Thaimaan luolaoperaatiosta tasan vuosi: Näin dramaattiset tapahtumat etenivät – ja tätä pojille kuuluu nyt

Sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun 12 jalkapallojunioria ja heidän valmentajansa katosivat Pohjois-Thaimaassa sijaitsevaan luolaan. Siitä käynnistyi 17 päivän dramaattinen tapahtumasarja, jota seurattiin sydän kurkussa ympäri maailmaa.


23.6.2019 6:32

Lauantai oli jo kääntynyt illaksi, kun Villisiat-nimisen juniorijalkapallojoukkueen päävalmentaja Nopparat Khanthawong tarkasti puhelimensa ja huomasi saaneensa parikymmentä soittoa pelaajien huolestuneilta vanhemmilta. Poikia ei ollut kuulunut kotiin päivällä pidettyjen harjoitusten jälkeen.

Khanthawong yritti tuloksetta tavoitella harjoitukset vetänyttä apulaisvalmentajaa Ekapol Chanthawongia, 25, sekä useita joukkueen jäseniä. Heti harjoitusten jälkeen kotiin noudettu 13-vuotias pelaaja kuitenkin vastasi puhelimeen ja tiesi kertoa, missä Chanthawong ja 12 muuta pelaajaa mahdollisesti olisivat.

Pojat ja apulaisvalmentaja olivat lähteneet harjoitusten jälkeen tutkimaan lähellä sijaitsevaa Tham Luangin kalkkikiviluolaa.

Ilmakuvassa näkyy Tham Luangin luolalle vievä tie. Luolan suuaukko on puiden peitossa.

Khanthawong lähti tarkastamaan tilannetta luolalle. Läheltä suuaukkoa löytyneet polkupyörät ja jalkapallokengät kielivät siitä, että ryhmä oli edelleen sisällä.

Tieto ei kuitenkaan ollut helpottava, sillä samalla päävalmentaja huomasi veden virtaavan ulos luolasta. Monsuunisateet tekivät juuri tuloaan Pohjois-Thaimaan leveysasteille, ja Tham Luangin luolan tiedettiin toimivan luonnollisena valuma-altaana vuorta ympäröiville riisipelloille.

Tämä tarkoitti sitä, että yksittäinenkin rankkasade saattoi täyttää kilometrien pituisen luolaverkoston mutaisilla vesimassoilla hetkessä. Khanthawong otti hätääntyneenä yhteyttä viranomaisiin.

Tästä käynnistyi 17 päivää kestänyt dramaattinen tapahtumasarja, jonka lopulta saamia mittasuhteita ja seurauksia kukaan ei osannut vielä sinä kesäkuisena lauantaina aavistaa.

Rukouksia sateen loppumisesta

Pelastusoperaatio käynnistyi heti seuraavana päivänä. Hyvin pian kävi kuitenkin ilmi, että sitä vaikeuttivat huomattavasti veden määrä ja virtaukset, joita voimistuvat sateet kasvattivat luolassa.

Sadepilvet luolan sisälleen kätkevien vuorten yllä tiesivät mahdollisia vaikeuksia pelastustöille.

Luolaan kadonneiden 11–16-vuotiaiden poikien epätoivoisia perheenjäseniä alkoi leiriytyä suuaukon läheisyydessä olevalle pysäköintialueelle. Omaiset rukoilivat sateen taukoamista.

Maanantaina paikalle saapui joukko apuun hälytettyjä Thaimaan laivaston sukeltajia. Luolaan vyörynyt tulvaryöppy pakotti sukeltajat kuitenkin perääntymään ulos ennen kuin he saavuttivat Pattaya Beachiksi kutsutun luolan kammion, johon joukkueen uskottiin mahdollisesti pelastautuneen.

Toimittajat huuhtelivat mutaisia kenkiään luolasta ulos pumpatussa vedessä.

Pelastajien joukkoon liittyi pian ryhmä Yhdysvaltain asevoimien sukeltajia sekä Britanniasta lähtöisin olevia luolasukelluksen asiantuntijoita. Sateet aiheuttivat jatkuvia keskeytyksiä pelastustöihin, mutta paikalle tuotujen vesipumppujen odotettiin laskevan veden pintaa luolassa.

Helpottava käänne yhdeksännen yön jälkeen

Uutinen joukkueen ahdingosta alkoi vähitellen levitä maailmalla. Kun poikien katoamisesta oli kulunut yhdeksän yötä, tuli käänne, joka herätti helpottunutta riemua sekä paikan päällä että muualla.

Brittisukeltajat Richard Stanton ja John Volanthen onnistuivat paikantamaan joukkueen ja apulaisvalmentajan kapealle ulkonemalle, joka sijoittui noin 400 metriä Pattaya Beachista syvemmälle vuoren uumeniin. Kaikki 13 voivat olosuhteisiin nähden hyvin, vaikka pimeässä ja kosteassa luolassa vähäisten eväiden kanssa vietetty aika alkoi jo vaatia veroaan.

Kuvakaappaus videolta, jonka Thaimaan laivaston sukeltajat julkaisivat poikien löydyttyä luolasta.

Omaisten hätää lievensivät pojista luolassa kuvatut videot ja heidän ulos lähettämänsä viestit, mutta joukkueen tilanne oli kaikkea muuta kuin lupaava.

Riemua ei kestänyt kuitenkaan kauaa, sillä kukaan ei oikein tuntunut tietävän, kuinka uimataidottomat pojat saataisiin tuotua takaisin päivänvaloon. Luolaan saatiin kuitenkin toimitettua ruokaa ja lääkkeitä, jotka helpottivat pelastettavien tilannetta.

Medialle esiteltiin myös ruokia, joita pojille toimitettiin luolaan. Niihin sisältyi muun muassa proteiinijuomaa, maapähkinävoita, pretzeleitä sekä energiapatukoita.

Jopa sitä pidettiin mahdollisena, että pojat joutuisivat odottelemaan luolassa kuukausia kestävien monsuunikauden päättymistä. Pelot rankkasateiden voimistumisesta ja poikien psyykkisen tilan heikkenemisestä kuitenkin vesittivät nämä suunnitelmat melko pian, ja esille nousi ajatus joukkueen opettamisesta sukeltamaan laitteiden avulla.

Toivoa ja pelkoa leviävässä leirissä

Toimittajia oli alkanut vähitellen virrata kaikkialta maailmasta Chiang Rain provinssiin ja siellä Burman rajan tuntumassa sijaitsevalle luolalle. Poikien löytyminen hengissä oli lisännyt toiveita, ja käsillä olisi mahdollisesti tunteikas selviytymistarina, jolle vetäisi vertoja vain Chilessä vuonna 2010 toteutettu ja onnellisesti päättynyt 33 kaivosmiehen pelastusoperaatio.

Telttaleirin medialle varatuissa katoksissa oli päivä päivältä tiiviimpi tunnelma.

Päivät kuluivat, ja ilmassa oli jo tovin ollut tuntuma siitä, että pelastajat kamppailivat aikaa vastaan etsiessään sopivia keinoja tehtävään, jollaista oikeastaan kukaan ei aiemmin ollut kohdannut. Samaan aikaan luolan parkkipaikalle syntynyt telttakatosten leiri paisui, kun pelastajien ja toimittajien sekä heitä ruokkineiden vapaaehtoisten määrä kasvoi päivä päivältä.

Luolalle oli tässä vaiheessa saapunut myös suomalainen luolasukeltaja Mikko Paasi, joka ei alussa vielä tiennyt nousevansa yhdeksi operaation sankareista. Thaimaassa asunut ja maata hyvin tunteva mies oli hälytetty alun perin paikalle omistamansa erityisen sukelluslaitteiston johdosta.

Mikko Paasi esitteli sukeltajien alueen edustalla IS:lle sukelluslaitettaan.

Sateiden mutaiseksi pelloksi pehmittämällä alueella tarponut toimittajakunta eli enimmäkseen epätietoisuudessa, sillä viranomaisten tiedotuslinja kiristyi operaation edetessä. Aina kun joku operaatioon osallistuneista sukeltajista poistui heille varatulta eristetyltä alueelta, ympärille kertyi välittömästi kymmenien kameroita ja mikrofoneja kantavien tiedonjanoisten joukko.

Provinssin kuvernöörin tiedotustilaisuuksia odotettiin ilta toisensa jälkeen tuntikausia, mutta usein ne päättyivät pettymykseen, sillä hänellä ei ollut juurikaan mitään uutta kerrottavaa toimittajille. Niukka tiedotuslinja kiihdytti myös operaation ympärillä pyörinyttä huhumyllyä.

Kuvernöörin tiedotustilaisuuksien alku venyi usein tuntikausia luvattua myöhemmäksi. Kaikki odottivat kuumeisesti tietoa varsinaisen operaation käynnistymisestä sekä siitä, miten se lopulta toteutettaisiin.

Ulkopuolelle tihkuneet tiedot herättivät paikalla olleissa vuorotelleen epätoivon ja toivon tunteita. Jokainen taivaalta pudonnut sadekuuro sai ilmeet synkkenemään, sillä niiden tiedettiin pahentavan poikien tilannetta.

Surullisia uutisia

Operaatio vaati ainoan kuolonuhrinsa 6. heinäkuuta. Pelastusreittiä luolassa valmistellut Thaimaan laivaston entinen sukeltaja Saman Kunan, 37, menetti tajuntansa ja menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Samana päivänä luolan ilmassa olevan hapen määrän havaittiin laskeneen, mikä lisäsi huolta entisestään. Loppuviikoksi ennustetut rankkasateet kasvattivat painetta.

Alueella näkyi usein myös buddhalaismunkkeja. Iäkästä munkkia avustettiin, kun hän oli menossa luolan suuaukolle suorittamaan uskonnollista seremoniaa pelastustöiden edistämiseksi.

Luolassa jo lähes kaksi viikkoa kärvistelleiden poikien tila oli heikentynyt, eikä heidän opettamisensa sukeltamaan ollut enää vaihtoehto. Viranomaiset hyväksyivät suunnitelman poikien kuljettamisesta ulos kokeneiden sukeltajien tuomina.

Parkkipaikan telttaleiri oli jo alkanut kiristää viranomaisten hermoja, sillä lisääntyvä väkimäärä ei tahtonut enää mahtua sille osoitetulle alueelle. Paikan päälle alkoi ilmestyä myös tapahtumista kiinnostuneita ”katastrofituristeja”.

Joukko Bangkokista lähtöisin olevia rouvia saapui 7. heinäkuuta Tham Luangin luolalle seuraamaan tapahtumia silkasta mielenkiinnosta. Luolan välittömään läheisyyteen heillä ei kuitenkaan ollut asiaa.

Sirkusmaisia piirteitä tapahtumat saivat viimeistään siinä vaiheessa, kun Tesla-miljardööri Elon Musk porhalsi paikalle Yhdysvalloista tuoden mukanaan lapsen koon mukaisesti mitoitetun sukellusveneen, jonka hänen yhtiönsä insinöörit olivat rakentaneet. Se oli kuitenkin täysin käyttökelvoton operaation kannalta, ja Thaimaan viranomaiset kieltäytyivät miljardöörin avusta.

Heinäkuun 7. päivän iltana ilmassa alkoi näkyä kauan odotettuja merkkejä pelastustöiden käynnistymisestä. Esimerkiksi IS:n toimittaja ja valokuvaaja kohtasivat yöllä alueelta poistuessaan laivaston sukeltajien tulkkina toimineen vapaaehtoistyöntekijän, joka väitti tietävänsä varmasti, että operaatio käynnistyisi vielä samana yönä.

Heinäkuun 8. päivän vastaisena yönä Chiang Rain sairaalan edusta oli jo tyhjennetty autoista. Operaatio käynnistyi seuraavana aamuna, ja ensimmäiset pojat olivat sairaalassa jo illalla.

Naisen mukaan veden pintaa oli saatu laskettua luolassa dramaattisesti pumppujen avulla. Merkkejä oli nähtävissä myös reilun 50 kilometrin päässä sijaitsevan Chiang Rain kaupungin sairaalalla, jonka edusta oli jo tyhjennetty autoista.

”Emme ole varmoja, onko tämä ihme, tiedettä vai jotain muuta”

Vapaaehtoistyöntekijän kertoma tieto osoittautui oikeaksi, vaikkakin operaation käynnistyminen venähti aamun puolelle. Aamun valjetessa viranomaiset käskivät median edustajat sekä muun pelastustöiden kannalta epäolennaisen väen poistumaan luolan parkkipaikan leiristä ja siirtymään läheisen maantien varteen.

Ensimmäiset kaksi poikaa olivat ulkona luolasta vielä samana päivänä, ja helikopterit kiidättivät heidät välittömästi Chiang Rain sairaalaan, jossa joukkueelle oli varattuna oma yksityinen kerros. Operaatio jouduttiin välillä keskeyttämään tuntikausiksi, sillä sukeltajien oli toivuttava ja happipullot oli saatava täytettyä.

Chiang Rain provinssin kuvernööri Narongsak Osotthanakorn riemuitsi lehdistötilaisuudessa operaation päätyttyä onnellisesti. Häntä on kiitelty etenkin Thaimaassa hyvästä työstä.

Helpotuksen tunne levisi ympäri maailmaa, kun tieto viimeistenkin poikien pelastumisesta tuli 10. heinäkuuta. Operaation lopulliseen toteutukseen valittujen sukeltajien joukko, mukanaan Mikko Paasi, oli onnistunut lähes mahdottomassa tehtävässään.

– Emme ole varmoja, onko tämä ihme, tiedettä vai jotain muuta, Thaimaan laivaston sukeltajien Facebook-tilillä julkaistu viesti kuului.

Myöhemmin kävi ilmi, että operaation onnistuminen ei ollut ollut lainkaan varmaa. Riskejä liittyi jo siihen, että pojat huumattiin nukutusaineena käytettävällä ketamiinilla, koska luolasta poistuessa mahdollisesti syntynyt paniikki olisi ollut vaaraksi sekä pelastettaville että pelastajille.

Kun viimeinenkin joukkueen jäsen oli ulkona, pääsivät operaatiossa avustaneet vapaaehtoiset juhlimaan.

– En ollut koskaan määrännyt lääkkeitä luolan perällä, aliravituille ja kuihtuneille thaimaalaisille lapsille. Se oli minulle karmivin hetki, annostuksesta vastannut australialainen anestesialääkäri ja luolasukeltaja Richard Harris on kertonut myöhemmin.

Vaaraan joutuivat myös Paasi sekä muutama muu operaation loppuvaiheessa luolaan jäänyt sukeltaja, kun luolaston vesipumput pettivät ja vedenpinta alkoi nousta sisällä hälyttävällä tahdilla. He onnistuivat kuitenkin pääsemään ulos vahingoittumatta.

Kymmenientuhansien eurojen korvaukset Netflix-sopimuksesta

Maailmalla hämmästeltiin heti tuoreeltaan myös sitä, kuinka hienon kansainvälisen yhteistyöponnistuksen 12 thaimaalaispojan ja heidän valmentajansa ahdinko oli saanut aikaan muutoin niin eripuraisessa maailmassa. Sukeltajia on sittemmin palkittu ansiomerkeillä ja muilla kunnianosoituksilla sekä Thaimaassa että kotimaissaan.

Ensimmäiset päivät kuluivat pojilta sairaalassa eristyksessä. Omaisetkin pääsivät näkemään heitä aluksi vain lasin läpi.

Mutta mitä kuuluu Villisiat-joukkueelle nyt, kun dramaattisista tapahtumista on kulunut vuosi?

Sairaalassa toipuminen otti aikansa, mutta sittemmin poikia on kiidätetty paikkoihin, joihin pääsemisestä he tuskin osasivat edes haaveilla ennen koettelemustaan. He ovat päässeet muun muassa pelaamaan ystävyysottelun Argentiinan Buenos Airesissa järjestetyissä nuorten olympialaisissa sekä vierailemaan yhdysvaltalaisen tv-tähden Ellen DeGeneresin ohjelmassa.

Osasta joukkueen jäsenistä on tullut puolijulkkiksia, jotka ovat keränneet isot määrät seuraajia sosiaalisessa mediassa.

Villisiat-joukkue poseerasi kuvaajille apulaisvalmentajansa Ekapol Chantawongin (ylhäällä keskellä) kanssa Bangkokissa huhtikuussa järjestetyssä tilaisuudessa. Samassa yhteydessä kerrottiin Netflixin tulevasta elokuvasta, joka kertoo viime kesän dramaattisesta pelastusoperaatiosta.

Suoratoistopalvelu Netflix työstää operaatiosta parhaillaan elokuvaa, ja Thaimaan kulttuuriministeriön mukaan kunkin pojan perheelle on luvassa siihen liittyen reilun 80 000 euron korvaus. Syksyllä ilmestyväksi odotetaan myös jo kuvattua elokuvaa, jonka on ohjannut irlantilais-thaimaalainen Tom Waller.

Poikien ja valmentajan intressejä valvoo Thaimaan hallituksen perustama yhtiö, ja heidän haastattelemistaan säädellään tarkasti.

Elämä muuttui, mutta arki jatkuu

Moni joukkueen jäsenistä on lähtöisin niukoista oloista, ja osa kuuluu Thaimaan ja Burman rajaseuduilla eläviin vähemmistöheimoihin. Valmentaja Chanthawongilla ja kolmella pelaajalla ei ollut luolaan mennessä edes Thaimaan kansalaisuutta, mutta se myönnettiin heille muutaman kuukauden kuluttua pelastumisesta.

Australialaiset luolasukeltajat Richard Harris ja Craig Challen tapasivat Villisikojen pelaajia luolalla huhtikuussa. Anestesialääkärin koulutuksen saanut Harris vastasi pojille annetun nukutusaineen annostuksesta.

Operaation vielä ollessa käynnissä valmentaja lähetti poikien omaisille viestin, jossa hän pyysi anteeksi joukkueen luolaan viemistä. Omaiset eivät kuitenkaan ole kantaneet kaunaa valmentajalle, joka tuki ansiokkaasti poikien selviytymistä luolassa muun muassa meditoimalla heidän kanssaan.

Myös Thaimaan viranomaiset ovat katsoneet, että Chanthawong ei syyllistynyt laiminlyönteihin, joista hänelle koituisi oikeudellisia seurauksia.

Apulaisvalmentaja Ekapol Chantawong on entinen munkki. Hän auttoi poikia selviytymään luolassa muun muassa meditoimalla heidän kanssaan.

Maineesta ja hienoista matkakokemuksista huolimatta Villisikojen arki jatkuu entisellään koulunkäynnin ja jalkapalloilun parissa.

– Lapset ovat edelleen samanlaisia, vaikka heidän elämänsä on muuttunut täysin. Kukaan ei ylpeile saamallaan maineella. Olemme kuin veljiä, Villisikojen yhtenä valmentajana toimiva Pichai Apichai kertoi hiljattain australialaiselle SBS:lle.

Luolasta tuli vetonaula, vaikka sen sisälle ei edes pääse

Viime joulukuussa pelastetut ja osa pelastajista kohtasivat toisensa jälleen Tham Luangin luolalla järjestetyssä seremoniassa. Paikalla oli myös seudulla asuva brittisukeltaja Vern Unsworth, joka oli tutkinut luolaa jo ennen tapahtumia ja jonka asiantuntemus oli ratkaisevassa asemassa operaatiossa.

Puistonvartijat vahtivat Tham Luangin luolan suuaukkoa huhtikuun lopulla. Sisälle ei ole yleisöllä toistaiseksi asiaa.

– Tämä on minulle edelleen aika tunteellista. Jotkut ajattelevat, että kaikkien 13:n ulos saaminen oli ihme. Luulen, että ulkomaailma odotti huonoa tulosta. Mutta me emme koskaan luovuttaneet. Se, mitä sukeltajat tekivät, oli osoitus uskomattomasta kestävyydestä, Unsworth sanoi tuolloin BBC:lle.

Myös elämä Tham Luangin luolan ympäristössä on muuttunut, sillä sen kerrotaan houkuttelevan nykyään satoja, pääosin thaimaalaisia kävijöitä päivässä. Operaatiossa menehtyneen sukeltaja Kunanin muistoa kunnioittaa nyt paikalle pystytetty kolmemetrinen pronssinen näköispatsas.

T-paitojen ja muiden matkamuistojen kauppa käy luolan edustalla.

Luolalle on perustettu operaatiota esittelevä museo, ja sen pihalla myydään jo Tham Luang -tekstillä varustettuja matkamuistopaitoja. Lisätulot tulevat tarpeeseen Pohjois-Thaimaan maaseudulla, jossa moni kärsii niukkuudesta.

Itse luola pysyy toistaiseksi suljettuna turvallisuussyistä, mutta sen avaamista turisteille suunnitellaan. Luolaan pääsyn uskotaan nostavan kävijöiden määrää radikaalisti ja toivotaan lisäävän samalla myös turistien määrää muualla Chiang Rain ympäristössä.

Operaatiossa menehtyneen sukeltajan Saman Kunanin pronssipatsas muistuttaa nyt luolalla vierailevia hänen sankarillisuudestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?