Yhdysvaltain erikoisjoukkojen joukkueenjohtaja vapautui raskaimmista syytteistä sotarikosoikeudenkäynnissä

Julkaistu:

Navy Sealsin joukkueenjohtajaa syytettiin murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä Irakissa.
Oikeus on vapauttanut Yhdysvaltain erikoisjoukkojen Navy Sealsin joukkueenjohtajan raskaimmista syytteistä sotarikosoikeudenkäynnissä.

Oikeuden mukaan joukkueenjohtaja Edward Gallagher ei syyllistynyt teini-ikäisen vangin murhaan Irakissa. Gallagher oli syytettynä myös kahdesta murhan yrityksestä, mutta hänet vapautettiin näistäkin syytteistä. Gallagherin epäiltiin ampuneen tarkka-ampujan piilosta kaksi irakilaista siviiliä.

Sen sijaan joukkueenjohtaja sai tuomion poseeraamisesta kuolleen Isis-taistelijan ruumiin vierellä valokuvassa.

Gallagher voi saada enimmillään neljän kuukauden vankeustuomion. Joukkueenjohtaja on jo viettänyt yhdeksän kuukautta pidätettynä, minkä vuoksi hänen odotetaan pääsevän vapaaksi.

Todistaja otti vastuun

Jutun syyttäjät kokivat mittavan takaiskun, kun yksi todistajista kertoi olevansa vastuussa teini-ikäisen Isis-vangin surmasta. Upseeri Corey Scott todisti, että hän näki Gallagherin puukottavan haavoittunutta taistelijaa kaulaan, mutta kertoi tappaneensa pojan myöhemmin itse tukehduttamalla.

Upseeri kertoi tehneensä näin, jotta poika ei kärsisi tai joutuisi myöhemmin Irakin joukkojen kiduttamaksi.

Scottille oli annettu syytesuoja. Hän sanoi kuulusteluissa paljastaneensa osuutensa, jotta perheellinen Gallagher ei joutuisi vankilaan.

Syyttäjien mukaan Scottin versio tapahtumista on sepitettä ja hän valehteli suojellakseen Gallagheria.

Oikeusjuttu alkoi alaisten esittämistä syytöksistä

Joukkueenjohtajan tapaus on jakanut mielipiteitä Yhdysvalloissa. Osa amerikkalaisista pitää häntä sotasankarina.

Nelisenkymmentä kongressin republikaanijäsentä on pitänyt hänen puoltaan, samoin kuin oikealle kallellaan oleva Fox News -uutiskanava.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmaisi toukokuussa huolensa amerikkalaissotilaiden kohtaamista sotarikossyytteistä. Keväällä kerrottiin, että Trump harkitsisi muiden muassa Gallagherin armahtamista.

Oikeusjuttu Gallagheria vastaan sai alkunsa hänen alaistensa esittämistä syytöksistä. Gallagher oli joukkoineen vuonna 2017 Mosulissa Pohjois-Irakissa tukemassa Irakin joukkojen taistelua maan toiseksi suurimmasta kaupungista.

Oikeuden asiakirjojen mukaan osa Gallagherin Alpha-joukkueen jäsenistä oli niin järkyttyneitä johtajansa toiminnasta, että he peukaloivat tämän kivääriä ja ampuivat varoituslaukauksia ilmaan pelotellakseen siviilejä kauemmas. He kertoivat Gallagherin leveilleen surmaamiensa ihmisten määrällä.

Scottin lisäksi myös toinen joukkueen jäsen kertoi nähneensä Gallagherin puukottaneen kuolettavasti teini-ikäistä Isis-taistelijaa, minkä jälkeen tämä poseerasi pojan ruumiin vierellä ja lähetti kuvia sotilastovereilleen.

Kun osa joukkueen jäsenistä suhtautui Gallagherin toimintaan varauksellisesti, tämä vastasi heille syyttäjien mukaan seuraavasti:

– Ajattelin että ketään ei haittaa. Seuraavalla kerralla teen sen niin, että te ette näe.