Eurohelle La Canicule piinaa Pariisia – tutkijoiden ennustukset surettavat kuumuudessa kärvistelevää Joanaa: ”Silloin taitaa olla jo liian myöhäistä”

Julkaistu:

Helleaallon kourissa kärvistelevä Ranskan pääkaupunki on ryhtynyt poikkeustoimiin asukkaiden tukalaa tilannetta helpottaakseen.
Kello lähentelee puoltayötä, mutta mittarin lukema keikkuu edelleen 30 celsiusasteen tuntumassa. Ilman kosteuteen yhdistettynä lämpötila tuo mieleen turkkilaisen höyrysaunan.

Lentokentältä Pariisin keskustaan matkaavassa paikallisjunassa ilmastointia ei ole, ja helteen keskelle suurine matkalaukkuineen tupsahtaneet turistit yrittävät vilvoitella itseään käyttämällä viuhkoinaan mitä tahansa siihen sopivaa. Samoihin keinoihin turvautuvat lähiöistä kyytiin hyppäävät paikalliset.

Metrotunneleissa on yllättävän viileää, ja uudemmissa junissa kuumuudesta ei ole tietoakaan ilmastoinnin ansiosta. Katujen varsilla vielä avoinna olevien baarien terassit ovat täynnä janoisia pariisilaisia ja turisteja.


Ranskan pääkaupunki Pariisi on yksi niistä suurkaupungeista, joiden asukkaita Manner-Euroopassa tällä viikolla vallitseva helleaalto koettelee. Ranskan viranomaiset suhtautuvat tilanteeseen vakavasti, ja säätilan johdosta on ryhdytty monenlaisiin toimiin.

Paahde on pahimmillaan iltapäivällä. Moni jalkautuukin kaupungille siksi vasta pimeän tullen, vaikka kuumuutta ei pääse kunnolla pakoon silloinkaan.

Pariisissa aidatut puistot ovat tavallisesti suljettuina öisin, mutta helleaallon, ranskalaisittain La Caniculen, vuoksi kaupunki pitää 13 puiston portit avoinna ympäri vuorokauden. Jos kuumuus jatkuu ensi viikon puolelle, listalle lisätään vielä viisi muuta puistoa.

Myös useat julkiset uima-altaat tarjoavat mahdollisuuden vilvoitteluun ilmaiseksi ja normaalia myöhempinä ajankohtina.

Kaupungin koillisosassa sijaitsevan Bassin de la Villetten kanaalin rannalla käy vieno tuulenvire. Eipä siis ihme, että paikalla on runsaasti väkeä vielä yöaikaankin.

Kanaalin rannalle levitetyllä hiekalla pelataan petankkia ja pingistä. Muutama vanhempi mies onkii, ja piknikseurueet alkavat keräilemään vähitellen tavaroitaan.


Veden partaalle ovat istahtaneet myös lähistöllä asuva Clémence Osumi ja hänen saksalainen ystävänsä Johannes Claudius, joka on saapunut vierailulle Pariisiin pariksi päiväksi nykyisestä kotikaupungistaan Berliinistä.

Pelkkä helleaalto ei ole tuonut kaksikkoa paikalle, sillä Osumilla on tapana istuskella kanaalin rannalla usein kesäisin. Kumpikin on kuitenkin sitä mieltä, että paikka on oivallinen tässä säätilassa.

– Ei tämä vielä kovin pahalta tunnu, koska sitä ei ole kestänyt kuin vasta eilisestä, Osumi sanoo.

Koko ikänsä Pariisissa asunut opiskelija pitää tilannetta kuitenkin poikkeuksellisena, sillä yleensä vastaaviin hellelukemiin ylletään kaupungissa vasta elokuun puolella. Osumi ja Claudius ehtivät jo tiistaina etsimään keinoja saadakseen taukoja kuumuudesta.

– Olemme kierrelleet museoissa ja muissa hyvin ilmastoiduissa paikoissa, Claudius sanoo.

Kaakompana Bastiljin aukion tuntumassa sijaitseva pieni Vosgesin aukio on yksi niistä puistoista, joka pysyy helleaallon ajan avoinna läpi vuorokauden. Vaikka ollaan jo aamuyön puolella, moni viettää siellä edelleen aikaansa.


Yhdessä puiston nurkassa on meneillään kaveriporukan jalkapallopeli, toisaalla hiprakkaiset amerikkalaistytöt heittelevät kärrynpyöriä kesämekoissaan, ja joku torkkuu penkillä puiden katveessa. Suihkulähteen läheisyydessä nurmella lepäilevät nainen ja mies keskittyvät toistensa seuraan kiihkeissä tunnelmissa.

Kaksi uupuneen oloista naista istahtaa yhdelle puiston penkeistä. Maria de Lurdes Craveiro ja Joana Antunes ovat portugalilaisia taidehistorioitsijoita, jotka ovat saapuneet Pariisiin kokousmatkalle.

– Huonosti, toteaa Lurdes Craveiro sarkastisesti naurahtaen, kun kaksikolta kysytään siitä, miten he ovat pärjänneet Pariisin helteessä.

Naisten päivä on kulunut ilmastoimattomassa kokoushuoneessa, minkä jälkeen he ovat viettäneet iltaa Pariisia ihaillen.

– Olemme kävelleet ja kierrelleet paikkoja. Ajattelimme, että kärsimme, koska nyt pitää nauttia Pariisista, Antunes lisää.


Naiset ihmettelevät sitä, että kotimaassa Portugalissa on tällä hetkellä suorastaan viileää Ranskaan verrattuna. Kuumuuden ollessa kyseessä puheeksi tulee luonnollisesti ilmastomuutos, jonka myötä vastaavista helleaalloista tulee tutkijoiden mukaan yhä yleisempi ilmiö.

Siihen on ihmisten alettava heidän mukaansa totuttelemaan.

– Se on surullista. Ehkä ihmiset alkavat ymmärtää jossakin vaiheessa, mutta silloin taitaa olla jo liian myöhäistä, naiset miettivät.

Sääennusteiden mukaan keskiviikosta ja torstaista näyttää tulevan tämän viikon kuumimmat päivät Pariisissa. Lämpötiloiksi on luvattu 35-36 astetta, mutta säätiedotteiden mukaan ilmankosteus on niin korkea, että kuumuus saattaa tuntua jopa 47 asteelta.