Kommentti: Sateenkaarilippu ja pride-kulkueet nousivat veriselle maalle

Julkaistu:

Sateenkaaren merkitys on seksuaalivähemmistöille sama kuin Raamatun Nooalle: koittakoon jo helpompi aika, kirjoittaa toimittaja Kaisla Kuuskoski.
Sateenkaariliput liehuvat lauantaina juhlistamassa vähemmistöjen oikeuksia Helsingin Pride-kulkueessa.

Sateenkaaret värittävät myös yritysten logoja ja Facebook-profiilikuvia. Moni pohtii, onko taustalla kannanotto vai brändinrakennus ja tykkäysmetsästys.

Sateenkaari on väkevä symboli.

Kun IS:n haastattelussa parisuhteistaan kertova Kuisma avaa sateenvarjonsa, hän antaa sateenkaaren värien loistaa. Pride-liikkeen viesti on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saavat olla ylpeitä siitä mitä ovat.
Stigmasta sateenkaarisymboleihin on pitkä tie, joka nousee verisestä historiasta.

Ennen sateenkaarta seksuaalivähemmistöjen tunnus oli vaaleanpunainen kärkikolmio. Sitä ei kannettu ilolla tai ylpeydestä vaan natsien keskitysleirillä kertomassa ”rikoksen” laadusta: homoudesta – samalla tavalla kuin juutalaisten oli pidettävä daavidintähteä.

Natsit murhasivat arviolta 50 000–100 000 homoseksuaalia.

Pikkuhiljaa kauan vainottu yhteisö otti vaaleanpunaisen kolmion positiiviseksi tunnuksekseen. Synkkää historiaa ei kuitenkaan noin vain varistella harteilta.

Sateenkaarilippu heilui ensimmäisen kerran San Fransiscon Pridessa vuonna 1978. Kaupunki suri kaupunginvaltuutetun homoaktivisti Harvey Milkin murhaa.


Gilbert Baker oli suunnittelut lipun Milkin pyynnöstä inspiroituneena Over the rainbow -kappaleesta. Ihmemaa Ozista tutun kappaleen esittäjä Judy Garland on yksi kaikkien aikojen suurimmista homoikoneista.


Alun perin Pride-lippu oli kahdeksanvärinen mutta typistyi pian kuusiväriseksi.

Symboleita ovat väritkin: punainen elämän, oranssi parantavan voiman, keltainen auringon, vihreä luonnon, sininen harmonian ja violetti yhteishengen. Alkuperäisessä lipussa koreili myös seksin pinkki ja sinisen sijaan turkoosi ja indigonsininen kuvaamassa taikuutta, taidetta ja tyyneyttä.

Rauhanlipuissa sateenkaari on hulmunnut vuoden 1961 Italian rauhanmarssilta. Siksi Etelä-Euroopan parvekkeilla usein roikkuvaan lippuun on vakiintunut teksti Pace eli rauha italiaksi.

Historian saatossa sateenkaarella on ollut monia merkityksiä.

Vanhassa testamentissa jumala nosti taivaalle sateenkaaren viestinä Nooalle 370-päiväisen vedenpaisumuksen päätöksestä.

Sateenkaaren merkitys on seksuaalivähemmistöille sama kuin Nooalle: koittakoon jo helpompi aika.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt