Christine Lagarde on entinen huippu-urheilija, juristi ja yksi vaikutusvaltaisimmista naisista

Pariisista kotoisin oleva Lagarde oli teini-ikäisenä Ranskan taitouintijoukkueen jäsen, mutta vaihtoi huippu-urheilun lakimiesuraan.

Lagarde, 63, on tunnettu suorapuheisena ja voimakkaana persoonana.

2.7.2019 20:20

Ranskalainen Christine Lagarde, 63, nousi Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajaksi ensimmäisenä naisena vuonna 2011. Hänet valittiin uudelle viisivuotiskaudelle vuonna 2016.

EU:n edellisellä nimityskierroksella vuonna 2014 Lagardea pidettiin yhtenä ehdokkaana komission johtoon. Hän kuitenkin ilmoitti tuolloin, ettei ole käytettävissä.

Pariisista kotoisin oleva Lagarde oli teini-ikäisenä Ranskan taitouintijoukkueen jäsen, mutta vaihtoi huippu-urheilun lakimiesuraan. Hän teki uraa monikansallisen Baker McKenzie -asianajotoimiston palveluksessa. Lagarden erikoisala oli työoikeus.

Lagarde sijoittuu poliittisella kentällä Ranskan keskusta-oikeistoon. Hän toimi Ranskan kauppaministerinä vuosina 2005–2007, maatalousministerinä 2007 ja valtiovarainministerinä 2007–2011.

Ennen valintaansa IMF:n johtoon Lagarde vastusti jyrkästi talousvaikeuksiin joutuneiden maiden velkojen uudelleenjärjestelyä. Hänen mielestään isojen maiden olisi tullut tukea heikkoja valtioita, joiden taas vastineeksi on toimeenpantava rankkoja säästökuureja.

IMF:n pääjohtajana Lagarde on kuitenkin esimerkiksi kannattanut lisäajan myöntämistä Kreikan leikkausohjelman läpivientiin vuonna 2012, kun maa ajautui pahoihin talousvaikeuksiin.

Suorapuheinen ja voimakas persoona

Lagarde on tunnettu suorapuheisena ja voimakkaana persoonana. BBC:n mukaan IMF:n entinen pääekonomisti kuvaili vuonna 2016, että kansainvälisissä talouskokouksissa Lagardea kohdellaan "käytännössä kuin rokkitähteä". Talouslehti Forbes sijoitti Lagarden vuonna 2018 maailman vaikutusvaltaisimpien naisten listalla kolmanneksi.

Vuonna 2016 Lagarde tuomittiin oikeudessa huolimattomuudesta toimistaan valtiovarainministerinä. Lagarde määräsi tuolloin, että liikemies Bernard Tapien ja Ranskan valtion kiista tulee ratkaista oikeudenkäynnin sijaan välimiesoikeudessa. Tapie sai välimiesoikeuden päätöksellä tuolloin yli 400 miljoonan euron vahingonkorvaukset. Lagarde ei myöskään vienyt vahingonkorvausasiaa jatkokäsittelyyn.

Tuomiosta huolimatta Lagarde ei saa sakkorangaistusta tai vankilatuomiota. Lagarde oli kiistänyt syytteet ja sanonut toimineensa valtion etujen mukaisesti. IMF:n hallitus ilmoitti antavansa Lagardelle jupakassa täyden tukensa.

Lagarde on eronnut kahdesti, ja hänellä on kaksi poikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?