Isä ja pieni tytär hukkuivat Rio Grandeen – järkyttävä kuva nousi Yhdysvaltojen rajakriisin symboliksi

Julkaistu:

Kuvan katsomista ei suositella herkille.
Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla on meneillään humanitäärinen kriisi, kun sadat tuhannet epätoivoiset ihmiset pyrkivät rajan yli paremman elämän toivossa. Joukossa on paljon perheitä ja myös yksin matkaan lähetettyjä lapsia, jotka yleensä taittavat matkan rikollisryhmiin kuuluvien salakuljettajien avulla.

Matka on vaarallinen ja on koitunut myös useiden maahan pyrkivien kohtaloksi. Maanantaina Texasin osavaltion viranomaiset kertoivat seitsemän siirtolaisen kuolleen kesän äärimmäisessä kuumuudessa, joukossaan nainen ja kolme pientä lasta, jotka ehtivät virua päivien ajan kuolleina Rio Grande -joen tuntumassa ennen kuin rajaviranomaiset löysivät heidät.

Keskiviikkona sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää kuvia Rio Granden törmältä löydetystä isästä ja tämän pienestä tyttärestä, jotka olivat hukkuneet yrittäessään ylittää jokea. Järkyttävistä kuvista muodostui nopeasti uusi symboli Yhdysvaltoihin henkensä uhalla pyrkivien siirtolaisten ja kriisin hallintaan saamista yrittävien viranomaisten epätoivolle.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi kuolleen isän olevan El Salvadorista lähtenyt Oscar Alberto Martinez Ramirez, joka hukkui 2-vuotiaan Valeria-tyttärensä kanssa ylittäessään Texasissa Brownsvillen lähellä sunnuntaina.

CNN:n haastatteleman kuvaajan mukaan isä ja tytär olivat jo onnistuneet uimaan joen yli, jolloin Ramirez oli jättänyt tytön joen rannalle ja uinut hakemaan toisella rannalla odottanutta vaimoaan. Lapsi oli kuitenkin lähtenyt uimaan isänsä perään, ja tämän pelastaessa tyttöä voimakas virtaus oli hukuttanut molemmat jokeen.


Perheen kerrotaan odottaneen turvapaikkaa Yhdysvalloissa ja viettäneen kaksi kuukautta Meksikossa äärimmäisessä kuumuudessa. Olojen käytyä liian tukaliksi perhe yritti lopulta uida rajan yli.

YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi sanoo Ramirezin ja tämän tyttären kuolleen, koska he eivät saaneet kansainvälisen oikeuden heille suomaa suojelua.

– Oscarin ja Valerian kuolemat osoittavat epäonnistumisen puuttumisessa väkivaltaan ja epätoivoon, joka ajaa ihmiset vaarallisille matkoille turvallisen ja arvokkaan elämän toivossa, Grandi toteaa lausunnossaan.

Yhdysvallat on viime aikoina pyrkinyt rajoittamaan voimakkaasti laittomia rajanylityksiä ja painostanut Meksikoa vähentämään maan kautta tulijoiden määrää. Osa maahanmuuton asiantuntijoista sanoo rajoitusten kiristämisen ajavan siirtolaiset uusille reiteille ja rikollisten käsiin.

Suurin osa Yhdysvaltoihin pyrkivistä siirtolaisista on lähtöisin Keski-Amerikan köyhistä ja väkivallan piinaamista valtioista.