Neljätoista merimiestä kuoli sukellusveneessä syttyneessä tulipalossa Venäjällä – miehistö sammutti palon itse

Julkaistu: , Päivitetty:

Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä oli ”syvänmeren tutkimusalus”.
Venäläisessä sukellusveneessä syttynyt tulipalo on surmannut 14 ihmistä, kertoo Venäjän puolustusministeriö.

Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä oli syvänmeren tutkimusalus, joka teki tieteellistä tutkimusta Venäjän merivoimien tarpeeseen.

– Syvyysmittausten aikana syttyi tulipalo. Neljätoista merimiestä sai surmansa saatuaan myrkytyksen palokaasuista, Venäjän puolustusministeriön tiedotteessa lukee.

Vahvistamattomien mediatietojen mukaan osa miehistöstä olisi selvinnyt onnettomuudesta hengissä ja olisi sairaalahoidossa.

Tulipalo oli ministeriön mukaan saanut alkunsa kesken biometristen mittausten, joilla tutkittiin merenpohjaa.

Uutistoimisto AFP:lle nimettömänä puhuneen sotilasasiantuntijan mukaan selitys on luultavasti puppua.

– Yleensä sitä käytetään selityksenä erilaisista merenpohjassa tehdyistä töistä, kuten kaapelien vetämisestä.

Venläisen RBK-uutissivuston mukaan onnettomuudessa olisi ollut osallisena AS-12-tyypin, Losharik-nimellä tunnettu ydinsukellusvene. Losharik otettiin käyttöön vuonna 2003, ja se on suunniteltu käytettäväksi tutkimuksessa sekä pelastus- ja erikoisoperaatioissa. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa.

Puolustusministeriön mukaan tulipalo on saatu sammumaan. Puolustusministeriön tiedotteen sanamuoto viittaa siihen, että ainakin osa uhreista sai mahdollisesti surmansa nimenomaan sammutustöissä.

– Miehistön epäitsekkäiden toimien ansiosta tulipalo saatiin sammutettua, puolustusministeriön tiedotteessa todetaan uutistoimisto Tassin mukaan.

Puolustusministeriön mukaan onnettomuuden syytä selvitellään, ja tutkintaa johtaa Venäjän merisotalaivaston ylipäällikkö.

Sukellusvene on parhaillaan Venäjän laivaston tukikohdassa Severomorskissa Barentsinmerellä.

Onnettomuus on Venäjän pahin sukellusveneturma yli kymmeneen vuoteen. Vuonna 2008 freonikaasuvuoto tappoi 20 ihmistä Nerpa-ydinsukellusveneessä.

Vuonna 2000 toistasataa miehistön jäsentä kuoli Venäjällä ydinsukellusvene Kurskin upottua.