Trump pysyy heltymättömänä 30 vuoden takaisesta keskuspuiston raiskauksesta syyttömästi tuomitulle viisikolle – ”He myönsivät syyllisyytensä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump pysyy heltymättömänä 30 vuoden takaisesta keskuspuiston raiskauksesta syyttömästi tuomitulle viisikolle – ”He myönsivät syyllisyytensä”

Väärin perustein tuomittu ”keskuspuiston viisikko” vapautettiin syytteistä jo 17 vuotta sitten. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei halunnut tiistaina pyytää anteeksi vuoden 1989 lehti-ilmoitustaan, jonka uskotaan vaikuttaneen tapauksen käsittelyyn.

19.6.2019 20:31

Huhtikuussa tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta kohutusta rikoksesta, jota on kutsuttu keskuspuiston lenkkeilijän tapaukseksi. Suurta huomiota ja raivoa herättäneen tapauksen jälkipyykkiin kytkeytyi aikanaan myös New Yorkissa kiinteistömiljardöörinä tuolloin vaikuttanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Investointipankkiiri Trisha Meili, 28, oli lenkkeilemässä New Yorkin keskuspuistossa 19. huhtikuuta 1989, kun hän joutui raa’an seksuaalirikoksen uhriksi. Vakavan aivovamman saanut ja 12 päivää koomassa ollut Meili selvisi hengissä, mutta hänelle ei ollut jäänyt minkäänlaista muistikuvaa tekijästä tai tekijöistä.

Epäilyt kohdistuivat pääosin mustista ja latinotaustaisista nuorista koostuneeseen nuorisojoukkoon, joka oli viettänyt samoihin aikoihin iltaa ryöstelemällä ja pahoinpitelemällä keskuspuistossa liikkujia. Tapauksesta epäiltyinä pidätettiin pian viisi 14–16-vuotiasta poikaa, jotka myönsivät pitkien ja intensiivisten kuulustelujen päätteeksi sekä rötöstelyn että osallisuutensa raiskaukseen.

Keskuspuiston viisikko eli Raymond Santana, Yusef Salaam, Korey Wise, Kevin Richardson ja Antron McCray poliisin pidätyskuvissa huhtikuussa 1989.­

Tosin rikospaikalta kerätyn DNA-aineiston perusteella tekijöitä oli ollut ainoastaan yksi. Joitakin viikkoja myöhemmin mediassa lisänimen Central Park Five (keskuspuiston viisikko) saaneet pojat peruivat tunnustuksensa kertoen, että poliisi oli painostanut heitä kuulusteluissa.

Tästä huolimatta Yusef Salaam, Korey Wise, Kevin Richardson, Raymond Santana sekä Antron McCray saivat 7–13 pituiset vankeustuomiot vuonna 1990.

Trump vaati ankaria rangaistuksia ja kuolemantuomion palauttamista

Myöhemmin New Yorkin poliisin toimet joutuivat tarkempaan syyniin, ja vuonna 2002 löytyi mies, joka oli todellisuudessa hyökännyt Meilin kimppuun ja jonka DNA-näyte vastasi rikospaikalta löytynyttä jälkeä. Murhasta ja raiskauksista jo valmiiksi elinkautista vankeustuomiota istunut Matias Reyes tunnusti tekonsa, ja keskuspuiston viisikko pääsi lopulta kävelemään vapauteen syytteistä puhdistettuna.

Matias Reyes tunnusti Trisha Meilin raiskauksen vuonna 2002. Meiliä ennen mies oli raiskannut keskuspuistossa samalla viikolla myös toisen naisen.­

Väärin perustein tuomitut miehet saivat myöhemmin 41 miljoonan dollarin vahingonkorvaukset haastettuaan kaupungin oikeuteen.

Tapaus herätti 1980-luvulla turvattomana pidetyssä ja korkeista rikosluvuista kärsineessä New Yorkissa aikanaan kiivasta keskustelua. Siihen otti osaa myös Trump, jonka maksama koko sivun ilmoitus julkaistiin New York Daily Newsissä 12 päivää hyökkäyksen jälkeen.

Trumpin maksama koko sivun ilmoitus New York Daily Newsissä 1. toukokuuta 1989.­

Ilmoituksessa hän vaati viisikolle kovia rangaistuksia nuoresta iästä huolimatta sekä vaati kuolemantuomion palauttamista New Yorkiin. Jälkikäteen on arvioitu, että Trumpin ulostulolla oli suuri vaikutus siihen, kuinka kansalaiset ja valamiehistö oikeudessa suhtautuivat poikajoukkoon.

”He myönsivät syyllisyytensä”

Tiistaina toimittajille puhuessaan Trump joutui yllättäen vastaamaan 30 vuoden takaista lehti-ilmoitustaan koskevaan kysymykseen. Yksi toimittajista kysyi Trumpilta, aikooko tämä pyytää anteeksi keskuspuiston viisikolta.

  • Trumpin vastaus on nähtävissä jutun yläosassa olevalla videolla.

– Ihmiset ovat jakautuneet tässä kummallekin puolelle. He myönsivät syyllisyytensä, presidentti totesi ihmeteltyään ensin, miksi häneltä kysyttiin asiasta nyt.

Trump pysyy kannassaan, eikä aio pyytää anteeksi keskuspuiston viisikolta.­

Tapaus on ollut vuosipäivän lisäksi ajankohtainen myös suoratoistopalvelu Netflixin hiljattain julkaiseman minisarjan vuoksi, minkä myös kysymyksen esittänyt toimittaja mainitsi.

– Jos miettii Linda Fairsteiniä ja joitakin muita syyttäjiä, he ovat sitä mieltä, että kaupungin ei olisi koskaan pitänyt sovitella sitä tapausta rahallisesti – joten jääköön asia sikseen, Trump jatkoi.

Myös Manhattanin syyttäjänviraston seksuaalirikosyksikköä vuonna 1989 johtanut Fairstein on pysynyt tuomioiden kumoamisesta ja oikean syyllisen löytymisestä huolimatta sillä kannalla, että viisikko syyllistyi tekoon ja että poliisi suoritti tutkinnan oikein. Netflix-sarjan katsojissa nostattamat raivon tunteet ovat kohdistuneet pitkälti häneen.

”Järkyttävää ja syvästi arveluttavaa”

Trumpin tuore lausunto on puolestaan linjassa hänen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikaan antamansa kommentin kanssa.

– He myönsivät olevansa syyllisiä. Tutkinnan alun perin tehnyt poliisi piti heitä syyllisinä. Tämän tapauksen sopiminen suuresta todistemäärästä välittämättä on pöyristyttävää, Trump totesi vuonna 2016.

Osa viisikosta suuttui tuolloin Trumpin puheista, joiden he katsoivat kertovan joko siitä, ettei tämä piittaa DNA-todisteista tai ymmärrä, mitä väärin perustein annettu tuomio tarkoittaa.

– Mitä meidän pitää vielä todistaa? Olen kyllästynyt todistelemaan syyttömyyttämme! En välitä siitä mitä tämä k***pää ajattelee, Raymond Santana avautui Twitterissä.

Keskuspuiston viisikko eli (vasemmalta oikealle) Antron McCray, Raymond Santana, Yusef Salaam, Kevin Richardson ja Korey Wise kuvattiin yhdessä Yhdysvaltain kansalaisoikeusunioni ACLU:n tilaisuudessa pari viikkoa sitten.­

Myös Trumpin tuore lausunto on ehtinyt herättää pöyristystä, ja sitä on kommentoitu ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa.

– On järkyttävää ja syvästi arveluttavaa, että kaikkien näiden vuosien jälkeen hän ei ole vieläkään ymmärtänyt sitä, että hänen vaatimuksensa kuolemantuomion palauttamisesta vaikutti ilmapiiriin, joka riisti näiltä miehiltä mahdollisuuden reiluun oikeudenkäyntiin, sanoi Innocence Project -kansalaisjärjestön perustaja Barry Scheck New York Timesille.

Scheck oli aikanaan edistämässä tapauksen uudelleen tutkimista syyttäjien kanssa.

Manhattanin piirisyyttäjä Cyrus R. Vance Jr. puolestaan julkaisi lausunnon, jossa hän totesi miesten tulleen tuomituksi väärin perustein sekä joutuneen epäoikeudenmukaisen kohtelun uhreiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?