Pompeo vaatii Venäjää varmistamaan, että malesialaiskoneen alas ampumisesta syytetyt saadaan oikeuden eteen

Julkaistu:

Yhdysvaltojen ulkoministeri kehui kansainvälisen rikostutkinnan työtä: "Tämä on tärkeä virstanpylväs totuuden etsinnässä".
Yhdysvaltojen ulkoministeri vaatii Venäjää varmistamaan, että malesialaiskoneen alas ampumisesta syytetyt saadaan oikeuden eteen.

Ulkoministeri Mike Pompeo viittaa tiedotteessaan YK:n turvallisuusneuvoston vaatimukseen, jonka mukaan syylliset on saatettava vastuuseen ja kaikkien maiden on tehtävä yhteistyötä tähän liittyvissä pyrkimyksissä.

– Vaadimme Venäjää kunnioittamaan ja noudattamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa ja varmistamaan, että kaikki syytetyt henkilöt Venäjällä joutuvat oikeuden eteen, Pompeo sanoi.

Myös Venäjä hyväksyi vuoden 2014 päätöslauselman, joka tuomitsee matkustajakoneen pudottamisen. Venäjä vaati kuitenkin tekstiin joitakin muutoksia ja edellytti, että siinä puhutaan alas ampumisen sijaan koneen pudottamisesta.

Syytteessä kolme Venäjän kansalaista

Hollannin johtama kansainvälinen rikostutkinta (JIT) vahvisti eilen, että kolmea Venäjän ja yhtä Ukrainan kansalaista syytetään malesialaisen matkustajakoneen alas ampumisesta Ukrainassa viisi vuotta sitten. JIT sanoi syytettyjen Venäjän kansalaisten Igor Girkinin, Sergei Dubinskyn ja Oleg Pulatovin oleskelevan nykyään Venäjällä. Ukrainalaisen Leonid Hartshenkon puolestaan oletetaan elävän Itä-Ukrainassa alueella, joka ei ole Ukrainan hallituksen valvonnassa.

Venäjän kansalaisilla on myös tausta maan turvallisuuspalveluissa tai asevoimissa. Pompeon tulkinnan mukaan kaikki syytetyt kuuluivat Venäjän johtamiin joukkoihin Itä-Ukrainassa.

– Tämä on tärkeä virstanpylväs totuuden etsinnässä, ja luotamme Hollannin oikeusjärjestelmän ammattimaisuuteen ja kykyyn asettaa vastuulliset syytteeseen reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla, Pompeo sanoi.

Venäjän ulkoministeriön mukaan rikostutkijoiden syytteet ovat täysin perusteettomia.

Tutkijoiden mukaan kaikki epäillyt etsintäkuulutetaan kansainvälisesti. Nimettyä nelikkoa ei epäillä lennon MH17 pudottaneen ohjuksen varsinaisesta laukaisusta vaan Venäjän asevoimille kuuluneen Buk-ohjuslavetin järjestämisestä Venäjältä Ukrainaan ja takaisin. Tutkinta mahdollisten muiden syyllisten selvittämiseksi jatkuu.

Malaysia Airlines -yhtiön Boeing 777 -kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin 17. heinäkuuta 2014. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä saivat surmansa.