Venäjä vahvisti eloonjääneet sukellusveneturmasta: ”Merimiehet uhrasivat henkensä, jotta toiset pelastuisivat”

Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan sukellusveneturmassa kuolleet sankarilliset merimiehet estivät palon leviämisen koko alukseen sulkemalla luukun, joka eristi heidät itsensä tulen valtaamaan osaan alusta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo, että kaikille kuolleille merimiehille tullaan antamaan valtiollinen kunniamaininta urhollisuudesta.

3.7.2019 16:06

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ylistää sukellusveneturmassa kuolleita neljäätoista merimiestä sankareiksi, jotka uhrasivat oman henkensä pelastaakseen kollegoitaan.

Shoigun mukaan merimiehet onnistuivat pelastamaan myös aluksella olleen siviilihenkilön hengen sekä estivät palon leviämisen kauttaaltaan koko alukseen.

– Kriittisessä tilanteessa merimiehet toimivat sankarillisesti. He evakuoivat tulen valtaamasta aluksen osasta ensimmäiseksi siviiliteollisuutta edustaneen henkilön ja sulkivat sen jälkeen hänen perässään luukun, jotta tuli ei leviäisi koko sukellusveneen laajuudelle, Shoigu kertoi venäläisviestimille.

– He itse taistelivat loppuun asti aluksen pelastamiseksi. Oman henkensä uhraten he suorittivat vaikean tehtävän sammuttamalla tulipalon ja pelastamalla omat toverinsa sekä sukellusaluksen, Shoigu sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Shoigun mukaan kaikille kuolleille merimiehille tullaan antamaan valtiollinen kunniamaininta urhollisuudesta. Fontanka-uutissivuston mukaan heille myönnetään postuumisti Venäjän sankarin Kultainen tähti.

Venäjän viranomaiset eivät ole edelleenkään nimenneet sukellusvenettä, jolla turma tapahtui. Venäläisviestimien mukaan kyse oli salaisesta syvänmeren aluksesta, joten kaikkia tietoja ei tulla koskaan kertomaan julkisuuteen.

Venäjän mediassa kirjoitetaan kuitenkin yleisesti, että kyseessä oli Losharik eli AS-12. Kyseisellä ydinkäyttöisellä minisukellusveneellä on normaalisti 25 hengen miehistö ja koko miehistö koostuu yksinomaan laivaston ammattiupseereista.

– 14 miehistön jäsentä kuoli ja loput onnistuttiin pelastamaan, Shoigu sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan täsmentämättä kuitenkaan pelastettujen lukumäärää.

Mikäli kyse oli Losharikista, pelastuneiden lukumäärä saattaa siis olla yhteensä 11 merimiestä ja heidän lisäkseen vielä yksi siviiliteollisuuden edustaja.

Kuolleista neljästätoista merimiehestä seitsemän oli arvoltaan kommodoreja, kaksi oli komentajia ja kaksi Venäjän sankareita.

Kommersant-lehden tietojen mukaan sairaalassa on hoidettavana viisi merimiestä, jotka selvisivät elossa turmasta.

Telegramissa ilmestyvän anonyymin Baza-kanavan mukaan pelastuneet merimiehet olivat hengittäneet palokaasuja ja lisäksi heillä on kehossaan ruhjeita. Heidän kerrotaan olevan Severomorskin sotilassairaalassa hoidettavana.

Edelleenkään ei ole tiedossa, kuinka palo syttyi. Mediassa on esitetty mahdollisiksi syttymissyiksi joko kaasuräjähdystä tai oikosulkua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?