Trump: Hongkongilaiset haluavat demokratiaa, ikävä kyllä jotkut hallitukset eivät halua sitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump: Hongkongilaiset haluavat demokratiaa, ikävä kyllä jotkut hallitukset eivät halua sitä

Mielenosoittaja kantaa Carrie Lamin kuvaa mellakkapoliisien edessä.

Mielenosoittaja kantaa Carrie Lamin kuvaa mellakkapoliisien edessä.

Julkaistu: 2.7.2019 1:47

USA kehottaa kaikkia osapuolia välttämään väkivaltaa.

Yhdysvallat kehottaa kaikkia osapuolia Hongkongissa pidättäytymään väkivallasta. Tilanne poliittisen kuohunnan syövereissä olevassa Hongkongissa kuumeni maanantaina, kun mielenosoittajat tunkeutuivat lainsäädäntöneuvoston rakennukseen ja pakottivat poliisit vetäytymään syvemmälle rakennukseen.

Pahoilta väkivaltaisuuksilta vältyttiin, koska mielenosoittajat hylkäsivät rakennuksen ennen kuin sadat kilvin ja pampuin aseistautuneet mellakkapoliisit ehtivät häätää heitä.

– Hongkongin menestys on perustunut laillisuusperiaatteeseen ja perusoikeuksien, kuten ilmaisunvapauden ja kokoontumisvapauden kunnioittamiseen, Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja sanoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan kommentoi tilannetta sanoen, että Hongkongin mielenosoittajat haluavat demokratiaa.

– He haluavat demokratiaa ja luulen että useimmat ihmiset haluavat demokratiaa. Ikävä kyllä jotkut hallitukset eivät halua demokratiaa, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa.

– Siitä tässä on kyse. Tässä on kyse demokratiasta. Ei ole mitään parempaa.

Kiina tuskin suhtautuu suopeasti Yhdysvaltain kannanottoihin, sillä se pitää Hongkongin asioita sisäisinä asioinaan, joihin muiden maiden ei tule puuttua.

Aluejohtaja Lam tuomitsi väkivallan

Hongkongin mielenosoituksissa on vastustettu aluehallintoa sekä luovutuslakia, joka vahvistaisi Kiinan otetta erityishallintoalueesta. Mielenosoittajat ovat kritisoineet poliisia liiallisesta voimankäytöstä mielenosoitusten hajottamisessa.

Maanantaina oli vuonna 1997 tapahtuneen Hongkongin vallanvaihdon vuosipäivä, ja sen yhteydessä järjestettiin vuosittainen demokratiamarssi, joka keräsi tällä kertaa valtavan osallistujamäärän. Suurin osa osoitti mieltään rauhanomaisesti, mutta muutama tuhat naamioitunutta mielenosoittajaa valtasi lainsäädäntöneuvoston rakennuksen piiritettyään sitä muutaman tunnin ajan.

Sisällä rakennuksessa mielenosoittajat muun muassa repivät alas johtajien muotokuvia, maalasivat graffiteja istuntosaliin ja nostivat Britannian siirtomaa-ajan lipun salin korokkeella olevaan salkoon.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam ilmoitti tiistaina tuomitsevansa mielenosoittajien "äärimmäisen väkivallan" ja kuvaili maanantain tapahtumia "sydäntä särkeviksi ja järkyttäviksi." Hän sanoi toivovansa, että yhteiskunta palaa normaalitilaan mahdollisimman nopeasti. Lam totesi myös, että tuhannet mielenosoittajat olivat marssineet rauhanomaisesti.

Mielenosoittajat ovat vaatineet Lamin eroa, mutta hän ei ole suostunut tähän. Lam kuitenkin jäädytti kesäkuussa kiistellyn luovutuslain.

Tuoreimmat osastosta