Faarao Tutankhamonia esittävä patsas myytiin Lontoossa yli 5,2 miljoonalla eurolla – Egypti vastusti kauppaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Faarao Tutankhamonia esittävä patsas myytiin Lontoossa yli 5,2 miljoonalla eurolla – Egypti vastusti kauppaa

Egyptin viranomaisten mukaan patsas on todennäköisesti varastettu 1970- luvulla.

19-vuotiaana kuolleen Egyptin hallitsijan pää.­

5.7.2019 3:55

Nuoren Egyptin hallitsijan Tutankhamonin ruskea kvartsiliittista veistetty pää huutokaupattiin torstaina Lontoossa yli 4,7 miljoonalla punnalla (yli 5,2 miljoonalla eurolla) Egyptin palauttamista koskevista vaatimuksista huolimatta.

Yli 3000 vuotta vanha veistos esittää nuoren kuninkaan ottavan muinaisen Egyptin jumalan Amenin muodon.

Nimettömänä pysyttelevä ostaja maksoi tarkalleen 4 746 250 puntaa faaraota esittävästä 28,5 senttimeriä korkeasta veistoksesta, jossa ovat vahingoittuneena nenä ja korvat.

Huutokaupan aikana kamarin ulkopuolella seisoi noin 20 mielenosoittajaa. Heillä oli käsissään julisteita, joissa luki, että Egyptin historia ei ole myytävänä.

– Me vastustamme perinnön ja arvokkaiden esineiden myymistä vihannesten ja hedelmien tavoin, sanoi Ibrahim Radi, 69-vuotias egyptiläinen graafinen suunnittelija, joka osoitti mieltään huutokauppakamarin ulkopuolella uutistoimisto Reutersille.

Egypti on pitkään vaatinut arkeologien ja siirtomaavallan ajan seikkailijoiden varastamien esineiden palauttamista kotimaahan.

Yksi kuuluisimmista Egyptin vaatimista aarteista on Rosettan kivi, joka sijaitsee Lontoon British Museumissa.

Lontooseen veistos päätyi Munchenista jälleenmyyjältä nimeltä Heinz Herzer vuonna 1985.

Ennen sitä veistos oli itävaltalaisella Joseph Messinalla, joka osti sen vuosina 1973-1974, sekä Saksan prinssi Wilhelm Von Thurn und Taxis, joka varmistamattomien lähteiden perusteella sai sen kokoelmaansa 1960-luvulla.

– Mielestämme se vietiin Egyptistä vuoden 1970 jälkeen, koska tuolloin Karnakin temppelistä varastettiin muitakin esineitä, sanoi Egyptin entinen antiikin ministeri Zahi Hawass kertoi AFP: lle.

Huutokauppakamarin mukaan rintakuvan olemassaolo on ollut tiedossa jo pitkään ja se on ollut esillä jo useita vuosia, eikä sillä ole tiedossa, että esine olisi tutkinnan kohteena.

Egypti otti käyttöön vuonna 1983 lakeja, jotka kieltävät artefaktien viemisen maasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?