Trump määräsi tiukkoja pakotteita Iranin ylimmälle johtajalle

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt tiukkoja talouspakotteita Iranin ylintä johtajaa Ali Khameneita vastaan.
Ajatollah Khamenei on Trumpin mukaan "viime kädessä" vastuussa maailman tilaa horjuttavista Iranin toimista.

Myös Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif lisätään pakotelistalle. Samoin miljardien arvosta lisää Iranin omaisuutta on määrä jäädyttää.

– Jatkamme paineen lisäämistä Irania vastaan, Trump linjasi allekirjoittaessaan Khamenein vastaisen pakotteet Valkoisessa talossa.

Trump painotti samalla, että Iran ei tule milloinkaan saamaan ydinasetta.

Presidentin mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan tavoittele konfliktia. Hänen mukaansa riippuu Iranin vastatoimista, poistetaanko maan vastaiset pakotteet "huomenna vai vuosien päästä".

"Pakotteet vailla vaikutusta"

Iran puolestaan kiisti, että Yhdysvallat olisi onnistunut tekemään kyberiskun sitä vastaan. Mediatietojen mukaan Yhdysvallat teki Iranin sotilastietojärjestelmiin kohdistuvan kyberhyökkäyksen viime viikolla. Isku kohdistui Iranin rakettien ja ohjusten laukaisua kontrolloiviin järjestelmiin.

– Tiedotusvälineet kysyvät, onko väitetty Irania vastaan kohdistettu kyberisku totta. Yhtään onnistunutta iskua ei ole tehty, vaikka yritystä heillä on riittänyt, ministeri Mohammad Javad Azari Jahromi kirjoittaa Twitterissä.

Ministerin mukaan pelkästään viime vuonna Iran torjui 33 miljoonaa sitä vastaan suunnattua kyberhyökkäystä.

Jo ennen uusimpien pakotteiden julkistamisesta Iran totesi, ettei niillä tule olemaan mitään vaikutusta.

– Onko olemassa enää mitään sellaisia pakotteita, joita Yhdysvallat ei olisi kohdistanut maahamme viime aikoina tai viimeisen 40 vuoden aikana, Iranin ulkoministeriötä edustava Abbas Mousavi kysyi.

Venäjä puolestaan tuomitsi Yhdysvaltojen Iranille suunnittelemat uudet pakotteet laittomaksi.

Välit kiristyneet äärimmilleen

Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen viime päivien selkkausten takia. Molemmat maat ovat kuitenkin sanoneet haluavansa välttää sotatoimia.

Viime perjantaina Trump sanoi, että Yhdysvallat oli valmiina tekemään sotilaallisen iskun Iraniin, mutta hän päätti viime minuuteilla perua hyökkäyksen. Iskulla olisi vastattu yhdysvaltalaisen lennokin alas ampumiseen.

Iran ilmoitti viime viikolla ampuneensa alas yhdysvaltalaisen lennokin, joka loukkasi maan ilmatilaa. Yhdysvaltojen mukaan lennokki lensi kansainvälisessä ilmatilassa.

Trumpin mukaan Yhdysvaltojen vastaiskulla olisi ollut suhteettoman kova hinta, koska siinä olisi voinut kuolla 150 ihmistä.