YK:n ihmisoikeuskomissaari huolestui Syyriassa ja Irakissa olevien Isis-taistelijoiden lasten oikeuksista: ”Vastuutonta julmuutta”

Julkaistu:

YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan suurin osa vierastaistelijoiden lapsista on Irakista, mutta mukana on myös länsimaalaisten taistelijoiden lapsia.
YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet patisti eilen valtioita hakemaan Syyriassa ja Irakissa olevien Isis-sotilaiden perheenjäsenet kotimaihinsa. YK:n mukaan noin 40 000 ihmistä 110 maasta oli liittynyt Isisiin lokakuuhun 2017 mennessä. Noin 55 000 ihmistä, mukaan lukien tuhansia ulkomaalaisia, on tällä hetkellä kiinniotettuina, BBC kertoo.

– Vaikka näistä suurin ihmisistä suurin osa on syyrialaisia tai irakilaisia, heidän joukossaan on myös ulkomaalaisia taistelijoita lähes 50 maasta, Bachelet sanoi.

Bachelet’n mukaan al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on edelleen ainakin noin 11 000 henkilöä, joiden epäillään olevan Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Unicefin arvion mukaan Syyriassa on 29 000 vierastaistelijan lasta. Lapsista valtaosan uskotaan tulleen Syyriaan Irakista, mutta luvussa on myös länsimaalaisten taistelijoiden lapsia. Suurin osa lapsista on alle 12-vuotiaita.

– Erityisesti lapset ovat kärsineet oikeuksiensa räikeästä loukkaamisesta – mukaan lukien myös he, jotka Isis on saattanut aivopestä tai rekrytoida tekemään väkivaltaa, Bachelet sanoi.

– Ensimmäisenä asiana tulisi olla heidän kuntoutuksensa, suojelunsa ja heidän etujensa turvaaminen.

Useat maat ovat olleet haluttomia ottamaan kansalaisiaan takaisin. Jotkut maat ovat myös kieltäytyneet tunnustamasta Syyriassa ja Irakissa syntyneitä Isis-taistelijoiden lapsia kansalaisikseen, vaikka lasten vanhemmilla maan kansalaisuus olisikin.

Bachelet’n mukaan valtiot eivät saisi jättää lapsia ilman kansalaisuutta.

– Se, että lapsista, jotka ovat jo kärsineet niin paljon, tehdään maattomia, on vastuutonta julmuutta.

Irak on luvannut järjestää oikeudenkäynnit Syyriassa pidätetyille vierastaistelijoille. Irakissa on tuomittu yli 150 miestä ja naista kuolemaan terrorilakien nojalla. Myös tässä luvussa on mukana vierastaistelijoita. Esimerkiksi toukokuun lopussa Irakin oikeuslaitos langetti kuolemantuomion neljännelle Ranskan kansalaiselle, jota syytettiin Isisiin kuulumisesta.