Ennen kuolemaansa Isdalenin nainen liikkui valenimillä ja riipusti kaiken salakirjoituksella – 50 vuotta vanhaa mysteeriä yritetään ratkaista jälleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ennen kuolemaansa Isdalenin nainen liikkui valenimillä ja riipusti kaiken salakirjoituksella – 50 vuotta vanhaa mysteeriä yritetään ratkaista jälleen

Julkaistu: 26.6.2019 21:08

Dna-tutkimuksen toivotaan paljastavan vihdoin, kuka vuonna 1970 Norjasta palaneena löytynyt ulkomaalainen nainen oikein oli.

Naisen pahasti palanut ruumis löytyy syrjäisestä Isdalenin laaksosta Bergenin liepeiltä. Hänen vaatteidensa merkkilaput on leikattu pois eikä naisen tavaroista löydy mitään erityistuntomerkkejä. Pian viranomaiset törmäävät koodattuihin viesteihin ja valehenkilöllisyyksiin.

Kuulostaa kuin suoraan pohjoismaisen dekkarin juonelta, mutta tapaus on tosi. ”Isdalenin nainen” löytyi vuonna 1970, mutta arvoitusta ei ole koskaan ratkaistu. Uusi into mysteeriä kohtaan on herännyt BBC:n ja Norjan NRK:n aloitettua tapauksen perkaamisen podcastissaan Death in Ice Valley. Saman nimisessä Facebook-ryhmässä tapausta pohtii yli 20 000 jäsentä.

Vuonna 2017 Ilta-Sanomat uutisoi, että aikoinaan pikaisesti lopetettu poliisitutkimus oli avattu uudelleen. Samalla hammastutkimus paljastui olennaisia tietoja naisen menneisyydestä.

Naisen kolmesta hampaasta tehdyn isotooppianalyysin perusteella nainen oli todennäköisesti muuttanut toisen maailmansodan aikana tai hieman sitä ennen Itä- tai Keski-Euroopasta Länsi-Eurooppaan, Saksaan tai Ranskaan. Nainen asui isotooppianalyysin ja aiempien tutkimusten perusteella teini-ikäisenä todennäköisesti Saksan ja Ranskan rajan läheisyydessä. BBC:n mukaan viime vuonna paikka tarkentui Nürnbergin alueelle.

Naisen uskottiin alun perin kuolleen noin 25–30-vuotiaana, mutta tarkemmat tutkimukset viittasivat lähemmäs 40 vuoden ikään. Hänellä oli pitkät ruskeanmustat hiukset, pienet ja pyöreät kasvot, ruskeat silmät ja pienet korvat.

Norjan yleisradioyhtiö ja Norjan poliisi ovat etsineet tietoa naisesta tällä ilmoituksella.

Sormenjäljet ovat vain yksi tapauksen outouksista: nainen matkusti yksin ja ilmeisen valmistautumattomana kylmään yöhän ulkona. Miksi hänen matkalaukustaan löytyi koodattu viesti ja valeasuja ja miksi hän vaihtoi hotellihuoneita taajaan?

Poliisille paljastui, että nainen käytti jokaisessa hotellissa eri nimeä, jonka lisäksi hänellä oli ainakin seitsemän eri passia.

Finella Lorckin lisäksi nainen oli käyttänyt ainakin nimiä Claudia Tielt, Vera Jarle, Alexia Zarna-Merchez, Claudia Nielsen, Genevieve Lancier ja Elisabeth Leenhouwfr. Pariisissa Isdalenin nainen oli yöpynyt nimellä Vera Schlosseneck. Nainen oli kertonut olevansa Belgiasta, mutta Belgian poliisin mukaan nimet olivat keksittyjä.

Oliko hän vakooja ja jos oli, kenelle hän työskenteli?

Naisen muistikirjasta löytynyttä koodia on tulkittu osittain, mutta tutkimusryhmä kaipaa apua sen ratkaisuun täällä.

Naisen matkalaukusta löytyneen muistikirjan sivu. Osa numeroista vaikuttaa viittaavan päivämääriin, jolloin hän oli muun muassa Bergenissä (B), Oslossa (O) ja Pariisissa (P).

Virallisesti poliisi päätyi luokittelemaan tapauksen itsemurhaksi. Ruumiin ympärillä oli lukuisia pinkkejä unilääkepillereitä, pakattu lounasrasia, tyhjä pullo paikallista St. Hallvard -likööriä ja hopealusikka, josta omistajan nimikirjaimet oli raaputettu pois. Lisäksi paikalla oli kaksi tyhjää muovipulloa, jotka haisivat bensiinille.

Kaikki eivät ole selitykseen tyytyväisiä.

– Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut, että kyse oli murhasta. Hän käytti lukuisia henkilöllisyyksiä, koodikieltä, matkusti kaupungista toiseen ja vaihtoi hotelleja parin päivän välein. Tätä poliisi kutsuu epäilyttäväksi käyttäytymiseksi, tutkintaan osallistunut Knut Haavik sanoi aiemmin NRK:lle.

Niinikään NRK:lle haastattelun antanut ja Isdalenin naista tutkinut oikeuslääkäri Tormod Bønes puolestaan totesi, että tapauksessa murhan ja itsemurhan välillä on mahdotonta tehdä eroa.

Vastikään BBC:hen yhteyttä ottaneen Cecilie Thorsten Flon isoisä työskenteli poliisissa tapauksen aikaan ja ilmaisi usein turhautumistaan sen suhteen. Flon mukaan isoisä koki, että tutkimuksia vaikeutettiin.

– Odotin kahdeksan podcast-jaksoa, kunnes kirjoitin teille. Sivusitte mahdollisuutta, että tapauksella olisi yhteys johonkin vieraaseen tiedustelupalveluun ja kenties Israeliin, Flo kertoo BBC:lle.

– Kun Bergenin poliisi tutki asiaa ja kaivoi syvemmältä ja törmäsi ulkomaisen tiedustelupalvelun kytköksiin, tutkinta lopetettiin, Flo sanoo isänsä antaneen ymmärtää.

BBC itse ei ole tutkimuksissaan löytänyt kytköstä naisen ja Israelin välillä, joskin muut tutkijat pitävät teoriaa uskottavana ja jatkavat sen tutkimista. Poliisin luottamukselliset dokumentit paljastavat, että poliisi aikoinaan tutki mahdollisuutta, että nainen olisi ollut tarkkailemassa salaisia Pingviini-ohjuksella tehtyjä kokeita.

Muissa teorioissa on pidetty mahdollisena, että nainen kytkeytyisi ennemminkin radikaaleihin 70-luvun vasemmisto-organisaatioihin, kuten Bader-Meinhof -liikekeseen.

Poliisin hahmotelma siitä, miten nainen löytyi.

BBC kokosi vastikään Bergenin yliopistoon asiantuntijoita pohtimaan tapausta.

–  Henkilökohtainen teoriani on, että hän metsästi natsisotarikollisia. Israelilla ja Norjalla oli läheinen yhteys, joten jos tiedustelupalvelut tiesivät, mitä hän teki täällä, he olisivat pitäneet sen salassa. Mutta se on vain teoria, sanoo rikoskirjailija Gunnar Staalesen.

Yksi viime aikoina esiin noussut kysymys liittyy moderniin dna-teknologiaan. Sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa pahamaineinen sarjamurhaaja Golden State Killer jäi kiinni sukututkimuksessa käytetyn geenisivuston avulla, moni on kysynyt, eikö naisen dna:ta voitaisi syöttää myös vertailuun vastaavaan palveluun.

Tapauksen dna-aineisto kuuluu Norjan poliisille, eikä se toistaiseksi ole antanut lupaa käyttää näytettä, mutta tilanne saattaa muuttua. BBC:n mukaan asiasta aiotaan järjestetään oikeuskäsittely, joskin sen ajankohta on vielä auki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?