Ulkomaiden tiedustelupalvelut kiinnostuneita Merkelin oudoista tärinäkohtauksista – lääkäri kertoo mielipiteensä oireista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ulkomaiden tiedustelu­palvelut kiinnostuneita Merkelin oudoista tärinä­kohtauksista – lääkäri kertoo mielipiteensä oireista

Saksan liittokansleri Angela Merkel sai kahden viikon sisään kaksi pahaa tärinäkohtausta julkisessa tilanteessa.

1.7.2019 14:13

Edustustilaisuuksissa olleen Angela Merkelin, 64, nähtiin tärisevän huomattavasti kahteen otteeseen kesäkuussa. Virallisesti ei ole kerrottu, että liittokanslerilla olisi mitään vakavaa sairautta.

Spekulointi toistuvien kohtausten syistä jatkuu silti. Viimeksi asia tuli esille lauantaina, kun Merkel oli Osakassa Japanissa G20-kokouksessa. Merkeliltä kysyttiin onko hän tavannut lääkäriä kohtausten jälkeen, joista viimeisin tapahtui torstaina.

– Ei ole mitään ihmeempää kerrottavaa, voin oikein hyvin, vastasi Merkel.

Ensimmäinen tärinäkohtaus laitettiin helteen ja nestevajauksen piikkiin, mutta toisella kertaa Merkel oli ilmastoiduissa sisätiloissa, eikä Berliinissäkään ollut enää hellettä.

Myös lääkäreiden mielestä olisi aihetta ainakin tutkimuksiin, eikä vakavaa sairautta voi laskea täysin pois.

– Koska oireet ovat ilmenneet toistuvasti, olisi olennaista selvittää ne lääketieteellisesti. Ja niin pian kuin mahdollista, sanoi Baijerin perhelääkärijärjestön puheenjohtaja Jakob Berger Focus Onlinelle.

Hänen mielestään olisi aihetta suorittaa aivojen magneettikuvaus, jotta voidaan laskea pois neurologiset sairaudet. Berger ei usko, että Merkelin käsien tärinä johtuisi Parkinsonin taudista. Sellaiseen tärinä oli liian rajua, eikä loppuisi niin äkkiä, lääkäri huomauttaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui median edustajille, kun hän saapui sunnuntaina EU-johtajien huippukokoukseen Brysseliin.

Ulkomaiset tiedustelupalvelut yrittänevät silti urkkia tietoja maailman vaikutusvaltaisimman naisen terveydestä, huomauttaa Bild. Lehden mukaan johtavat läntiset tiedustelutahot ovat liki varmoja siitä, että Merkel kärsii ”neurologisista ongelmista”.

– Valtioiden ja hallitusten johtajien terveystiedot kiinnostavat hyvin paljon tiedustelupalveluita. Sairaudet voivat selittää osan johtajien päätöksistä. Jos on vaikka kuolemansairas, niin silloin toimii ja hallinnoi eri lailla, toteaa Saksan turvallisuuspalvelun entinen päällikkö Gerhard Schindler Bildille.

Esimerkiksi Stalinilla oli ”Hitler-kansio” vihollisensa terveydestä ja Kylmän sodan aikana amerikkalaisia kiinnosti kovasti tietää neuvostojohtajien voinnista. Nyt Yhdysvallat ja Etelä-Korea seuraavat Pohjois-Korean johdon tilaa.

Jos Merkel sairastuisi vakavasti, hoidettaisiin häntä Bildin tietojen mukaan sotilassairaalassa, jossa turvatoimet ovat tiukat eikä potilastietojen vuotamisesta ole suurta vaaraa.

Toisaalta Merkelin tiedot täytyisi syöttää muiden Saksan kansalaisten tavoin sairasvakuutuslaitokselle, mistä niillä on vaara joutua hakkeroiduiksi.

Vakoilijat saavat tietoja myös perinteisin konstein, kuten jututtamalla omia lähteitään Saksan hallinnossa muun muassa Merkelin elämäntavoista, mielialoista sekä juoma- ja syöntitottumuksista.

– Pieni tietopala kerrallaan saa rakennettua hyvinkin yksityiskohtaisen diagnoosin, huomautti tiedustelulähde Bildille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?