Ratkaiseeko outo lunnaskirje Norjan mysteerin? VG: perhe uskoo miljardöörin vaimon olevan vielä hengissä

Poliisin mukaan lunnaskirje on keskeisessä osassa Anne-Elisabeth Hagenin katoamisen tutkinnassa.

27.6.2019 8:01

Norjassa poliisi tiedotti keskiviikkona lisää Anne-Elisabeth Hagenin katoamisen tutkinnasta. Miljardööri Tom Hagenin 69-vuotias vaimo katosi lokakuun lopussa, ja hänen on epäilty joutuneen siepatuksi.

Pariskunnan kodista löydettiin uhkauskirje, jossa vaadittiin yhdeksän miljoonan euron lunnaita naisen palauttamista vastaan. Pian poliisin epäilykset kuitenkin alkoivat heräämään, ja torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi epäilevänsä sieppausta lavastukseksi ja uskovansa Hagenin joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Anne-Elisabeth Hagenin uskottiin ensi tulleen siepatuksi kotoaan Norjan Fjellhamarista.

Norjalaislehti VG listasi keskiviikkona poliisin kertomia syitä, joiden vuoksi tutkinnassa päädyttiin keskittymään uuden teorian mukaisesti henkirikokseen sieppauksen sijaan.

Epäilyksiä herättivät esimerkiksi väitetyn sieppaajan tai sieppaajien haluttomuus pitää yhteyttä viranomaisiin, Hagenista kuultujen elonmerkkien puuttuminen kokonaan sekä lunnaiden maksun vaatiminen hankalassa muodossa kryptovaluuttana.

VG:n mukaan poliisi on tutkinnan aikana ehtinyt kuulemaan noin neljääsataa henkilöä. Toistaiseksi poliisi ei ole suostunut kertomaan, onko sillä mahdollisia epäiltyjä tai tiedossaan motiivia teolle.

Keskiviikkona tutkinnanjohtaja Tommy Brøske kuitenkin sanoi uskovansa, että syylliset ovat jo tulleet vastaan poliisin tutkinnassa.

– Tekijät ja vastaukset saattavat jo olla mukana keräämässämme materiaalissa, Brøske totesi VG:lle.

Norjalaismedian mukaan pariskunnan kotitalosta Oslon itäpuolella sijaitsevasta Fjellhamarista löydetty lunnaskirje on ollut tutkijoiden erityisen mielenkiinnon kohteena ja sitä pidetään yhtenä tärkeimmistä todisteista mysteerin ratkaisemisessa.

Tutkinnanjohtaja Tommy Brøske puhui medialle 11. tammikuuta.

Kirjeessä vaaditaan yhdeksän miljoonan euron lunnaita Monero-kryptovaluuttana. Heikolla norjan kielellä kirjoitetussa kirjeessä uhataan Hagenin surmaamisella jos asia viedään poliisin käsittelyyn.

VG kertoo, että kirjettä on tutkittu tarkasti muun muassa kieliasiantuntijoiden toimesta. Poliisi on myös pyrkinyt selvittämään, mistä kirjeen paperi on peräisin.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan poliisi uskoo nyt tietävänsä, missä paperi on valmistettu ja missä se on myyty. Tiedon uskotaan voivan auttaa johdattamaan poliisia syyllisten jäljille.

– Olen tarkoituksella halunnut kertoa, että meillä on vahvoja todisteita siitä, missä paperi on myyty, eikä ole poissuljettua että tämä olisi Norjassa, Brøske sanoi NRK:lle.

Sijoittaja Tom Hagen on yksi Norjan rikkaimmista ihmisistä.

Hän ei suostunut kysyttäessä kertomaan, tietääkö poliisi millä tulostimella kirje on tulostettu, tai kuka kirjeessä käytetyn paperin on ostanut.

Myös Hagenin perheen asianajaja Svein Holden pitää kirjepaperiin liittyviä todisteita mielenkiintoisina, ja uskoo niiden voivan ratkaista koko Norjaa piinanneen tapauksen.

Svein kuitenkin sanoo perheen edelleen uskovan ja toivovan Hagenin olevan hengissä. Asianajaja kertoo NRK:lle, ettei ole varma poliisin teoriasta lavastetusta sieppauksesta.

– Tämä on hyvin raskasta perheelle, mutta he toivovat edelleen Anne-Elisabethin olevan hengissä. He haluavat hänet kotiin. Tämä on ollut tärkein tavoite ensimmäisestä päivästä alkaen.

Poliisi suoritti etsintöitä Hagenien kotitalon lähellä huhtikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?