Ranskassa annetiin jo ”oranssi” säävaroitus, Italiassa paloi autoja ja maastoa: ”Paahatavaa kuumuutta on turha lähteä vähättelemään”

Julkaistu:

Läntinen Eurooppa on joutunut äärimmäisen helleaallon valtaan.
Lämpöennätyksiä rikkovan helteen odotetaan saapuvan Manner-Eurooppaan lähipäivinä, mutta jo nyt turistit Roomassa ja Pariisissa etsivät epätoivoisesti keinoja viilentyäkseen paahtavassa auringossa.

Reuters kertoo, että Roomassa ja Pariisissa olevat matkailijat ovat jättäneet tiistaina väliin kaupunkikierroksensa, suunnanneet suihkulähteille ja hakeneet viilennystä jäätelön avulla.

– Paahtavan auringon takia yritämme pysyä viileissä paikoissa, kertoi Reutersille Italian pääkaupungissa lomaileva espanjalainen turisti Fari.

– Kello kahdeksasta olemme olleet katsomassa Roomaa, ja keskipäivällä syömme jäätelöä, hän lisäsi.


Tiistaina varhain aamulla lämpötilat olivat kohonneet Roomassa 31 asteeseen. Kaupungissa on myös korkea ilmankosteus.

Tilanne on todella tukala myös Italian eteläosissa. Eloron rannikkokaupungissa Sisiliassa syttyi palamaan 41 autoa maanantaina. Tulipalo puhkesi lähellä pysäköintialuetta, johon auringonpalvojat olivat jättäneet ajoneuvonsa.

Palokunta kertoi, että ei ole selvää, mikä aiheutti tulipalon, mutta kuumien lämpötilojen ja kuivan maaston vuoksi tuli levisi nopeasti aiheuttaen laajan maastopalon.

Ranskan Pariisissa puolestaan ihmiset ovat vilvoitelleet Trocaderon suihkulähteessä Pariisin keskustassa.

– Lämpötila on todella korkealla. Luulen, että se on yli 35 astetta, joten meille kahden ja puolen tunnin tai kolmen tunnin kestävien kierrosten opastaminen on todella vaikeaa, sanoo 32-vuotias argentiinalainen opas Ayelen Rozitchnerille.

Ranskalainen Meteo France -sääennustelaitos on antanut ”oranssin”, eli toiseksi korkeimman, säävaroituksen ja ennustanut, että Ranskaan pääkaupunkiin on tulossa 34 asteen lämpötilat, kun taas muualle maahan on ennustettu jopa 39 asteen helteitä.

”Paahatavaa kuumuutta on turha lähteä vähättelemään”, Foreca twiittaa viitaten Lounais- ja Keski-Euroopan ”kuumaakin kuumempaan kuukausiennusteeseen”.

Maanantaina Ranskan hallitus ilmoitti keskeyttävänsä 14- ja 15-vuotiaiden kokeet. Maan oppositio kritisoi hallitusta ylireagoimisesta.

Edellisen kerran vastaava helleaalto nähtiin Ranskassa vuonna 2003. Tuolloin maassa kuoli yhteensä 15 000 ihmistä.

Euroopan lämpöaalto leviää myös Saksaan, Sveitsiin ja Belgiaan asti.

Saksassa meteorologit ennustavat, että 43 asteen ennätyslämpötilat iskevät maan lounaisosasiin keskiviikkona.