6 asiaa herätti epäilyt lavastuksesta – tämän vuoksi norjalaismiljardöörin vaimon katoamista tutkitaan nyt henkirikoksena

Julkaistu:

Norjan poliisi uskoo Anne-Elisabeth Hagenin kuolleen.
Norjaa kuohuttaneessa katoamismysteerissä nähtiin torstaina uusi käänne, kun poliisi kertoi uskovansa Anne-Elisabeth Hagenin joutuneen henkirikoksen uhriksi. Miljardööri Tom Hagenin 69-vuotias vaimo katosi pariskunnan Oslon lähellä sijaitsevasta kodista lokakuun lopussa.

Kodista löytyneen lunnasvaatimuksen vuoksi poliisi epäili Hagenin joutuneen sieppauksen uhriksi. Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi muuttaneensa käsitystään tapahtumista, ja sanoi epäilevänsä sieppausta lavastukseksi.


Poliisin mukaan on todennäköistä, että Hagen on jo kuollut, ja että hän on joutunut henkirikoksen uhriksi. Norjalaislehti VG listasi kuusi seikkaa, jotka saivat poliisin epäilemään sieppausta ja uskomaan Hagenin tulleen surmatuksi.

1. Väitetystä sieppaajasta ei ole kuulunut mitään viimeisten kuukausien aikana.

2. Hagenin elossa olemisesta ei ole saatu todisteita omaisten pyynnöistä huolimatta.

3. Valittu yhteydenpitotapa tekee neuvottelun erittäin vaikeaksi.

4. Väitetyn sieppaajan haluttomuus olla yhteydessä.

5. Lunnaiden maksutavan hankaluus ja haluttomuus ottaa vastaan lunnasrahoja.

6. Yleinen arvio tutkinnan kulusta tähän saakka.

Tom Hagen on kertonut tulleensa tyhjillään olleeseen kotiin 31. lokakuuta ja löytäneensä sieltä lunnasvaatimuksen. Heikolla norjalla kirjoitetussa viestissä vaaditaan yhdeksän miljoonan euron lunnaita maksettuna kryptovaluutta Monerona. Kirjeen mukaan Hagenin vaimo voidaan surmata, jos asiasta kerrotaan poliisille.

Poliisi ei torstaina kertonut, onko sillä epäiltyä tai epäiltyjä mahdollisen henkirikoksen tekijöiksi. Myös rikoksen motiivi on vielä arvoitus. Poliisi kertoi etsivänsä edelleen alueella nähtyä harmaata autoa ja sen kuljettajaa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan kirje on tärkeässä osassa tutkimuksia, ja poliisi uskoo selvittäneensä missä kirjeen paperi on valmistettu ja myyty.
Norja poliisi on jo aiemmin kertonut pitävänsä monia väitetyn sieppauksen piirteitä erikoisina. Tammikuussa VG kertoi poliisin epäilysten heränneen jo tuolloin, sillä Hagenista ei oltu kuultu pihaustakaan katoamisen jälkeen.

– Tavallisesti oletetut sieppaajat ovat antaneet merkkejä siitä, että panttivanki on elossa sen jälkeen, kun he ovat esittäneet lunnasvaatimuksen. Se on tavallisesti avainasemassa neuvotteluissa, sanoi poliisin erikoisyksikön rikostutkija John Christian Grøttum tuolloin VG:lle.


Poliisi on kertonut olleensa yhteydessä sieppaajina esiintyviin henkilöihin ”digitaalisella alustalla” paljastamatta asiaa tarkemmin. Tammikuussa poliisi kertoi, ettei yhteyttä oltu enää saatu ensimmäisen neuvottelukerran jälkeen. Jo tuolloin poliisi piti vähäistä kommunikaatiota epäilyttävänä yksityiskohtana.

Kryptovaluutta lunnaiden maksun muotona herätti ihmetystä, sillä miljoonien lunnasrahojen hankkiminen kyseisessä muodossa on erittäin aikaavievää ja vaikeaa. Myös pariskunnan Fjellhamarissa sijaitsevaa kotia pidettiin erikoisena paikkana sieppaukselle, sillä se sijaitsee umpikujaan päättyvän tien päässä ja lähellä vilkasta kävelyreittiä.