesta ensimmäisenä uutisoineelle CBS:lle.

Naisen mukaan sairaanhoitaja kertoi, että mies oli tunnistettu sormenjälkien sijaan valokuvien avulla johtuen budjettileikkauksista. Siskot eivät kaikesta huolimatta tunnistaneet miestä, vaikka heille vakuutettiin, että kyse oli heidän veljestään.

– Sanoin: ”Lääkäri, ymmärrän, mitä sanot, mutten tunnista häntä veljekseni.” Hänet oli pahoinpidelty, Alfonso Bennettin toinen sisko Rosie Brooks kertoi ABC:lle.

Mies pystyi kommunikoimaan nostamalla käsiään, mutta hän ei avannut käsiään. Pian hänen tilansa heikkeni ja siskot allekirjoittivat paperin, jolla antoivat luvan ottaa mies pois hengityskoneesta. Naiset myös antoivat luvan tehdä miehelle trakeostomia eli reikä henkitorveen hengityksen helpottamiseksi.

Saattohoitoon siirretty mies kuoli pian. Siskot ostivat arkun ja alkoivat tehdä hautajaisjärjestelyjä. Ennen hautajaisia sisarukset kokivat kuitenkin yllätyksen: heidän Alfonso-veljensä olikin elossa. Mies oli ilmestynyt grillijuhliin täysin tietämättömänä siitä, että hänet oli julistettu kuolleeksi.
Kuolleelta mieheltä otettiin lopulta sormenjäljet ja hänen henkilöllisyytensä saatiin selvitettyä. Viranomaisten mukaan mies oli Elisha Brittman, 69.

Brittmanin sukulaiset olivat yrittäneet etsiä miestä, joka oli ollut jo pidempään kadoksissa.

Illinois’n osavaltion senaattori Patricia Van Pelt ilmoitti tapauksen tultua ilmi ajavansa lainsäädäntöön muutosta, jonka myötä henkilöä ei voitaisi tunnistaa pelkästään poliisin ottaman valokuvan avulla.

– Kun sinulla on henkilö, jota ei ole voitu tunnistaa, jolla ei ole henkilöllisyystodistusta mukanaan ja on tajuton, sormenjälkien ottaminen vaikuttaa minusta parhaalta vaihtoehdolta.

Jos sormenjälkiä ei löydy rekisteristä, Van Peltin mukaan DNA-testin tekeminen olisi seuraava askel.
Brittmannin sukulainen Mioshi Brittman sanoi tukevansa sitä, että sormenjälkien ottamisesta tulisi lain mukaan pakollista, jos henkilöä ei muuten voida tunnistaa.

– Me emme silloin istuisi edes tässä, nainen sanoi CBS:lle.

– Me olisimme olleet hänen rinnallaan, siellä juttelemassa ja tarjoamassa hoivaa ja huolehtimassa hänestä. Tätä vahinkoa ei olisi edes tapahtunut.

Sekä Bennettin että Brittmanin perheet ovat haastaneet oikeuteen sekä sairaalaan että Chicagon poliisilaitoksen.

Chicagon poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Anthony Guglielmi twiittasi kesäkuussa, että tapaus tutkitaan perin pohjin.

– On vähättelyä sanoa, että meillä on kysymyksiä.