Satelliittikuvat paljastavat 4,6 miljoonan asukkaan kaupungin karmean tilanteen – ”Hallitus ei edes myönnä, että meillä on vesikriisi”

rac

Julkaistu:

Intia
Intian kuudenneksi suurimman kaupungin Chennain asukkaat syyttävät osavaltion hallintoa siitä, että se ei ole tarttunut riittävästi toimeen helpottaakseen yhä pahenevaa vesipulaa.
Intian kuudenneksi suurimmassa kaupungissa, lähes viiden miljoonan asukkaan Chennaissa, on kärsitty jo tovi pahenevasta vesipulasta. Konkreettisesti veden väheneminen näkyy satelliittikuvissa, joista toinen on otettu kaupungin länsipuolella sijaitsevasta Puzhal-järvestä vuosi sitten ja toinen viime huhtikuussa.

Kuvat paljastavat, kuinka yhtenä kaupungin vesivarastona toimiva Puzhal-järvi on kutistunut. Eroavaisuuksia voi tarkastella alla olevasta kuvaparista.Tilanne on huhtikuun jälkeen vielä pahentunut entisestään, ja suuri osa järven pohjaa on kuivunut halkeilevaksi savikentäksi, jolla lojuu kuolleiden kalojen jäänteitä. Independentin mukaan kaikki neljä kaupungin sadevedellä täyttyvää vesivarastoa ovat kuivuneet samalla tavoin.

Vielä tuoreempi satelliittikuva Puzhal-järvestä on nähtävissä alla olevassa kuvaparissa oikealla.
Vesipula alkoi kehittyä jo useita viikkoja sitten. Kaupungin hallintoa on kritisoitu voimakkaasti siitä, että se on luottanut odotettujen monsuunisateiden korjaavan ongelman sen sijaan, että viranomaiset panostaisivat toimiin vesipulan helpottamiseksi.

Monsuunin tulo on kuitenkin viivästynyt, kuten on tapahtunut jo useana vuonna peräkkäin. Viime vuonna monsuunisateet jäivät normaalia heikommiksi, eikä niistä ollut täyttämään Chennain vesivarastoja kunnolla.


Samaan aikaan Intiaa ovat koetelleet satoja ihmisiä surmanneet lämpöaallot, ja myös Chennaissa lämpötilat ovat lähennelleet jatkuvasti 40:ä astetta. Normaalisti kaupungin pitäisi kylpeä voimakkaissa ja viilentävissä monsuunisateissa tähän aikaan vuodesta.

Asiantuntijoiden mukaan sadepula on vain yksi syy Chennain vesiongelmiin. Intian ongelmana ovat myös heikot järjestelmät veden keräämiseksi.


Tilanne kriisiytyy, koska Intian 1,3 miljardin ihmisen väestö keskittyy yhä enemmän kaupunkeihin. Intian itärannikolla, Tamil Nadun osavaltiossa sijaitseva Chennai on Intian merkittävistä kaupungeista ensimmäinen, jota on kohdannut akuutti vesipula.

Tilanne on CNN:n mukaan johtanut siihen, että asukkaat kerääntyvät joka aamu sankoin joukoin jonottamaan säiliöautojen luokse, jotta he saisivat vesikanisterinsa täytetyksi. Jotkut asukkaista saavat säännöstellyt vesiannoksensa päivittäin, jotkut viikoittain.


Jonoja syntyy myös kaivoille, ja monet täydentävät varastojaan ostamalla vettä yksityisiltä yrityksiltä kalliiseen hintaan. Pahassa tilanteessa ovat myös sairaalat, koulut ja yritykset, joista jotkut ovat jo joutuneet sulkemaan oviaan vesipulan vuoksi.

– Hallitus ei edes myönnä, että meillä on vesikriisi. Jos he myöntäisivät sen, voisimme löytää ratkaisun, Tamil Nadun osavaltion oppositiopuolueen DMK:n edustaja Saravan Annadurai sanoi CNN:lle.


Puolue järjesti viikonloppuna osavaltion laajuisia protesteja tilanteen vuoksi. Tamil Nadun hallinto on kiistänyt tiedot, joiden mukaan kaikki osavaltion kolkat olisivat vettä vailla.

Hallinnon edustajat ovat syyttäneet oppositiota ja mediaa tilanteen liioittelemisesta ja politisoimisesta. Perjantaina osavaltion pääministeri Edappadi K. Palaniswami kuitenkin kertoi lehdistötilaisuudessa, että Tamil Nadu hyväksyy naapuriosavaltio Keralan avun, jonka myötä kaksi miljoonaa litraa vettä toimitetaan kuivuudesta kärsiville alueille päivittäin rautateitse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt