Trumpin kannalta epämieluisat luvut vuotivat julki – presidentti ratkaisi asian sanomalla irti sopimukset mielipidetutkimuslaitoksiin

Julkaistu:

Trumpin presidenttivaalikampanja 2020 käynnistyy huomenna, mutta skandaali on jo syntynyt.
Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trumpin vaalikampanja on irtisanonut sopimukset ainakin kahden mielipidetutkimuslaitosten kanssa, jotka ovat tehneet kampanjan sisäiseen käyttöön tarkoitettuja kannatusmittauksia.

Kampanja lopetti yhteistyön ainakin kolmen sille mielipidemittauksia tehneen laitoksen kanssa. Potkut saaneista ainakin yksi yhtiö teki kannatuskyselyitä Trumpille jo edellisten vuoden 2016 presidentinvaalien aikana.

Maaliskuussa tehdyissä kyselyissä selvisi, että Trumpin kannatus laahaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi mielivän entisen varapresidentin Joe Bidenin perässä. Asiasta uutisoivat useat amerikkalaiset tiedotusvälineet.

Mielipidemittauslaitosten erottamisiin ryhdyttiin sen jälkeen kun Trumpille epämieluista luvut vuotivat tiedotusvälineisiin.

CNN:n saamien tietojen mukaan Trumpin kannatus on laskenut useissa vaa’ankieliosavaltioissa, joiden tulos todennäköisesti ratkaisee vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen.

Ensimmäisen kerran tietoja Trumpille epäedullisista tuloksista vuoti julkisuuteen jo aiemmin, mutta perjantaina uutiskanava ABC julkaisi mm. Trumpin ja Bidenin välisen kannatuseron yksityiskohtaiset luvut. Trumpin kampanja oli tehnyt mittauksia 17 eri osavaltiossa, joista neljän tulokset vuotivat julkisuuteen.

CNN:n nimettömänä pysyvän lähteen mukaan yhteistyön päättyminen ei johtunut Trumpin tyytymättömyydestä huonoihin tuloksiin, vaan presidentin vaatimuksien täyttämättä jättäminen. Toisen lähteen mukaan yhteistyön päättyminen johtui vuodon takia.

Viime viikolla mielipidemittauksista tuli tulenarka aihe Yhdysvalloissa, kun Trump syytti kampanjan työntekijöitä virheellisistä luvuista ja siitä että ne eivät heijasta todellisuutta koko maassa.

– Se on virheellistä mielipidemittausta, Trump oli sanonut Fox Newsin haastattelussa perjantaina.

Kampanjan työntekijät ovat puolestaan puolustautuneet sillä, että maaliskuussa tehdyn mittaukset ovat vanhoja tai puutteellisia.

15.33 Jutun otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt