”Hän on yhä elossa, mutta hänellä on ase ohimollaan” – O.J. Simpsonin epätodellisen tuntuisesta takaa-ajosta 25 vuotta

rac

Julkaistu:

Entisen NFL-tähden legendaarista takaa-ajoa ei ole unohdettu.
Ilta-Sanomat kirjoitti O.J. Simpsonin takaa-ajosta maanantaina 20. kesäkuuta 1994.

Sunnuntaina 12. kesäkuuta tapahtuneella kaksoismurhalla ei ollut silminnäkijöitä, mutta viranomaiset pitivät Simpsonia näytön perusteella ansiosta todennäköisimpänä syyllisenä. Syyttäjä Gil Garret katsoi todisteiden riittävän Simpsonin pidätykseen kahdesta ensimmäisen asteen murhasta.

Simpsonia kuvailtiin ”vaarallisen masentuneeksi”

Takaa-ajopäivänä Simpsonin asianajaja Robert Shapiro ja Simpsonia hoitaneet lääkärit olivat supertähden talon yläkerrassa neuvotteluissa. Lääkärit olivat kuvailleet Simpsonia “vaarallisen masentuneeksi”. Alakerrassa samaan aikaan olivat Simpson ja hänen entinen pelikaverinsa Al Cowlings. Shapiro oli aikaisemmin sopinut poliisien kanssa, että näyttelijänäkin uraa luonut Simpson antautuisi vapaaehtoisesti.

Tämä oli hetki, kun supertähti ja hänen ystävänsä päättivät lähteä pakomatkalle. He hyppäsivät Cowlingsin valkoiseen Ford Bronco -autoon ja katosivat.

100 kilometriä pitkä takaa-ajo

Viisi tuntia myöhemmin poliisit paikansivat kaksikon Los Angelesin eteläpuolelta rekisterikilpien ja Simpsonin autopuhelimella käymien keskustelujen kautta.

Tästä alkoi epätodellisen tuntuinen, suorana tv-lähetyksenä kautta mantereen levinnyt, toista tuntia kestänyt lähes sadan kilometrin mittainen hidas takaa-ajo.


Neljälle kaistalle levittäytyneet poliisiautot seurasivat valkoista Ford Broncoa. Ihmiset olivat kerääntyneet valtatien varrelle hurraamaan ja heiluttamaan poliisikulkueelle.

– Hän on yhä elossa, mutta hänellä on ase ohimollaan. Antakaa minun ajaa hänet takaisin kotiinsa. Hän haluaa vain puhua äitinsä kanssa, kuljettajana toiminut Cowlings aneli.


Takaa-ajo päättyi Simpsonin kotitalolle, jonka pihaan he ajoivat pakoautonsa. Simpson astui ulos autosta ja antautui. Hän oli kirjoittanut itsemurhaviestin, jossa hän vakuutti olevansa syytön entisen vaimonsa murhaan.

Simpson kuljetettiin sormenjälkien oton ja valokuvauksen jälkeen keskusvankilan erityisselliin. Hänestä oli tullut vanki numero 4013970.