Taisteilijanimi ”Hmuryi” yhdistettiin MH17:n alasampumiseen ääninauhan perusteella jo vuosia sitten – tällaisesta miehestä on kyse - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taisteilijanimi ”Hmuryi” yhdistettiin MH17:n alasampumiseen ääninauhan perusteella jo vuosia sitten – tällaisesta miehestä on kyse

Julkaistu: 20.6.2019 21:08

Bellingcat ja Novaja Gazeta nimesivät jo kaksi vuotta sitten entisen venäläisupseerin henkilöksi, joka liikutteli malesialaiskoneen alas ampunutta BUK-lavettia kesällä 2014. Kansainvälinen rikostutkintaryhmä vahvisti keskiviikkona miehen henkilöllisyyden.

Kuvasta tuijottaa perin venäläisen näköinen everstin arvoinen upseeri juhlaunivormussaan, kunniamerkkirivistö rinnassaan.

Toisissa kuvissa sama mies hieman kapeakasvoisempana poseeraa tunnettujen venäläisnäyttelijöiden kanssa Itä-Ukrainassa, tällä kertaa erilaisessa venäläisunivormussa, ja häntä tituleerataan kenraalimajuriksi.

Lisäksi Venäjän sosiaalisesta mediasta löytyy kuvia hänen kodistaan Ukrainaan rajautuvalla Rostovin alueella, yhdessä kuvassa mies istuu turvakaarilla varustetun kanadalaisvalmisteisen luksusmönkijän ratissa.

Mies on Sergei Dubinski, entinen venäläisten erikoisjoukkojen komentaja, josta on käytetty myös nimeä Sergei Petrovski. Hänen uskotaan olevan Hmuryi-taistelijanimellä (suom. synkkä) tunnettu sotilas, joka johti Itä-Ukrainan separatistijoukkoja sisällissodassa vuonna 2014.

Hän on myös henkilö, jota epäillään yhdeksi vastuulliseksi Malaysia Airlinesin lennon MH17 alasampumisessa Itä-Ukrainan yllä 17. heinäkuuta 2014. Järkyttävässä veriteossa kuoli yhteensä 298 ihmistä.

Kansainvälinen rikostutkintaryhmä JIT kertoi keskiviikkona epäilevänsä näitä neljää miestä MH17-lennon pudottamisesta ja 298 ihmisen murhasta.

Epäily Dubinskia kohtaan nousi alun perin esille jo pari vuotta sitten, kun miehestä kirjoitettiin Bellingcat-kansalaisjournalistisivuston tutkimuksissa sekä venäläisen Novaja Gazeta -oppositiolehden selvityksissä.

Hollannin johtama kansainvälinen rikostutkinta JIT kertoi tuolloin olevansa tietoinen raporteista, mutta ei ottanut kantaa epäiltyihin henkilöihin. Eilen keskiviikkona JIT julkaisi neljän henkilön nimet, joita epäillään matkustajakoneen pudottamisesta. Dubinski oli yksi niistä, jotka saavat syytteet koneen alasampumisesta ja 298 murhasta.

Hollantilaistutkijat totesivat jo väliraportissaan, että on selvää, että Malaysia Airlinesin Boeing 777-200 ammuttiin alas venäläisellä BUK-ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä, joka oli tuotu laukaisupaikalle Itä-Ukrainaan Venäjältä. Tutkijoiden mukaan järjestelmä kuljetettiin heti ampumisen jälkeen takaisin rajan yli. Tutkijat sanovat selvittäneensä asian aukottomasti satelliittikuvien, todistajanlausuntojen ja netistä löytyneiden kuvien avulla.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt tutkijoiden väitteet.

– Jälleen kerran on Venäjää kohtaan esitetty täysin perusteettomia syytöksiä tarkoituksena ainoastaan horjuttaa Venäjän mainetta kansainvälisen yhteisön silmissä, todettiin Venäjän ulkoministeriön nettisivuilla julkaistussa lausumassa keskiviikkona.

Matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainan yllä. Hollantilaistutkijoiden mukaan kapinalliset saattoivat luulla konetta sotilaskoneeksi, minkä takia ampuivat sen alas. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin oikeuden tehtävänä päättää, mitä epäillyt tiesivät, halusivat tehdä ja lopulta tekivät 17. heinäkuuta 2014.

Todisteena Dubinskia vastaan ovat muun muassa puhelut, jotka Ukrainan tiedustelupalvelu sieppasi MH17:n alasampumisen aikaan. Puheluissa keskustellaan ohjusten liikuttelusta Ukrainassa. Bellingcatin ja Novaja Gazetan jo pari vuotta sitten haltuunsa saamien puheluiden aitoutta ei ole epäilty, ja ne on sisällytetty Hollannin tutkijaryhmän julkaisemaan materiaaliin.

Puheluissa esiintyneen Hmuryi-taistelijanimeä käyttävän miehen henkilöllisyydestä esitetiin erilaisia arvioita, mutta Bellingcatin sosiaalisesta mediasta löytämien tietojen ja ääninäytteiden mukaan pitävimmät todisteet osoittivat Dubinskiin. Tämä oli tapahtuma-aikaan ja sen jälkeen todistetusti Itä-Ukrainassa.

Dubinski on Bellingcatin mukaan 54-vuotias Afganistanin sodan veteraani, joka asui ennen sisällissotaa Ukrainan Donetskissa. Hänen uskotaan liittyneen Donetskin vallanneisiin separatisteihin toukokuussa 2014 yhdessä entisen Venäjän sotilastiedustelun GRU:n upseerin Igor Girkinin, alias Strelkovin (suom. ampuja), kanssa. Dubinskin uskotaan myös esiintyneen mustaan huppuun naamioituna ja Petrovski-nimellä venäläissivustolla, jossa hän kertoi syntyneensä Ukrainassa, mutta taistelleensa 30 vuotta Neuvostoliiton ja Venäjän armeijoissa.

Dubinski-Petrovskin oikean henkilöllisyyden kerrotaan paljastuneen Girkinin hakkeroiduista sähköposteista, minkä jälkeen hänen liikkeistään on voitu rakentaa kuvaa sosiaalisen median perusteella.

Dubinskin asemapaikka oli Rostovin alueelle Stepnovyn kylään sijoitettu 22. spetznaz-prikaati, mikä merkitsee, että hän on erikoistehtäviin koulutetun erittäin kokeneen eliittijoukon komentajaporrasta. Hänen kerrotaan eronneen Venäjän armeijasta keväällä 2014 ennen liittymistään Itä-Ukrainan separatistijoukkoihin.

Epäilyjen mukaan Dubinski toimi MH17:n lennon alasampumisen aikaan separatistien perustaman Donetskin kansantasavallan sotilastiedustelun päällikkönä ja suoraan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n alaisuudessa. Venäläinen oppositiolehti Novaja Gazeta löysi pari vuotta sitten Ukrainasta hänen Afganistanin sodan aikaisen aseveljensä Sergei Tiunovin, joka puolestaan toimi tuolloin Ukrainan keskushallinnon puolella Zaporizhjan alueen itsepuolustusvoimien johtajana.

Tiunov kertoi tavanneensa entisen aseveljensä useita kertoja syksyllä 2014, sillä he järjestelivät yhdessä separatistien vangitsemien ukrainalaisten sotilaiden vapauttamisia. Yhdessä tapaamisessa Tiunov kertoi menettäneensä malttinsa ja tiuskaisseensa Dubinskille:

– Mutta tehän ammuitte siviilikoneen alas kuin konnat!

Tiunov kertoi Dubinskin menneen vakavaksi ja tokaisseen:

– Et kai kuvittele että se olin minä itse. Sen tekivät ne ääliöt Moskovasta, Tiunov muisteli Dubinskin sanoneen ja osoittaneen sormellaan ylöspäin.

Tiunovin mukaan asia oli ollut hyvin epämiellyttävä Dubinskille ja keskustelu päättyi lyhyeen.

Tiunov kuitenkin kieltäytyi syyllistämästä entistä aseveljeään, jota hän sanoi pitävänsä tunnollisena sotilaan. Hän uskoi Dubinskinkin vain totelleen ylempiensä käskyjä arvaamatta että se voisi johtaa siviilikoneen alasampumiseen.

– Hän on avaintodistaja, ei murhaaja, Tiunov lausui.

Myöhemmin Dubinski oli samasta asiasta puhuttaessa toistanut Venäjän kantaa, että koneen ampui alas ukrainalainen hävittäjä. Tämä on kansainvälisen tutkijaryhmän selvityksissä todettu paikkansa pitämättömäksi.

Novaja Gazetan toimittajalle Pavel Kanyginille Dubinski ei suostunut puhumaan, mutta toimittaja sai haltuunsa tämän ääninäytteen. Novaja Gazetan mukaan sitä verrattiin ruotsalaisessa laboratoriossa Hmuryin ääninäytteeseen, ja ne täsmäsivät.

– Se henkilö, joka SBU:n (Ukrainan tiedustelupalvelu) esittämässä nauhassa kutsutaan Hmuryiksi, muistuttaa paljon ääneltään Dubinskia. Voin olettaa, että se on nimenomaan hän, Tiunov sanoi.

Tähänkin asiaan Venäjän kanta on erilainen. Sen mukaan keskustelu on lavastettu ja väärennetty.

Turmakoneen osia Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

Dubinski ei ole kommentoinut häntä vastaan nostettavia syytteitä. Hänen kanssaan syytettynä oleva Igor Girkin kiisti Interfaxille, että kapinalliset olisivat ampuneet matkustajakoneen alas.

– Voin vain sanoa, että kapinalliset eivät ampuneet alas Boeingia.

Hollantilaissyyttäjän mukaan miehen uskotaan oleskelevan tällä hetkellä Itä-Ukrainassa.

Koska Ukrainan perustuslain mukaan maa ei voi luovuttaa rikoksesta epäiltyjä kansalaisiaan, Ukrainan viranomaisille on lähetetty pyyntö tiedottaa syytteistä miehelle ja kuulustella häntä. Miehen toivotaan osallistuvan ensi vuoden maaliskuussa alkavaan oikeudenkäyntiin, mutta tätä ei pidetä todennäköisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?