BBC ja Bellingcat: Skripalien myrkytyksestä epäilty Sergei Fedotov -nimellä esiintynyt mies johti iskusta epäiltyjen ryhmää - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC ja Bellingcat: Skripalien myrkytyksestä epäilty Sergei Fedotov -nimellä esiintynyt mies johti iskusta epäiltyjen ryhmää

Poliisi vartioi lähellä myrkytyspaikkaa Britannian Salisburyssa.

Poliisi vartioi lähellä myrkytyspaikkaa Britannian Salisburyssa.

Julkaistu: 29.6.2019 4:51

Median mukaan miehellä on Venäjän sotilastiedustelupalvelussa kenraalimajurin titteli.

Salisburyn myrkytysiskusta epäilty Sergei Fedotov -nimellä esiintynyt Denis Sergejev johti iskusta epäiltyjen tekijöiden ryhmää, kertovat kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Bellingcat on aiemmin kertonut yhteensä kolmen epäillyn tekijän henkilöllisyyden. Sergejevillä on median selvitysten mukaan Venäjän sotilastiedustelupalvelussa GRU:ssa kenraalimajurin titteli. Muut Salisburyn iskusta epäillyt tekijät ovat everstejä.

Bellingcatin jo aiemmin julkaiseman selvityksen mukaan "Fedotov" oli Britanniassa, kun venäläinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär myrkytettiin Salisburyssa. Bellingcatin haltuun saamasta puhelindatasta ilmenee, että Sergejev saapui Lontoon Heathrowin lentokentälle perjantaiaamuna 2. maaliskuuta ja lähti sunnuntai-iltapäivänä 4. maaliskuuta sen jälkeen, kun myrkkyisku Salisburyssa oli tehty.

Sergejevin puhelinlaskuista ilmenee, että hän käytti matkansa aikana suojattuja sovelluksia kuten WhatsAppia, Viberia ja Telegramia. BBC:n mukaan mies saattoi olla sovellusten kautta yhteydessä muihin iskuun osallistuneisiin.

Puhelindatasta ilmenee myös, että mies majoittui lähellä Lontoon Paddingtonin asemaa ja kävi 3. maaliskuuta Lontoon keskustassa. Puhelindata yhdistettynä poliisin tietoihin antaa ymmärtää, että mies saattoi tavata keskustassa kaksi muuta epäiltyä.

Britannia on syyttänyt myrkyttämisestä Venäjää. Venäjä on kiistänyt kaiken osallisuutensa iskuun.

Tutkijat epäilevät, että isku suunniteltiin vuonna 2017 Sergejevin Britannian vierailun aikana

Datan mukaan Sergejev on vieraillut Britanniassa myös vuosina 2016 ja 2017. Vuoden 2017 vierailu tapahtui lähes tismalleen vuosi ennen Salisburyn iskua. Vuoden 2017 vierailun aikaan maassa oli myös toinen iskusta epäilty mies. Tutkijat uskovat, että myrkytysiskusuunnitelma tehtiin vuoden 2017 vierailun aikana.

Sergejev lisäksi soitti Lontoon matkojensa aikana vain yhteen puhelinnumeroon, jonka uskotaan olevan yhteyksissä Venäjän sotilastiedustelupalvelun päämajaan.

Sergejev oli Bulgariassa, kun paikallinen liikemies myrkytettiin

Bellingcat on aiemmin paljastanut, että Sergejev oli myös Bulgariassa silloin, kun bulgarialainen yrittäjä Emilian Gebrev ja tämän poika sairastuivat vakavasti saatuaan myrkytyksen tunnistamattomasta aineesta vuonna 2015.

Vuoden 2015 huhtikuussa Fedotov-nimellä esiintynyt mies saapui Bulgarian Burgasiin Moskovasta. Miehellä oli paluulento Moskovaan viikkoa myöhemmin. Hän ei kuitenkaan koskaan saapunut Sofiasta lähteneelle paluulennolle. Sen sijaan mies ilmestyi Atatürkin lentokentälle Turkin Istanbulissa myöhään illalla muutamaa päivää ennen paluulentoaan ja osti viime hetken lipun takaisin Moskovaan.

Aiemmin samana päivänä bulgarialainen yrittäjä Emilian Gebrev oli joutunut sairaalaan pyörryttyään yrityksensä vastaanotossa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa.

Samaan aikaan Gebrevin poika ja yksi yrityksen johtohenkilöistä tunsivat itsensä yllättäen sairaiksi. Kaikki kolme vietiin sairaalaan rajujen myrkytysoireiden takia. Gebrevin kunto heikkeni nopeasti ja hän vaipui koomaan.

Käytettyä myrkkyä ei koskaan tunnistettu. Myrkyn tunnistamiseen pyydettiin apua kahdelta johtavalta lääkelaboratoriolta, jotka ovat erikoistuneet kemiallisiin aseisiin. Myrkyn tunnistamisessa auttoi Helsingin yliopiston Verifin-yksikkö. Laboratorio ei pystynyt tunnistamaan myrkkyä täysin, mutta Gebrevin virtsanäytteestä löydettiin jälkiä kahdesta eri organofosfaatista. Toinen tunnistettiin voimakkaaksi tuholaisten torjunta-aineeksi, toinen jäi tunnistamattomaksi.

Gebrev on Bulgarian johtavia yrittäjiä aseteollisuudessa ja vientiteollisuudessa. Hän ei kuitenkaan osaa kuvitella, mikä olisi voinut suututtaa ulkomaisen turvallisuusviraston niin, että he olisivat lähteneet hänen ja hänen perheensä perään.

Tuoreimmat osastosta