”Helvetin portti” alkoi syöstä tuhkaa ensimmäistä kertaa liki 100 vuoteen – tältä tulivuorenpurkaus näytti avaruudesta käsin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

”Helvetin portti” alkoi syöstä tuhkaa ensimmäistä kertaa liki 100 vuoteen – tältä tulivuorenpurkaus näytti avaruudesta käsin

Satelliitit ja astronautit kuvasivat, kun Kuriilien saaristossa sijaitseva Raikoke-tulivuori purkautui viime viikonloppuna.

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä olevat astronautit ottivat tämän kuvan Raikoke-tulivuoren purkauksesta.

28.6.2019 9:59

Venäjän hallinnassa olevilla Kuriilien saarilla sijaitseva Raikoken tulivuori purkautui viime viikonloppuna ensimmäisen kerran sitten vuoden 1924. Useiden satelliittien lisäksi purkauksen taltioivat kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä olevat astronautit kameroillaan.

Videoilla ja kuvissa näkyy tuhka- ja kaasupilvi, joka nousi korkeuksiin halkaisijaltaan noin 700-metrisestä kraatterista.

Vulkaaninen tuhka on vakava uhka lentoliikenteelle. Weather Channelin mukaan Tokion ja Anchoragen vulkaanisen tuhkan tiedotuskeskukset ovat tarkkailleet purkauksen seurauksia tiiviisti sekä ilmoittaneet lentoliikenteelle tuhkapilven ulottuneen lähes 13 kilometrin korkeuteen.

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä olevat astronautit ottivat tämän kuvan Raikoke-tulivuoren purkauksesta.

Nasan CALIPSO-satelliitin taltioimien tietojen perusteella osa tuhkasta näytti kuitenkin yltäneen jopa 16 kilometrin korkeuteen. USA Todayn mukaan noin neljän aikaan aamuyöllä käynnistynyt Raikoken purkaus koostui kokonaisuudessaan ainakin yhdeksästä räjähdyksestä ja kesti myöhäiseen iltaan.

Kuriilien saariryhmän keskiosissa sijaitseva Raikoke on kerrostulivuori, joka muodostaa samannimisen, asumattoman saaren. Sen nimi on enimmäkseen Japanissa, mutta myös Venäjällä elävän ainujen alkuperäiskansan kieltä, ja tarkoittaa suomeksi käännettynä ”helvetin porttia”.

Raikoke on ollut Neuvostoliiton ja sen jälkeen Venäjän hallinnassa toisesta maailmansodasta lähtien. Japanin pohjoisen Hokkaidon saaren ja Venäjän Kamtshatkan niemimaan väliin sijoittuva Kuriilien saariketju on nykyään kokonaan Venäjän hallinnassa, mutta maat ovat toisesta maailmansodasta lähtien kiistelleet sen eteläisten saarten herruudesta.

Juttua muokattu kello 11.19. Poistettu jutussa aiemmin ollut Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n välittämä video, jossa oli väärät saatetiedot. Video oli kuvattu toisaalla tapahtuneesta tulivuorenpurkauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?