Pieni ruotsalaiskunta huolestui väkivallasta – turvapaikanhakija surmasi häntä auttaneen ”mummon” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pieni ruotsalaiskunta huolestui väkivallasta – turvapaikanhakija surmasi häntä auttaneen ”mummon”

Julkaistu: 2.7.2019 15:56

Vapaaehtoistyötä maahanmuuttajien kanssa tehneen eläkeläisnaisen murha on järkyttänyt pienessä Kilin kunnassa Värmlannissa Ruotsissa.

Viime viikon keskiviikkoiltana löydettiin 69-vuotias eläkeläisnainen surmattuna kotoaan Kilin kunnassa Värmlannissa Keski-Ruotsissa. Hälytyksen teki naisen oppilaana ollut 19-vuotias nuori, joka kertoi ”tappaneensa opettajan”.

Nuorukainen tunnusti lauantaina vangitsemisoikeudenkäynnin yhteydessä syyllistyneensä naisen surmaamiseen. Hän ei kertonut syytä teolle.

Pienessä 8 000 asukkaan kunnassa tapaus on järkyttänyt. Myös sosiaalisessa mediassa surma on nostattanut suuren hälyn, sillä se liittyy turvapaikanhakijoihin.

Murhasta epäilty 19-vuotias on kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut nuorukainen, joka tuli yksin maahan alaikäisenä.

Uhri oli 69-vuotias eläkeläisnainen, joka oli omistautunut vapaaehtoistyöhön turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Alaikäiset turvapaikanhakijat kutsuivat häntä ”mummokseen”, sillä hän käytti runsaasti aikaa ja vaivaa auttaakseen nuoria.

– Hän oli fantastinen nainen, joka omistautui täysin kotiuttamiselle. Hän antoi kaikkensa alaikäisten turvapaikanhakijoiden eteen. Se oli hänen elämänä sisältö, kertoi naisen tuntenut Expressenille.

– Hän oli erittäin sitoutunut työhönsä. Ajoittain hän myös asutti näitä poikia luokseen. Hän avusti heitä Maahanmuuttovirastossa, lääkärissä tai miten vain kykeni, kertoo samassa kotiuttamisyhdistyksessä eläkeläisen kanssa avustanut nainen Aftonbladetille.

– Meille yhdistyksessä oleville on hyvin vaikeaa ymmärtää, mitä on tapahtunut.

Eläkeläinen oli opettanut murhasta epäillylle 19-vuotiaalle ruotsia. Nuorukainen oli tullut alaikäisenä turvapaikanhakijana Ruotsiin 2015. Vuoden 2017 lopulla hän sai kielteisen päätöksen, mutta hän valitti päätöksestä ja on odottanut sen tulosta.

Miehen motiiveista ei tiedetä, mutta samassa vastaanottokeskuksessa Kilissa asuneen mukaan nuorukainen oli kärsinyt psyykkisistä ongelmista ja käynyt viimeksi psykiatrilla päivää ennen surmaa, kertoo Nya Wermlands-Tidningen.

– Hän ei voinut henkisesti hyvin. Hän oli vaarallinen ja pelkäsin häntä. Mutta emme olisi uskoneet häntä sentään murhaajaksi.

Surman jälkeen on sosiaalisessa mediassa esitetty uhkauksia Kilin vastaanottokeskusta kohtaan. Osa siellä asuvista pelkää turvallisuutensa puolesta eikä uskalla mennä yksin ulos, kertoo Aftonbladet.

Jo aiemmin on kunnassa ollut levottomuuksia. Netissä on muun muassa levitetty videoita, joilla pahoinpidellään nuoria.

– Tämä on todella ikävää näin lyhyessä ajassa, mutta se ei edusta yleistä tilannetta Kilissä, kertoo kunnan edustaja Georg Forsberg Aftonbladetille.

Hänen mukaansa kunnan tiedossa on kuitenkin ollut jo viime syksystä lähtien, että yhteisössä on ”sotkuja”.

– Vaikuttaa, että kaksi nuorisoryhmää mittailevat voimiaan keskenään jollain tavoin.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Anders Johanssonin mielestä kyse ei ole maahanmuuttajien ja paikallisten kiistoista.

– Se ei ole minun näkemykseni. Olemme nähneet positiivista kehitystä, enemmän siihen suuntaan kuin negatiiviseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?