Iran sanoo vakoilulennokin pudottamisen olevan viesti Yhdysvalloille: ”Näin Iranin valtio käsittelee vihollisiaan”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Iranin ja Yhdysvaltojen jännitteet kiristyivät viime viikolla, kun kahteen öljytankkeriin hyökättiin Omaninlahdella.
Iran väitti torstaina pudottaneensa amerikkalaisen vakoilulennokin lähellä Hormuzinsalmea. Iranin mukaan lennokki oli loukannut maan ilmatilaa, minkä takia se pudotettiin.

Iranin vallankumouskaartin johtaja, kenraalimajuri Hossein Salami sanoi iranilaiselle Tasnim-uutistoimistolle lennokin pudottamisen olevan varoittava viesti Yhdysvalloille siitä, että Iran pystyy vastaamaan mihin tahansa ”vieraaseen vihamielisyyteen,” CNN uutisoi.

– Amerikkalaisen lennokin pudottaminen on avoin, selkeä ja jyrkkä viesti: Iranin rajojen puolustajat päättäväisesti vastaavat mihin tahansa vieraaseen vihamielisyyteen, Salami sanoi lausunnossaan.

– Näin Iranin valtio käsittelee vihollisiaan.

Salamin mukaan Iran oli ”valmis ja valmistautunut” sotaan.

Reutersin haastatteleman amerikkalaisen viranomaislähteen mukaan lennokki olisi ollut kansainvälisessä ilmatilassa, kun se ammuttiin alas. Lähteen mukaan kyse olisi ollut Yhdysvaltain laivaston MQ-4C Triton -lennokista. Iranin valtiollisen tv-kanavan Press TV:n mukaan kyse olisi ollut amerikkalaisesta RQ-4 Global Hawk -lennokista.

Pentagon vahvisti myöhemmin, että Yhdysvaltain lennokki oli pudotettu. Viranomaiset kuitenkin toistivat, että lennokki oli ollut kansainvälisessä ilmatilassa.


Iranin mukaan lennokin transponderi ei ollut päällä, valtiollinen tv-kanava IRIB uutisoi.

Iranin ja Yhdysvaltojen jännitteet kiristyivät viime viikolla, kun kahteen öljytankkeriin hyökättiin Omaninlahdella. Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania. Iran on puolestaan kiistänyt osallisuutensa.