Venäjän kohtalokkaan sukellusveneturman uhrit olivat eliittisotilaita – salaisen yksikön päätehtävänä tiedustelu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän kohtalokkaan sukellusveneturman uhrit olivat eliittisotilaita – salaisen yksikön päätehtävänä tiedustelu

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.7.2019 12:37

Kaikki tulipalossa kuolleet 14 merimiestä olivat Venäjän laivaston korkeinta eliittiä pietarilaisesta salaisesta sotilasyksiköstä, kertoo Fontanka-uutissivusto.

Fontanka-uutissivusto kertoo, että kaikki venäläisen sukellusveneen tulipalossa kuolleet upseerit olivat pietarilaisesta laivaston yksiköstä.

Fontankan mukaan upseerit olivat kirjoilla salaisessa yksikössä, jonka tehtäväksi tiedetään ”ydinkäyttöisten syvänmeren asemien käyttäminen”. Fontankan mukaan avoimista lähteistä löytyy myös tieto, jonka mukaan ”yksikön päätehtäväksi kerrotaan tiedustelu”.

Yksiköllä kerrotaan olevan ydinkäyttöisiä sukellusveneitä, joiden projektinumerot ovat esimerkiksi 18510 ja 1910. Kyseiset alukset ovat sukulaisaluksia AS-12-sukellusveneelle eli Losharikille, joka on mainittu monissa venäläislehdissä turma-alukseksi.

Fontankan mukaan kuolleet meriupseerit eivät ole välttämättä kotoisin Pietarista, vaikka heidän yksikkönsä kotipaikka on siellä. Yksikössä palvelevat upseerit lennätetään sivuston mukaan normaalisti tehtäväänsä varten jonnekin määrättyyn paikkaan ja he myös palaavat takaisin lentäen.

Venäjän viranomaiset eivät ole kertoneet vielä julki edes kuolleiden merimiesten nimiä ja ylipäätään onnettomuudesta on annettu julkisuuteen hyvin vähän yksityiskohtia.

Tulipalon kerrotaan syttyneen 1. heinäkuuta noin kello 20.30 jossain Barentsinmerellä Venäjän aluevesillä, kun alus oli tekemässä ”syvyysmittauksia”. Venäjän viranomaiset eivät ole kertoneet tarkkaa tapahtumapaikkaa eikä myöskään, mihin laajempaan kuvioon aluksen suorittama tehtävä kenties liittyi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi tiistaina puolustusministeri Sergei Shoigun selvittämään tulipalon syitä. Putin sanoi Venäjän television näyttämässä tapaamisessa, että kuolleiden joukossa oli seitsemän 1.luokan kapteenia eli suomalaisittain kommodoria ja kaksi Venäjän sankaria.

– Se ei ollut tavallinen alus, mehän tiedämme, että se oli tieteellis-tutkimuksellinen alus, Putin sanoi Shoigulle.

– Miehistö oli erittäin ammattitaitoista. Tämä on suuri menetys laivastolle ja koko armeijallemme. Esitän kaikkein vilpittömimmät surunvalitteluni kuolleiden omaisille. On tehtävä kaikki, jotta heille voidaan antaa apua ja tukea, Putin sanoi.

Kuvituskuva

Telegram-viestipalvelussa toimiva anonyymi Baza-kanava kertoi saaneensa tietää, että turmaan joutuneen Losharikin kapteenina toimi Denis Dolonski. Hänen kerrotaan saaneen Venäjän sankarin arvon kuutisen vuotta sitten palveluksestaan Arktiksella ja Antarkitiksella. Bazan mukaan Dolonski olisi yksi turmassa kuolleista.

Bazan mukaan toinen kuollut Venäjän sankari olisi Nikolai Filin. Filinin palveluspaikaksi kerrotaan Pietarhovissa sijaitseva laivaston yksikkö.

Smitshok Skripalja -niminen, niin ikään anonyymi Telegram-kanava on kertonut puolestaan, että kolmas turmassa surmansa saanut upseeri olisi nimeltään Andrei Voskresenski. Hänen kerrotaan olleen sotilasarvoltaan kommodori. Mitään nimitietoja ei ole vahvistettu viranomaisten taholta.

Venäjän mediassa on kerrottu myös Baza-kanavan tietoihin viitaten, että tulipalosta olisi selvinnyt elossa muutamia merimiehiä ja heidät olisi viety sotilassairaalaan Severomorskiin. Tätäkään tietoa eivät Venäjän viranomaiset ole vahvistaneet.

Venäjän tiedotusvälineissä on liikkunut myös ristiriitaisia tietoja siitä, tapahtuiko turma nimenomaan Losharik-sukellusveneellä.

Losharik on huippusalainen ydinkäyttöinen sukellusalus, josta ei ole saatavilla edes kunnollisia valokuvia, vaan ainoastaan erilaisia taiteilijoiden näkemyksiä. MBH-media jakoi Twitterissä yhden valokuvan, jonka se väittää olevan ainoa olemassa oleva valokuva Losharikista.

Tuoreimmat osastosta