Kalastajat kertovat nähneensä sukellusveneen paniikinomaisen nousun pintaan: ”Kannella juoksi ja hääri ihmisiä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kalastajat kertovat nähneensä sukellusveneen paniikinomaisen nousun pintaan: ”Kannella juoksi ja hääri ihmisiä”

Kaikkien turmassa kuolleiden merisotilaiden kerrotaan olleen kirjoilla pietarilaisessa salaisessa laivaston yksikössä. Kuva on Peterhofin laivastotukikohdan porteilta.

Kaikkien turmassa kuolleiden merisotilaiden kerrotaan olleen kirjoilla pietarilaisessa salaisessa laivaston yksikössä. Kuva on Peterhofin laivastotukikohdan porteilta.

Julkaistu: 3.7.2019 18:06

Venäläiset kalastajat kertovat nähneensä tulipalon aiheuttaman paniikin sukellusveneellä, joka nousi yllättäen pintaan aivan heidän silmiensä alla, kertoo SeverPost-uutistoimisto.

Neljäntoista venäläisen meriupseerin hengen vaatineelle sukellusveneturmalle on ilmoittautunut silminnäkijöitä, jotka kertovat nähneensä sukellusveneen paniikinomaisen pintaan nousun Barentsinmerellä.

Kalastajat kertovat olleensa maanantai-iltana noin puoli kymmenen aikaan illalla menossa kohti Kildinin saarta, kun heidän silmiensä edessä alkoi yhtäkkiä tapahtua kummia.

– Pintaan tulee sukellusvene. Se tulee aivan kokonaan pintaan. En ole koskaan nähnyt elämässäni sellaista. Sen kannella juoksee ja häärii ihmisiä, yksi kalastajista kertoi nimettömänä SeverPostille.

Kalastaja kertoo ohjanneensa oman veneensä läheiseen lahteen, josta hän oli sitten seurannut tapahtumia seurueensa kanssa. Miesten mukaan paikalle oli pian tullut Venäjän laivaston sota-alus ja kaksi hinaajaa.

Kalastajat kertoivat kysyneensä sen jälkeen myös joiltakin tapaamiltaan sotilailta, mitä oli tapahtunut.

– He sanoivat, että sukellusvene tuli ennakkosuunnitelmista poiketen pintaan Uuravuonon kohdalla ja sen jälkeen se vietiin Kuolanvuonoon.

SeverPostin mukaan kalastajat eivät halunneet kertoa haastattelussa nimeään, koska he olivat olleet kalassa laittomasti ilman lupia.

Kuvituskuva

Kalastajien mukaan sukellusvene poistui Kuolavuonoa kohti jo noin kello 23:n aikoihin maanantai-iltana ja hinaajat olivat lopulta vain saattamassa sitä.

– Sukellusvene eteni nopeasti ja me päättelimme jo kavereiden kanssa, että se ei siis ollutkaan onnettomuus, kun alus kerran pystyi etenemään omin voimin ja nopeasti.

– Ei ollut myöskään savua. Mutta sitten meille kerrottiin, että joku oli nähnyt, kuinka ruumiita oli kannettu ulos.

SeverPostin mukaan kalastajat ovat mitä ilmeisimmin nähneet Podmoskovje-nimisen tutkimuskäyttöön muokatun ydinsukellusveneen, joka toimi itseään huomattavasti pienemmän Losharik-minisukellusveneen emoaluksena. Varsinainen tulipalo oli mitä ilmeisimmin tapahtunut Losharikilla, joka oli ollut matkan aikana kiinnittyneenä Podmoskovjeen.

Podmoskovjen ja Losharikin kotisataman kerrotaan olevan Aleksandrovskin piirikunnassa Olenja Guba -nimisessä vuonossa, jossa sijaitsee Venäjän merivoimien tarkkaan varjeltu satama.

Kuvituskuva

Barents Observer -sivuston mukaan Losharikia voidaan käyttää esimerkiksi kuljettamaan merenpohjaan joitakin sotilaallisesti tärkeitä laitteita.

Kyseessä voivat olla esimerkiksi äänilähteet, jotka on suunniteltu harhauttamaan ulkomaalaisia sukellusveneitä silloin, kun Venäjän oman sukellusveneet haluavat poistua merelle huomaamattomasti. Tai kyseessä voivat olla kuuntelulaitteet, joilla Venäjä pyrkii puolestaan itse havainnoimaan mahdollisia ulkomaalaisia sukellusveneitä.

Fontanka-uutissivusto kertoi aiemmin, että kaikki kuolleet merisotilaat olivat kirjoilla pietarilaisessa salaisessa laivaston yksikössä.

Lue lisää: Venäjän kohtalokkaan sukellusveneturman uhrit olivat eliittisotilaita – salaisen yksikön päätehtävänä tiedustelu

Fontankan mukaan salaisen yksiön päätehtäväksi tiedetään julkisten lähteiden perusteella tiedustelu. Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin koko ajan korostaneet, että turma-alus oli suorittamassa ”syvyysmittauksia” ja muita tieteellisiä tutkimuksia.

Venäjän viranomaisten mukaan syvänmeren tutkimukseen tarkoitetulla aluksella syttyi tulipalo maanantai-iltana ja turma vaati yhteensä neljäntoista meriupseerin hengen. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet sen paremmin turma-aluksen nimeä kuin kuolleiden sotilaiden nimiäkään.

Keskiviikkona puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi kuitenkin, että turmasta oli myös pelastunut elossa merimiehiä. Tarkkaa pelastuneiden lukumäärää hän ei paljastanut.

Lue lisää: Venäjä vahvisti eloonjääneet sukellusveneturmasta: ”Merimiehet uhrasivat henkensä, jotta toiset pelastuisivat”

Shoigun mukaan henkensä menettäneet upseerit toimivat sankarillisesti uhraten itsensä muiden puolesta, joten tuli ei levinnyt koko alukseen ja palo saatiin sammumaan. Näin pystyttiin pelastamaan myös alus, jolla on salaista ja kallista huipputekniikkaa.

Tuoreimmat osastosta