Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa kansalaisten kysymyksiin – IS seuraa presidentin kyselytuntia

Julkaistu: , Päivitetty:

Vladimir Putin pitää perinteisen kyselytilaisuutensa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää torstaina perinteisen kyselytilaisuutensa, missä hän vastaa kansalaisten kysymyksiin ja valituksiin.

Tilaisuus lähetetään suorana lähetyksenä.

Kysymykset ovat ennalta valittuja, mutta voivat käsitellä lähes mitä tahansa asiaa. Usein presidentiltä on kysytty mm. ulkopolitiikkaa, mutta myös Venäjän sisäiset asiat ovat aina tapetilla.

Ilta-Sanomat seuraa nelituntista tapahtumaa.

Päätapahtumat

"Lentolippujen hinnat ovat kalliita"

Suora lähetys päättyy.

Putin kiittää lähetyksen juontajia ja seuraajia. Yli neljän tunnin kyselymaraton on tullut tiensä päähän.

Kiitos myös IS:n liveseurannan lukijoille.

Putin liikuttuu. Häneltä kysytään, tunteeko hän koskaan häpeää. Presidentti haluaa nostaa esiin tilantten 2000-luvun alussa.

"Minun ei ole helppo puhua tästä. Totta kai olen tuntenut häpeää, niin kuin jokainen ihminen. Olen kertonut ennenkin tilanteesta, joka tapahtui 2000-luvun alussa. Kiersin paljon maatamme, joka oli erittäin vaikeassa tilanteessa.

Oli syysyö jollain pienellä paikkakunnalla, oli pimeää ja likaista. Kävelin kohti autoa. Yhtäkkiä eteeni ilmestyi iäkkäämpi nainen. Hän sanoi minulle jotain, vajosi yhtäkkiä polvilleen ja antoi minulle paperilapun. Lupasin ehdottomasti lukea sen. Otin lapun, annoin sen avustajilleni ja he hävittivät sen.

En unohda sitä ikinä. Häpeän sitä vieläkin. Olen lukenut kymmeniä sellaisia viestejä ja minulla on aavistus, mitä asia on voinut koskea. Ehkä hän pyysi apua vankilassa istuvalle pojalleen, en tiedä. Mutta pointti on, että lappu hävitettiin. Olen pyrkinyt lukemaan kaikki avunpyynnöt, jotka minulle tulee."

Kysyjä Tsheljabinskista tiedustelee, eikö Putinia kyllästytä olla presidentti.

"Ei, muuten en olisi hakenut tähän virkaan."

Putinilta kysytään, mikä on nykyään Venäjän merkittävin ongelma.

Putinin mukaan tärkeintä on taata tuottavuuden kasvu, minkä kautta mahdollistetaan ihmisten hyvinvointi.

Putinilta kysytään haluaisiko tämä joskus lomailla tuntemattomana persoonana ja ilman henkivartijoita.

"Haluaisin, mutta olen realisti. Se ei ole mahdollista. Olen matkustanut paljon ympäri maata. Vaikka matkustelisin paljon, se ei auttaisi näkemään sitä, mikä on konkreettinen tilanne. Sen hahmottamiseen tarvitaan tietoa useista lähteistä."

Putinin puoleen kääntyy yleisössä istuva mies, joka nostaa esiin vammaisten hoidon ja hoitolaitokset. Hänen mukaansa järjestelmä on täysin korruptoitunut ja vammaisten hoito-olot karmeat. Mies pyytää presidenttiä tekemään asialle jotain ja parantamaan vakavasti vammaisten oikeuksia.

Putin lupaa selvittää asiaa.

Lähetyksen juontaja sanoo, että vastaavanlaisia tilanteita (perusasioista pulaa) on paljon ympäri Venäjää.

Putin myöntää, että se harmittaa häntä, koska valtionpäämiehenä hän on lopulta vastuussa. Presidentti peräänkuuluttaa kuitenkin aluejohdon ja paikallisten päättäjien roolia asioiden korjaamisessa.

Suora lähetys siirtyy Tjumeniin ja pieneen Kaskarin taajamaan 20 kilometrin päässä Tjumenista. 20 vuotta taajamassa asuneet asukkaat valittavat, ettei heillä ole ollut tuona aikana vettä, vaan vesi on pitänyt hakea parinkymmenen kilometrin päästä.

Putinin mukaan ongelma on yleinen koko Venäjällä. Vastaava tilanne on osa miljoonan asukkaan arkea. Putinin mukaan tilanteen korjaamiseksi on luotu maanlaajuinen ohjelma. Hän kehottaa aluepäättäjiä tekemään asialle viimein jotain. Tjumenin kuvernööri lupaa hoitaa asian ensi vuoteen mennessä.

Putinilta kysytään Moskovan koulujen jalkapallopuitteiden rakentamisesta ja budjetista. Kysyjän vieressä katsomossa hymyilee viime kesän MM-kisoissa loistanut Venäjän jalkapallotähti Artjom Dzjuba.

Keskustelu siirtyy kulttuuriin ja haluun luoda tunnetun taidekeräilijän Sergei Shtshukinin (1854-1936) kunniaksi taidetalo. Putin lupaa selvittää vaihtoehtoja yleisössä istuvan museojohtajan pyynnön toteuttamiseksi.

Putinilta kysytään, voivatko USA:n ja Iranin erimielisyydet kärjistyä aseelliseksi konfliktiksi. Putinin mukaan se olisi Iranille ja maan lähialueelle katastrofi, mikä nostaisi muutenkin korkean turvapaikanhakijoiden määrän uusiin ulottuvuuksiin.

"Toivon todella, etteivät tapahtumat mene sellaisen skenaarion mukaan."

Putinin mukaan Iranin ydinohjelmassa ei ole mitään kyseenalaistettavaa, eikä sanktioita tarvita.

Putin peräänkuuluttaa toimivaa yhteistyötä Turkin ja Iranin kaltaisten kumppanimaiden kanssa. Presidentti mainitsee myös yhteistyön Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden kanssa.

Putin: "Yhdelläkään maalla maailmassa ole yhtä kehittynyttä asevarustusta kuin meillä.". Hän puhuu Venäjän moderneista yliääniohjuksista.

Putin vertailee valtion asebudjettia naapurimaihin. "Venäjä vasta seitsemäntenä, jos katsotaan budjettia."

Kansalainen: "Miksi televisiossa näytetään niin paljon uuttaa asevarustusta? Ketä vastaan Venäjä valmistautuu sotimaan?"

Siirrytään keskustelemaan viimeaikaisista aseinvestoinneista.

Putin kritisoi sanktioita.

Puhetta ulkopolitiikasta.

Putin kertoo lippujen hintojen johtuvan kerosiinin hinnasta. Hän selittää kerosiinin hintojen nousseen toimenpiteiden vuoksi, jotka pantiin täytäntöön Venäjän sisäisen polttoainemarkkinan vakauttamiseksi.

Putin kertoo, että on tyytyväinen kuullessaan vuoristoisen Altain turismin nouseen moninkertaiseksi.

"Lentolippujen hinnat ovat kalliita"

Lentokentän työntekijä kertoo, että lentämään ei paikallisilla palkoilla hirveän paljon pysty.