Nämä 14 merimiestä kuolivat Venäjän sukellusveneturmassa – Dmitrin, 37, toimintaa ylistetään sankarilliseksi

Kaikki kuolleet olivat kirjoilla Pietarhovissa sijaitsevassa laivaston salaisessa tiedusteluyksikössä numero 45707, jonka komentaja menetti turmassa myös oman poikansa.

5.7.2019 7:11

Venäjän puolustusministeriö on antanut julkisuuteen valokuvat ja nimet kaikista neljästätoista meriupseerista, jotka saivat surmansa venäläisen ydinsukellusveneen tulipalossa 1. heinäkuuta Barentsinmerellä.

Turman pääsankariksi Venäjän mediassa on nostettu 37-vuotias komentaja Dmitri Solovjov, jonka päättäväinen toiminta auttoi pelastamaan aluksella olleen siviilihenkilön. Venäjän puolustusministeriö ei ole kertonut pelastuneen siviilin nimeä, mutta hänen on kuvailtu olleen teollisuuden edustaja.

– Siviiliasiantuntijan pelastaminen oli mahdollista komentaja Dmitri Solovjovin epäitsekkäiden ja taitavien toimien ansiosta. Hän auttoi pelastettavan henkilön pois vaurioituneesta osasta alusta, Venäjän puolustusministeriö kertoo lausunnossaan.

Venäjän median mukaan Solovjov ohjasi siviilihenkilön ulos siitä osasta sukellusvenettä, jossa tulipalo oli saanut alkunsa. Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan näyttää siltä, että tulipalo sai alkunsa sukellusveneen akkuosastolta.

– Kun Solovjov oli saanut siviilin kuljetettua pois tulipalon keskeltä, hän sulki tämän perässä luukun, jotta tulipalo ei leviäisi koko aluksen laajuudelle. Tämän jälkeen hän ja hänen kollegansa jatkoivat taisteluaan aluksen pelastamiseksi, Brjanskissa ilmestyvä Bragazeta.ru kertoo.

Solovjov oli kotoisin Brjanskista, mutta hän asui perheensä kanssa Pietarissa. Häntä jäi kaipaamaan raskaana oleva vaimo, jonka on määrä synnyttää perheen kolmas lapsi syyskuussa. Vanhemmista lapsista tytär on kuudennella luokalla koulussa ja poika on kolmevuotias.

Venäjän puolustusministeriö on luvannut antaa kaikkien kuolleiden merimiesten perheille taloudellista apua ja kaikenlaista muutakin tukea. Heidät kaikki on myös määrä palkita postuumisti mitaleilla.

Turmassa kuolleista merimiehistä on kerrottu Venäjän mediassa jonkin verran taustatietoja, mutta heidän palveluksensa salaisen luonteen vuoksi tietoja on saatavilla melko vähän. Kaikki neljätoista palvelivat Pietarhovissa toimivassa laivaston salaisessa yksikössä, joka tunnetaan myös numerolla 45707. Yksikön komentajana toimii Aleksandr Oparin, jonka Denis-poika on yksi neljästätoista kuolleesta.

Pietarhovissa toimivan laivaston salaisen yksikön komentaja Aleksandr Oparin menetti turmassa poikansa Denisin.

Moskovski Komsomolets -lehden mukaan Pietarhovin yksikkö on yksi Venäjän laivaston tarkimmin varjeltuja salaisuuksia. Sen päätehtäviin kerrotaan kuuluvan tiedustelun, mikä sisältää muun muassa merenalaisten kaapeleiden kuuntelua ja erilaisten mittareiden asentamista. Lisäksi yksikköä voidaan käyttää esimerkiksi pudonneiden satelliittien tai lentokoneiden ja lennokkien nostamiseen merenpohjasta sekä uponneiden alusten tutkimiseen.

RBK-talouskanavan mukaan upseereiden yksikössä Pietarissa on parhaillaan meneillään sisäinen selvitys, johon osallistuu myös Venäjän asevoimien vastavakoilun asiantuntijoita ja armeijan omia rikostutkijoita. Tutkinnan tarkoituksena on mitä ilmeisimmin varmistaa, ettei kyse ollut mistään laivaston sisäisestä sabotaasista.

Seuraavassa on Venäjän puolustusministeriön julkaisema lista kaikista neljästätoista kuolleesta. Tiedot henkilöiden taustasta perustuvat pääosin uutissivusto Fontankan ja talouskanava RBK:n selvityksiin.

Denis Dolonski

Venäjän sankari, kommodori, 47-vuotias. Toiminut vuosikaudet AS-12-ydin­sukellusveneen eli Losharikin päällikkönä. On tehnyt lukuisia sukelluksia sekä Arktiksella että Antarktiksella. Erikoistunut toimimaan pienikokoisilla sukellusveneillä. Sai 2010-luvun alussa Venäjän sankarin arvonimen uroteoistaan ja hänet on palkittu on myös lukuisilla muilla mitaleilla. Syntyi Leningradissa. Naimisissa, kahden lapsen isä.

Nikolai Filin

Venäjän sankari, kommodori, 57-vuotias. Koulutukseltaan ydinenergia­insinööri, valmistunut Dzerzhinskin nimeä kantavasta Venäjän laivaston korkeakoulusta. Sai vuonna 2018 Venäjän sankarin arvonimen suoritettuaan tärkeän erikoistehtävän, jossa hän osoitti erityistä urheutta ja ammattitaitoa. Sai Venäjän sankarin Kultaisen Tähden presidentti Vladimir Putinilta Kremlissä. Asui Pietarissa, naimisissa, kaksi lasta.

Denis Oparin

Kommodori, 40-vuotias, palkittu useasti erilaisilla mitaleilla. Syntynyt Murmanskin lähellä Olenja Guban laivasto­tukikohdassa. Hänen isänsä on kommodori Aleksandr Oparin, joka toimii komentajana nimenomaan siinä Pietarhovissa toimivassa salaisessa laivastoyksikössä, jossa kaikki kuolleet neljätoista merimiestä palvelivat. Oparin-vanhempi osallistui vuonna 2000 ydinsukellusvene Kurskin pelastustöihin. Kurskin turmassa surmansa sai yhteensä 118 merimiestä.

Andrei Voskresenski

Kommodori, 47-vuotias, palkittu useilla mitaleilla. Syntynyt Sevastopolissa, asui Pietarissa Sosnovyi Borissa. Hänen appensa on kontra-amiraali Vladimir Vederdinov, 72, joka johti vuoteen 2003 asti Sosnovyi Borissa toimivaa laivaston koulutuskeskusta. Voskresenskin entinen vaimon Natalja toimii kaupunginvaltuutettuna ja heidän tyttärensä on mukana nuorisopolitiikassa.

Vladimir Abakin

Kommodori. Saanut useita urhoollisuus­mitaleja palveluksestaan laivastossa. Syntyi Krimillä, asui Pietarin lähellä Pushkinissa. Naimisissa, vaimo on opettaja, kaksi tytärtä.

Sergei Daniltshenko

Kommodori, 36-vuotias, palkittu useasti erilaisilla mitaleilla. Syntyi Brjanskissa, asui Pietarissa vaimon ja yhden lapsen kanssa.

Konstantin Somov

Kommodori, 48-vuotias, palkittu useilla mitaleilla. Syntynyt nykyisen Georgian alueella eli Gruusian neuvosto­tasavallassa, asui Pushkinissa Pietarin kupeessa, vaimo ja yksi tytär.

Konstantin Ivanov

Kommodori, palkittu useilla mitaleilla.

Aleksandr Avdonin

Komentaja, 44-vuotias, palkittu useilla mitaleilla. Syntyi Petropavlosk-Kamtshatkissa, asui Pietarissa, vaimo ja kaksi lasta.

Dmitri Solovjov

Komentaja, 37-vuotias, palkittu useilla mitaleilla. Nousi sukellusveneturman sankariksi pelastamalla siviilin ja uhraamalla itsensä. Valmistunut pietarilaisesta laivastokoulusta. Asui Pietarissa, kaksi lasta ja vaimo odottaa kolmatta.

Aleksandr Vasiljev

Eversti­luutnantti, sotilaslääkäri, 43-vuotias, palkittu useilla mitaleilla. Syntyi Leningradissa. Valmistunut Kirovin nimeä kantavasta sotilaslääketieteen akatemiasta. Asui Pietarissa, vaimo ja kolme lasta.

Viktor Kuzmin

Komentaja­kapteeni, 33-vuotias. Syntynyt Murmanskin lähellä Gadzhijevon kaupungissa. Palkittu mitalilla sukelluksestaan Pohjoisnavalla. Hänen isänsä on vara-amiraali Sergei Kuzmin, joka tunnetaan Venäjä sankarina ja B-414-ydinsukellusveneen päällikkönä. Kuzmin-nuorempi asui Pietarissa, vaimo ja kaksi lasta.

Vladimir Suhinitshev

Komentaja­kapteeni, 34-vuotias. Syntynyt Venäjän Kauko­idässä, valmistunut insinööriksi pietarilaisesta laivastokoulusta. Palvellut ydinsukellusveneillä.

Mihail Dubkov

Kapteeni­luutnantti, 29-vuotias. Asui Murmanskissa. Valmistunut Popovin nimeä kantavasta viestikoulusta. Myös hänen isänsä ja isoisänsä olivat tehneet uran sukellusveneupseereina. Oli sosiaalisessa mediassa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin kaveri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?