Dubain hallitsijan vaimon huhutaan paenneen Saksaan – sheikin nimissä julkaistiin raivokas runo: ”Petturi!” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dubain hallitsijan vaimon huhutaan paenneen Saksaan – sheikin nimissä julkaistiin raivokas runo: ”Petturi!”

Sheikki Mohammed bin Rashidin Latifa-tyttären karkumatka päättyi tunnetuin seurauksin viime vuonna.

Sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoum ja hänen nuorin vaimonsa Haya al-Hussein.­

1.7.2019 11:52

Dubain miljardöörihallitsijan sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoumin nuorimman vaimon prinsessa Haya al-Husseinin, 45, huhutaan paenneen kotimaastaan ja hakeneen turvapaikkaa Saksasta.

Asiasta kertovat muun muassa lukuisat brittilehdet mukaan lukien The Times sekä amerikkalainen Daily Beast.

Arabiemiraattien, Dubain sekä Saksan viranomaiset ovat toistaiseksi kieltäytyneet kommentoimasta väitteitä prinsessa Hayasta.

Sheikki Mohammed, 69, on abiemiirikuntien pääministeri ja varapresidentti sekä Dubain hallitsija. Hänen omaisuutensa arvon on sanottu olevan yli 10 miljardia euroa.

Timesin mukaan Saksa olisi myöntänyt Haya al-Husseinille ja hänen kahdelle lapselleen oleskeluluvan. Prinsessa Haya oli brittiläisten tiedotusvälineiden mukaan ottanut mukaansa 34 miljoonaa euroa aloittaakseen uuden elämän Saksassa. Vahvistamattomien tietojen mukaan hänellä on mukanaan myös 7-vuotias poikansa Zayed ja11-vuotias tytär Al Jalila.

Dubain ihmisoikeusrikkomuksia vahtiva ja siellä pulaan joutuneita auttava Detained in Dubai -järjestö vahvistaa saaneensa Hayan paosta raportteja ”hallituksia lähellä olevilta tahoilta”, mutta ei pysty kommentoimaan niitä muuten.

– Kun joku hakee poliittista turvapaikkaa, on selvää, että heidän henkensä on vaarassa tai heitä on kohdeltu kaltoin ja heidän ihmisoikeuksiaan on loukattu, muotoilee Detained In Dubain johtaja Radha Stirling.

 

Prinsessaa ei ole nähty julkisuudessa toukokuun puolivälin jälkeen ja hänen puuttumisensa miehensä rinnalta Ascotin laukkakilpailuissa Britanniassa kesäkuussa herätti huomiota. Daily Beastin mukaan Haya haluaisi muuttaa Lontooseen, jossa hänellä on salainen piilopaikka.

Sheikki Mohammed omistaa eräitä Britannian suurimmista laukkatalleista. Hevospiireissä vaikuttanut prinsessa Haya edusti esteratsastuksessa Jordaniaa Sydneyn olympialaisissa 2000.

Pakohuhuja ovat vahvistaneet Instagramissa julkaistut katkeransävyiset runot, joiden väitetään olevan runoilijana tunnetun sheikin kirjoittamia. Niissä valitellaan puolison menetystä, vaikka ei häntä nimellä mainitakaan.

Englanniksi ilmestyneessä runossa hän kirjoittaa laittaneensa merkille ”kohtalokkaan katseen” vaimonsa silmissä, mikä ajoi hänet epätoivoon. ”Antaa menneiden olla, pehmitä sydämesi/ Anna anteeksi virheeni ja palkitse hyvät aikeeni”.

Sen sijaan arabiaksi kirjoitettu runo on sävyltään katkera. ”Senkin petturi, petit luottamuksista tärkeimmin, ja olet paljastanut pelisi”.

Sheikki al-Maktoum ja prinsessa Haya al-Hussein.­

Vaimon pako olisi jo toinen isku sheikille. Viime vuonna yksi hänen tyttäristään, prinsessa Latifa bint Mohammed Maktoum, 33, yritti paeta suomalaisen Tiina Jauhiaisen avustamana. Hänet saatiin kiinni Intian rannikolla.

Myöhemmin Dubain hallinto julkaisi videon, jolla hämmentyneen ja levottoman oloinen Latifa esiintyy yhdessä äitipuolensa Hayan kanssa. Prinsessa Haya sai tästä esiintymisestä ulkomailla kritiikkiä.

Prinsessa Haya, 45, on Jordanian kuningas Abdullah II:n nuorempi sisko, joten mahdollisella maasta paolla on kansainvälistä merkitystä. Arabiemiraatit ja Jordania tasapainoilevat Lähi-idän kriisien, kuten Iranin sekä Israelin ja Palestiinan rauhaprosessin kanssa.

Kesäkuun lopulla kuningas Abdullah vieraili Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa, minkä arveltiin liittyvän hänen siskonsa tilanteeseen.

Sheikki al-Maktoum osallistui Royal Ascot -hevoskilpailuihin juhannuksen aikaan poikkeuksellisesti yksin.­

Daily Beastin mukaan sheikki bin Rashid olisi käynyt yhdessä Abu Dhabin hallitsijan, ja Arabiemiraattien presidentin sheikki Mohamed bin Zayedin kanssa Saksassa ennen Ascotia yrittäen neuvotella ratkaisua Hayan tilanteesta.

Julkaisun tietojen mukaan bin Rashid olisi myöntynyt siviiliavioeroon eikä aio jatkaa taistelua prinsessa Hayan palauttamiseksi Dubaihin.

Daily Beastin lähteiden mukaan tämä osoittaa, että Arabiemiraattien valta Lähi-idässä on hiipumassa eikä sillä siksi ole varaa vaarantaa suhteitaan Jordaniaan, jossa Haya on suuresti arvostettu hyväntekijä. Arvellaan myös, että sheikin valtakausi lähestyy loppuaan ja kruununprinssin nousu hallitsijaksi kohentaisi maan hidastunutta talouskasvua.

Sheikki al-Maktoum ja prinsessa Haya al-Hussein.­

Britannian hallitsija Elisabeth II palkitsi sheikki al-Maktoumin, joka omisti Royal Ascot -kilpailussa voittaneen hevosen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?