Raportti paljastaa Khashoggin viimeiset hetket – kylmäävä keskustelu konsulaatissa: ”Jos otamme muovipussit ja leikkaamme sen paloihin”

rac

Julkaistu:

Jamal Khashoggi murhattiin 2. lokakuuta 2018. YK:n erikoisedustajan raportti on ensimmäinen riippumattoman tahon suorittaman tutkinnan tulos. Erikoisedustaja vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.
YK:n erikoisedustajan Agnes Callamardin raportissa koskien sauditoimittaja Jamal Khashoggi murhaa selvitetään yksityiskohtaisesti, kuinka toimittajan murhaa suunniteltiin ja, miten se lopulta toteutettiin. Kyse on ensimmäisestä riippumattomasta tutkinnasta, joka pohjautuu turkkilaisviranomaisten keräämiin tietoihin kuten esimerkiksi ääninauhoihin sekä asiantuntijoiden ja todistajien haastatteluihin.

Raportissa todetaan, että Khashoggi vieraili ensimmäisen kerran Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa Turkissa syyskuun lopussa. Pian vierailun jälkeen konsulaatista otettiin yhteyttä Saudi-Arabiaan.

– Olimme kaikki shokissa. Me vain puhuimme. Sanoin, miten voit? Se ei ole mitenkään virallista, mutta on tiedossa, että hän on yksi niistä, joita etsitään. Emme kuitenkaan saaneet mitään viestiä koskien sitä, oliko hänen kanssaan ongelmia vai ei, konsulaatin turvallisuusvirkailija sanoi puhelimessa eräällä ääninauhalla.

Toimittajan surmaa suunniteltiin

Callamardin mukaan Khashoggin toiseen vierailuun 2. lokakuuta alettiin varautua huolella. Turkkiin lensi 1. ja 2. lokakuuta yhteensä 15 saudia, joista osa työskenteli kruununprinssi Mohammed bin Salmianin toimistossa ja osalla oli sotilas- ja/tai tiedustelupalvelutaustaa. Yksi matkustajista oli Saudi-Arabian sisäministeriölle työskennellyt oikeuslääketieteellinen lääkäri.

Turkkilaisviranomaisten tekemien kuulustelujen mukaan konsulaatin ei-saudityöntekijöille sanottiin, ettei heidän tarvitsisi tulla 2. lokakuuta töihin. Jos he tulisivat, he voisivat lähteä kotiin jo kello 12 aikaan. Samoin ohjeistettiin myös pääkonsulin työntekijöitä.

Khashoggi soitti 2. lokakuuta aamulla konsulaattiin ja ilmoitti tulevansa sinne. Hänelle ilmoitettiin, että konsulaatista soitettaisiin hänelle takaisin. 40 minuuttia myöhemmin toimittajalle ilmoitettiin, että tämä voisi tulla kello 13.00.


Kello 13.02 konsulaatissa tallentui keskustelu Saudi-Arabiasta lentäneen lääkärin ja toisen saudin välillä. Nauhalla mies kysyy lääkäriltä, ”onko mahdollista laittaa torso laukkuun,” mihin lääkäri sanoi, että se olisi liian painava. Hän kuitenkin toivoi, että ”se olisi helppoa. Nivelet irrotetaan. Se ei ole ongelma. Vartalo on painava. Ensimmäisen kerran leikkaan maassa. Jos otamme muovipussit ja leikkaamme sen paloihin, se on valmista. Me käärimme niistä jokaisen.” Miehet eivät mainitse keskustelussaan ketään nimeltä.

Kello 13.13 miehille ilmoitettiin, että Khashoggi oli saapunut konsulaattiin. Turkkilaisviranomaisten mukaan toimittaja surmattiin todennäköisesti 10 minuutissa sen jälkeen, kun oli saapunut konsulaattiin. YK:n erikoisedustajan mukaan arvio perustuu siihen, että 10 minuutin jälkeen Khashoggin ääntä ei enää kuulu ääninauhoilla.

Khashoggia vaadittiin palaamaan Saudi-Arabiaan

Khashoggille ilmoitettiin konsulaatissa, että tämän oli lähdettävä Saudi-Arabiaan. YK:n erikoisedustaja ei saanut ottaa muistiinpanoja kuunnellessaan ääninauhaa tilanteesta, mutta kirjoitti muistista mahdollisimman tarkkaan kuulemansa keskustelun.

– Meidän on vietävä sinut takaisin. On olemassa Interpolin määräys. Interpol pyytää, että sinut lähetetään takaisin. Me tulimme hakemaan sinua.

Khashoggi vastasi, ettei mitään Interpol-määräystä ollut olemassa ja hänellä oli ihmisiä odottamassa häntä konsulaatin ulkopuolella. Myöhemmin hän sanoi, että hänen kihlattunsa odotti häntä.


Khashoggia käskettiin lähettämään viesti pojalleen, mihin toimittaja ei suostunut.

– Mille pojalle? Mitä minä sanoisin? Nähdään pian? En voi puhua sieppauksesta, Khashoggin kuullaan nauhalla sanovan.

Toimittajaa käsketään ”lopettamaan lyhyeen” ja ottamaan takki pois päältä.

– Miten tämä saattoi tapahtua suurlähetystössä?

– En kirjoita yhtään mitään.

– Kirjoita se, herra Jamal. Kiirehdi. Auta meitä, jotta me voimme auttaa sinua, koska loppujen lopuksi me viemme sinut takaisin Saudi-Arabiaan ja, jos et auta meitä, tiedät mitä lopuksi tapahtuu; anna tämän tilanteen ratketa hyvin.


Kello 13.33 Khashoggi huomasi pyyhkeen.

– Aiotteko antaa minulle huumeita?

– Aiomme nukuttaa sinut, toimittajalle vastattiin.

Tämän jälkeen ääninauhalla kuuluu kamppailun ääniä. Turkkilaisviranomaisten mukaan Khashoggi sai todennäköisesti rauhoittavaa, minkä jälkeen hänet surmattiin tukehduttamalla muovipussin avulla.

– Paina tästä. Älä siirrä kättäsi. Paina sitä, ääninauhalla kuuluu.


Kruununprinssin yhteyksistä murhaan ”uskottavia todisteita”

Erikoisedustaja Callamardin mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin osallisuutta Khashoggin murhaan pitäisi tutkia lisää.

– On olemassa uskottavia todisteita, jotka vaativat lisätutkimuksia korkean tason saudiviranomaisten, mukaan lukien kruununprinssin, vastuusta, Callamard lausui.

– Tämä ihmisoikeustutkimus on osoittanut, että on olemassa riittäviä todisteita koskien kruununprinssin osallisuutta, että lisätutkimuksia tarvitaan.


Erikoisedustaja ehdotti lisäpakotteita kruununprinssille, ellei varmistu, ettei hänellä ollut mitään osuutta Khashoggin murhaan.

Callamard myös kritisoi Saudi-Arabiassa käynnissä olevaa oikeudenkäyntiä Khashoggin murhaan liittyen. Saudi-Arabia on asettanut syytteeseen 11 henkilöä surmaan liittyen. Viidelle syytetylle vaaditaan kuolemantuomiota. Syytettyjen henkilöllisyyksiä eikä heidän syytteitään ole kerrottu julkisuuteen. Oikeudenkäynti käydään suljettujen ovien takana.

Callamardin mukaan on olemassa riski, että oikeudenkäynnissä annetaan vääriä tuomioita ja se tulisi keskeyttää.