Näin Los Angelesin suomalaiset viettävät juhannusta – huippustylisti kertoo, mitä hän kaipaa Suomen kesästä

Juhannus on Yhdysvalloissa on tavallinen viikonloppu, mutta Kalifornian suomalaiset ovat muokanneet siitä omannäköisensä yhdistelemällä amerikkalaisia ja suomalaisia perinteitä.

Aviopari Joel ja Tiina Castillo ottivat varaslähdön Juhannuksen viettoonsa Dockweiler Beachilla Los Angelesissa.

22.6.2019 7:03

Los Angelesin suomalaisilla on oma ”haali” eli kokoontumispaikka. Suomi-Kerho on perustettu vuonna 1956, mutta se toimi pitkään vuokratiloissa.

– Perustajajäsenet olivat nuoria suomalaisia, jotka halusivat puhua äidinkieltä keskenään. Vaihtoehtoja olivat tuolloin lähinnä kirkko ja englanninkielen kurssit. He harrastivat urheilua, tanssia, teatteria ja kaikenlaisia juhlia, kerhon nykyinen presidentti Liisa Linnala, 60, kertoo.

Liisa Linnala johtaa Suomi-Kerhoa.

Vuonna 1974 suomalaiset ostivat North Hollywoodista oman kiinteistön ja remontoivat sen. Suomi-Kerho on toiminut talossa siitä lähtien.

– Los Angelesin Olympialaisissa 1984 paikalliset suomalaiset olivat kannustamassa kotimaasta tulleita urheilijoita. Soutajat pitivät veneitään kerhotalolla. Kahden viikon ajan Suomi-Kerholla kuhisi. Suomalaiset kuljettivat johtohenkilöitä paikasta toiseen. Linnala muistelee.

Vuonna 1974 suomalaiset ostivat North Hollywoodista oman kiinteistön ja remontoivat siihen Suomi-kerhon.

Hieman ränsistyneestä alueesta on sittemmin kehittynyt nuorten ammattilaisten suosima ja muodikas NoHo:n kaupunginosa. Suomalaisnaisten perinteinen juhannussauna oli jo keskiviikkona. Lauantaina Liisa emännöi Suomi-Kerhon perinteisiä juhannusjuhlia, jossa nautitaan perinneruokia ja lauletaan yhteislaulua. Juhla vetää tavallisesti 30 – 70 vierasta.

Aviopari Joel ja Tiina Castillo ottivat varaslähdön Juhannuksen viettoonsa Dockweiler Beachilla. Ranta on suomalaisten suosiossa, sillä se yksi harvoja Etelä-Kaliforniassa, joilla saa tehdä avotulen. Pariskunta tapasi pari vuotta sitten netissä. Tiina asui silloin kotikaupungissaan Sulkavalla. Seurusteltuaan puoli vuotta Skypen välityksellä, Tiina matkusti treffeille Joelin kotikaupunkiin, Los Angelesiin.

– Tapasimme ensi kertaa lentokentällä. Joel sanoi, että tervetuloa kotiin. Kaikki meni tosi hyvin. Tuo on kyllä ihan elämäni mies, Sulkavalta kotoisin oleva Tiina myhäilee tyytyväisenä.

Dockweiler Beachilla saa pitää tulta.

Pari avioitui viime vuonna. Heillä on tänä viikonloppuna syytäkin juhlia. Joel, 46, viettää syntymäpäiväänsä ja Tiina, 52, sai juuri vihreän kortin, eli pysyvän työ- ja oleskeluluvan Yhdysvaltoihin.

Nainen on ammatiltaan kokki ja lähihoitaja ja mies lentokapteeni. Kummallakin on lapsia aikaisemmista suhteista. Venezuelalaista sukua olevalle Joelille musiikki on kaikki kaikessa. Hän soittaa pianoa, bassoa, lyömäsoittimia, kitaraa ja laulaa. Mies on esiintynyt Carlos Santana- ja Earth Wind and Fire -bändeissä. Lauantaina mies soittaa Suomi-Kerholla kitaraa.

– Suomalainen musiikki on kuin suomalaiset ihmiset. Te olette rehellisiä ja sanotte asiat suoraan. Pidän siitä. Olen harjoitellut katsomalla Dannyn ja Tapani Kansan videoita. Uskon olevani valmis, Joel tuumaa.

Santa Monicassa asuva Anders Innovationsin toimitusjohtaja Tomi Alapaattikoski, 38, viettää juhannusta Kanadan Vancoverissa. Miehellä on siellä toimisto, jossa työskentelee suomalaisia.

– Suomalaiset viihtyvät siellä pitempään. Olen itsekin hypännyt siellä tiuhaan pari vuotta, joten kaupunki on tullut tutuksi, Alapaattikoski kuvailee.

Perjantaina ohjelmassa oli jääkiekkoliiga NHL:n draftin seuraaminen Rogers stadionilla jännäten, miten suomalaiselle laitahyökkääjä Kaapo Kakolle käy. Juhannuspäivänä porukka suuntaa Skandinavian festareille, jossa on tapahtumia eukonkannosta alkaen.

Toiset juhlivat työn merkeissä. Esa Ylä-Soininmäki, 57, on pyörittänyt Gardenassa Monte Allen –nimistä huonekalutehdastaan 32 vuotta. Mies viettää Jussia yksin, sillä Anne-vaimo on Suomessa.

– Täällä bisnes hidastuu heinäkuun ensimmäisellä viikolla kansallispäivän takia. Täytyy puskea tämä ja ensi viikko vähän enemmän töitä, koska menen ensi kuussa Suomeen, Esa perustelee.

Suomalaismies on tehnyt huonekaluja mittatilaustyönä tähdille, kuten Dustin Hoffman ja Arnold Schwarzenegger. Viime aikoina töitä on teettänyt Oraclen perustajäsen, miljardööri Larry Ellison.

– Hän on ostanut Malibusta parikymmentä kiinteistöä ja tehnyt niistä hotelleja, ravintoloita ja loma-asuntoja. Me kalustamme niitä, Esa paljastaa.

Riku Campo poikkeaa Suomessa elokuussa.

Myös meikkitaiteilija Riku Campo juhlii työn merkeissä. Hän on asunut Yhdysvalloissa 16 vuotta ja jakaa aikansa New Yorkin ja Kalifornian välillä.

– Kaipaan Suomen kesästä pitkiä, valoisia öitä. Elokuun lopulla tulen Helsinkiin, ja minut voi bongata erään tavaratalon kosmetiikkaosastolta meikkaamassa syksyn lookeja, Campo vinkkaa.

Mutta tämä viikonvaihde on pitkälti bisnestä.

– Suunnittelen Elle-lehden kuvausta ranskalaisen tiimin kanssa ja pakkaan matkalaukkua kuvausmatkoja varten, Campo kertoo muotikuvausten keskellä.

Hän on saanut valmiiksi toisen meikkikirjansa, jonka Harper Collins julkaisee syksyllä. Vähäsen toki Rikukin hengähtää.

– Menen juhannusillalliselle italialaiseen ravintolaan Santa Monicassa ystävieni kanssa, meikkitaiteilija sunnittelee.

Ismo Leikola naurattaa amerikkalaisia myös juhannuksena.

Viime vuosina amerikkalaisia naurattanut koomikko Ismo Leikola asuu LA:ssa. Hän on kiertueella ja keikkailee parhaillaan Raleighissa, North Carolinassa. High tech –teknologiasta tunnettuun kaupunkiin on muuttanut viime aikoina jonkin verran suomalaisia.

Henric ja Hanna-Kaisa Nieminen viettävät Juhannusta Malibussa. Pariskunta ajoi taannoin Harrikoillaan 4500 kilometrin matkan Chicagosta Los Angelesiin 66-tietä pitkin.

Hollywoodissa työskentelevä tv-yhtiön brändijohtaja Hanna-Kaisa Nieminen, 40, löysi tulevan elämänkumppaninsa Henricin kummankin kotikaupungista, Lahdesta. Pari viettää tänä viikonloppuna Juhannuksen lisäksi kymmenvuotishääpäiväänsä.

– Kun meillä ei ole kesämökkiä, olemme vuokranneet Malibusta matkailuauton. Vietämme viikonloppua Tyynen valtameren rannalla, patikoimme ja teemme tulen rannalle. Ja Suomen lippu pidetään korkealla, Hanna-Kaisa tunnelmoi.

Eli Juhannus on siellä, missä sydän on, tuntuvat Kalifornian suomalaiset ajattelevan.

Kalifornian suomalaisia: Ava Anttila (vasemmalla), Pirkko Satola-Weeres ja Marita Tabermann

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?